Ez ám a TÖKély! | Gáti István, Nagy Norbert: Tök Magda kalandjai

Posted on 2017. október 19. csütörtök Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Sok kedves verses mesét ismerünk, nekem ovisként Kormos István Vackor-kötetei voltak a kedvenceim és Zelk Zoltántól a Sün Balázs. Szerencsére a műfaj ma sincs kihalófélben, bizonyíték rá például Varró Danitól a Túl a Maszat-hegyen című meseregény.

Tök Magda kalandjaival csak nemrég találkoztam, pedig a hölgy történeteit Gáti István már jóval korábban papírra vetette. Érződik a kalandokon, hogy rengeteg szeretettel íródtak, én pedig fülig érő szájjal olvastam minden egyes versszakát.

Tök Magdát már akkor megszerettem, amikor megtudtam róla, hogy egy kissé túlsúlyos, folytonosan a kilóival küzdő könyvtáros. Hm. Ezek alapján akár én is lehetnék. Vagy te. Vagy bárki más. Mert ez a hölgy – hiába tök – nagyon valóságos és emberi. Tökország sok mindenben hasonlít a mi világunkhoz, itt is vannak fitneszgépek, úszóversenyek, gyorsbüfék, de még bébiszittert is fogadhatsz, hogy vigyázzon a tökmagjaidra csemetéidre.

Magda látható a könyv borítóján. Szép kis kerek hölgy, egészségesen narancssárga. Az első vers röviden mesél a tökökről, de a másodikban már kezdetét veszi Magda kalandjainak elbeszélése. Miután hősnőnk hadakozik a mérleggel, orvosa tanácsára felkeres egy fitnesztermet. Az edzések kemények, szerencsére hamarosan látszani kezd az eredmény, és hősünk is magabiztosabb lesz. Ezt bizony észreveszi egy tökfi is, Tök Ödön, aki azonnal belebolondul a lányba. Magdánkat sem hagyja hidegen ez a fess, bajszos idegen! De nem ááám! Hamarosan összeházasodnak, és születik két kis csemetéjük is: Tök Mari és Tök Pál.

Ödön dolgozik, Magda pedig otthon marad a két kicsivel, ám nemsokára segítségre lesz szüksége. Főnöke minél hamarabb visszavárja a könyvtárba, hősünk pedig úgy dönt, újra munkába áll. De ki vigyáz így a kicsikre? Ki más, mint a színésznőből lett dadus, Rostosné Lopótök Irén, aki remek választásnak bizonyul, és Mary Poppins ügyességével veszi kézbe a Tök család ügyes-bajos dolgait.

Most, hogy gyarapodtak, hamarosan szükség lesz egy nagyobb házra is. Magdáék tervezgetnek, végül belevágnak az építkezésbe. Segítségük is van, Dinnye Dániel, Rekettye-díjas építész, aki egy teljes brigáddal érkezik. Magdának már csak arról kell gondoskodnia, hogy a nagyétkű dinnyéknek mindig elegendő étel legyen az asztalon…

A történet persze folytatódik, de nem akarom lelőni a poénokat, inkább olvasd el. Humoros és kedves növénymese, amiben kicsit mindenki magára ismer majd. A szereplők nagyon szerethetőek, és vicces neveket viselnek: Tök Endre a villámgyors doktor, Tök Ödön a büfés, Cukkini Petra, a fitneszguru, és végül de nem utolsó sorban Sütőtök Aladár, a tökföldi költő.

Tetszik, hogy szereplői hétköznapiak, se nincsenek varázslatok, se természetfeletti dolgok. Terveket szőnek, dolgoznak, esténként aludni térnek, még az is előfordul, hogyha megbetegszenek, akkor ágyban fekszenek, míg meg nem gyógyulnak. Szuper mesekönyv, most ősszel még inkább aktuális.

Az illusztrációkról annyit, hogy Nagy Norbert ugyancsak kitett magáért. Egyszerűen nem bírok betelni a munkáival. Nagyon, de nagyon várom a többi Magda-kalandot. Ugye lesz még? TÖK jó lenne! (…)

Az írás teljes terjedelemben, a könyvhöz kapcsolódó recepttel (Sütőtök krémleves pirított chilis tökmaggal) együtt elolvasható a KönyvParfé oldalon 

Gáti István

Gáti István

Gáti István: Tök Magda kalandjai
Nagy Norbert rajzaival
Móra Kiadó, Budapest, 2017
72 oldal, teljes bolti ár 2499 Ft,
kedvezményes webshop ár 1874 Ft
ISBN 978 963 415 8189

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tök Magda kalandjai sok-sok humorral, öniróniával és szeretettel ábrázol minket, embereket: a szerelmet, a kisbaba születését, a házépítést, a sportolási lázat, a könyvtári szokásokat. A versek világa tele van mai, modern világunk jelképeivel: fitneszgépek, gyorsbüfé, digitális eszközök stb. Ugyanakkor a mesehősök igazi, színpadra való karakterek, például Tök Magda, a túlsúlyával küzdő könyvtáros, Rostosné Lopótök Irén, a színésznőből lett dadus, vagy Dinnye Dániel, Rekettye-díjas építész. Egy család hétköznapi életét, apró-cseprő problémákat, mindennapi élethelyzeteket versel meg Gáti István, sok humorral és virtuozitással.