4G sebességgel | A Pannon Filharmonikusok évadzárója / Müpa

Posted on 2018. április 23. hétfő Szerző:

0


Dejan Lazic (Fotó: Susie Knoll)

Xénia |

A 2017/2018-as évad neve Energiaáramlás volt. A cím által inspirált gondolatokat követve a Müpa-beli záró hangversenyen  a Pannon Filharmonikusok a G-k jegyében muzsikálnak. Grieg Holberg-szvitje, Ravel G-dúr zongoraversenye, majd Grieg g-moll vonósnégyese hangzik el a pécsi együttes előadásában.

Az E.ON koncertsorozat záró hangversenye Edvard Grieg népszerű Holberg-szvitjével kezdődik. De honnan a címadó név? Ludwig Holberg báró, A politikus csizmadia című vígjáték 18. századi szerzője a norvégiai Bergen városában született, de a dán korona alattvalójaként. Számos művével lett a norvég és a dán irodalom példás alakja. A szintén bergeni születésű Edvard Grieg az író-drámaköltő születésének 200. évfordulójára szerzette szvitjét, mely vonószenekarok igen szívesen játszott darabjává nőtte ki magát.

Ezt egy másik G követi: Ravel G-dúr zongoraversenye, amiről a zenetörténészek sosem felejtik el megemlíteni, hogy a zeneszerző eredetileg saját magának írta, de végül túl nehéznek bizonyult számára. A mű a kitűnő horvát zongoraművész, Dejan Lazić előadásában szólal meg.

„A fizikában tény, hogy az energiát sem alkotni, sem elpusztítani nem lehet, ez az energia-megmaradás törvénye. A zenében úgy tűnik, hogy az energiaáramlás jelen van, és mint előadónak, engedned kell ezt megtörténni. Ez természetesen a legnehezebb rész: nem lehet, és nem szabad erőltetni. Amikor viszont megtörténik, ez a legnagyszerűbb élmény, amit egy művész átélhet.” – nyilatkozta Dejan Lazić a flow-élménnyel kapcsolatban. A horvát születésű, ma Amszterdamban élő művész São Paulótól Tokióig koncertezett nagy sikerrel, ötvennél több lemezt készített, számos neves díj birtokosa.

 

Ludvig Holberg és Edvard Grieg

Ludvig Holberg és Edvard Grieg

A koncert második felében moll-séta hangzik fel, Grieg g-moll vonósnégyese. A dús hangzásokban, széles gesztusokban gazdag zeneművet Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere hangszerelte át szimfonikus zenekarra.

A vonósnégyes nagyon érdekes műfaj, talán a kamarazene repertoáron belül a legigényesebb. Szorosan összefügg a vonósnégyes a szimfonikus zeneirodalommal oly módon, hogy az összes létező zeneszerző, aki azon a téren nagyot alkotott, az szinte kivétel nélkül a vonósnégyes kategóriában megtette ugyanezt” – mondta el Vass András a szimfonikus zenekari átiratról, annak előkészületeiről, a folyamat összetettségéről abban a videó interjúban, amely a pfz.hu oldalon és a Pannon Filharmonikusok Youtube csatornáján látható majd.

Szeptemberben a zenekar a Bécsi ikonokkal tér vissza a Müpába, de a közönség már a májusi záró hangverseny estéjén vásárolhat és hosszabbíthat bérletet a következő – TITANIUM nevű/című – évadra.

(A címképen: Dejan Lazić)

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbálkozni akár a koncert előtt is.

Vass András

4G: Grieg, G-dúr, g-moll
(E.ON koncertsorozat)

2018. május 4., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Edvard Grieg: Holberg-szvit
Maurice Ravel: G-dúr zongoraverseny
Edvard Grieg – Vass András:
g-moll vonósnégyes – szimfonikus zenekari változat

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel:  Vass András

Közreműködik

Dejan Lazić – zongora