»Ismét kardélen táncol az ország hajója« | drMáriás ős-hungarikumai

Posted on 2018. március 22. csütörtök Szerző:

0


drMarias (NA)

A tavasz első napján nyílt meg a Cultiris Galériában (helyileg: Örkény István Könyvesbolt) az évszak legvelőtrázőbb és emberi ésszel alig felfogható kiállítása, a kiváló drMáriás legújabb alkotásaival (és néhány kevésbé legújabbal).

Csupán azért nem kerül a szokástól eltérően az első bekezdésbe a kiállítás címe is, mert ilyen hosszú első bekezdés nem fér el sehol. Vagyis a teljesen rendhagyótlan tárlat címe: Magyarország a magyarság legvilághírűbben és legkorszerűbben ősmagyar hungarikuma!

Az eseményen megjelent az egyik mű modellje is, aki a reptérről egyenesen ide látogatott, és maga sem hitte volna, hogy „a politikai, történelmi, közéleti tematikájú és kritikus, groteszk, poszt-konceptualista stílusú alkotásairól ismert képzőművész” kiállításán éppen őt fogják megörökíteni két példányban a megjelent fotósok. A tárlatot Vágvölgyi B. András nyitotta meg, és a rendező Cultiris szívességéből közreadjuk ennek szövegét. Is.

* * *

guernica-GB

Guernica Jackpot

Előbeszéd
drMáriás képeihez

Vágvölgyi B. András |

Az vitán felüli, hogy sorsfordító időket élünk megint. „Kardélen táncol az ország hajója”, hogy egy ma ismét széles körben kedvesnek tartott szerzőt, vitéz jákfai Gömbös Gyulát idézzem ide. „Gömbölini” – ahogy saját korában nevezték a viccelődésre hajlamosak, a némethlászlói szóval „hígmagyarnak” nevezett körúti ironizátorok – tehát Gömbölini e rövid idézetből is kihallhatóan nem félt az enigmatikus képektől, még ha ettől zavar is keletkezett az erőben, de magában a képben bizonyosan. És a széptől sem félt, kivágta az asztalra a rézpiculát, „mint paraszt a taknyot”, hogy a populáris nyelvben egy máig élő hasonlatot is ideidézzek. Ahogy drMáriás képei is fokozottan működnek a címekkel együtt. (Most kell ide kattintani!)

Az elnök magányos kedvessége – Áder János megmossa Áder János lábát Áder Jánosok előtt (GB)

Az elnök magányos kedvessége – Áder János megmossa Áder János lábát Áder Jánosok előtt (GB)

drMáriás a barátom, és ezzel nagy titkot nem árulok el. Mindkettőnk Eckermannjai nagyonis jól tudják, hogy voltunk együtt vidéki kultúrház-igazgatók a Sziget Fesztiválon, volt közös műsorunk a Tilos a rádióban, mely önmeghatározása szerint „dadaista kultúrrevü” volt, voltunk „kánonon kívüli írók” együtt, és van olyan könyvem, melynek drMáriás kép a borítója. Ezúton is köszönet érte. Játékfilmemben drMáriás játszotta a Švejk-szerű kádárista rendőrnyomozót, mert a Švejk-szerűség drMáriás leglényege – igaz, szerephez szöveget megtanulni nem tud, ezért aztán az ő főhadnagya állandóan a jegyzeteiből diktál a gépírónőjének.

Mészáros Lőrinc szarkával (GB)

drMáriás 1991-ből jött egy korábbi korszakokban minálunk nagyobbat virágzó országból, Jugoszláviából Budapestre, mint katonaszökevény. Megírta jövetelét könyvben is, nem élhet Milošević nélkül, és ha küzdelmesen is, de festőként, zenészként, íróként fontos része lett az anyaország és Budapescht ún. kulturális életének. Punk és dada nagyívben, és igen, meghatározó része lett a kulturális tudattalannak, hogy Szabó Rozáliát Noviszádtól húsz kilométerre agyonbaszta a villám, és hogy apa kocsit hajt és hogy basszál! És hogy a Bécsi kapus-szájszerkezetű Geronazzo Mária prerafaelita külsőségek között csónakázik a Városligeti tavon II. Erzsébet brit királynővel. „Pop, csajok, súlyemelés; valamint Dávid Ibolya”. Ez nem egy drMáriás kép, hanem egy eredeti, ma már vagy tizenöt éves Vágvölgyi-cikk címe, pont a Máriásos borítós könyvből egyébként, mely írásban drMáriás éppúgy benne van, mint Nick Hornby. Ha még tetszenek rá emlékezni, Dávid Ibolya volt az első Fidesz-kormány azon korábbi MDF-es igazságügy-minisztere, aki nem értett a focihoz, később viszont harcba indult Orbánnal a jobboldal főségéért. Elbukott. Máriás Dávid Ibolyával kezdte meg közéleti tárgyú festészetét nagyjából ekkoriban, tizenöt éve. Engem, akit a legjobban talán a politikai hatalom és a popkultúra közös halmaza érdekel, az elejétől lenyűgözött a művész e korszaka. Művtöris allúziókkal gazdagított piktorális publicisztikának neveztem el drMáriás újabb irályát már vagy tíz éve, mikor hozzákezdett megunhatatlan sorozatához, a magyarországi hatalom és a kollektív tudattalant tároló, nemzeti agytörzset romboló tömegkultúra ikertornyainak sebészi szikével és főként nevetéssel történő gyógyításának.

Tavasz, nyár, ősz, tél és ismét tavasz (GB)

Az első világháború acélzivatarának kicsiny azílumában, a Limmat-parti Athénben, Zürichben született meg művészeti mozgalomként a Dada, 102 évvel ezelőtt a Voltaire-ről elnevezett kabaréban. Ott, ahol a mozgalmat alapító Tristan Tzara a legenda szerint sakkozott Leninnel, és amely sakkparti lépéseinek története a közelmúlt magyar művészetének óriása, Erdély Miklós szerint a század politikájának és művészetének blueprintje, tervezete, folyamatábrája. Száz év talány, hogy az ordító hülyeség (gonoszság, kegyetlenség, embertelenség) hogyan képes gyökeret verni jobb sorsra érdemes Európánkban. Fake news, mondjuk ma, álhírek és konteók, virtuális nejlon-tejszínhab, egybites celebek és megalomán szuperegoista hatalmi fejlesztők. „Ez az ország társadalompszichiátriai osztály nélkül él, bőrdívány sincs a legtöbb helyen, csak Xanax, mert az fokozza az adómentesen otthon főzött házipálinka dühét. Kamu-sámánok, haruspexek, béljósok, plasztik-székelyek, dühöngő elmeháborodottak vízibábjátékos tatárjárása egy tükörszobában forgó ringlispílen bepapírozva. Mentálbetegisztán.” – hogy engedelmükkel saját magamat idézzem egy publikálásra váró hosszabb művemből. Nem tudjuk, hogyan áll Lenin és Tzara sakkpartija most, Lenin már mattolna, de Tzara elkeseredetten védekezik, és drMáriás művészete segíti ebben a harcában.

Karácsony Gergely a humanizmus Mike Tysonjaként Matisse margarétái között (BD)

Karácsony Gergely a humanizmus Mike Tysonjaként Matisse margarétái között (BD)

Semmi nem gyógyítja úgy a beteg pszichét, mint a nevetés. Magyarország közpszichéje beteg, és drMáriás tudja ezt. drMáriás minden punk és minden dada ellenére ugyanis realista művész, képei hű tükröt tartanak a honi társadalmi valóságnak a mában, annak a Kinder-dafkéból, dacból, hüjeségből, urhatnámságból, dölyfből, mohóságból, falánkságból és kleptomániából, izzadságszagból és spárgaszagú vizeletből kikevert koktélnak, melyet ismét itatnának velünk. Én annak is együtt örülök drMáriással, hogy Karácsony Gergely a humanizmus Mike Tysonjaként ringbe száll Matisse műtermében, és abban is reménykedek, hogy április 8-án az ökölvívás és a belpolitika Mike Tysonjaként leharapja az ökölvívás és a belpolitika Evander Holyfieldjének a fülét, és nem csak Matisse műtermében, de széles e kerek hazában. A kiállítást ezennel megnyitom.
[A címet nem VA adta…  Ő meredekebben fogalmazott volna.]

A tárlat megtekinthető 2018. április 14-ig az üzlet nyitva tartása alatt.
Örkény István Könyvesbolt

(1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

Fotók: Balogh Dávid (BD), Gergely Bea (GB), Nagy Attila (NA), Tóth Gergely (TG)

zeneszeretők GB

Kocsis Máté gitárórát tart Oszama bin Ladennek Matisse műtermében (GB)

drMáriás szerteágazó művészeti tevékenységében különleges helyet foglalnak el azok a festmények, amelyeken történelmi szereplők, ideológusok, diktátorok, politikusok, közéleti személyek, bűnözők és a szórakoztatóipar neves szereplői jelennek meg rendre furcsa, meghökkentő, szokatlan helyzetekben.
Alkotói stílusának különlegessége abban rejlik, hogy úgy fest, hogy azzal a néző emlékezetével, gondolataival, érzelmeivel, benyomásaival operál, ahol a híres művészeti alkotókra és alkotásaikra való, a szépérzékünket kellemes hatással csiklandozó utalásai rendre furcsa, frivol, kellemetlen, tragikus emlékeket felidéző személyekkel és világaikkal gabalyodnak össze. Minden képével saját létélményére utal, amelyben a művészi szabadság a háborúk és diktatúrák elsöprő hatásával szembeszegülve törleszt.