Időtlen klasszikusok | A Honvéd Férfikar bérleti koncertsorozata

Posted on 2017. október 17. kedd Szerző:

2


BJI |

A Honvéd Férfikar immár harmadik alkalommal indítja el „Időtlen klasszikus” című bérletét. A 2016-os Bartók-évadot követően idén a kórus Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójára készül különleges zenei csemegékkel. A 2017/18-as bérlet két hangversenyén idézik fel Kodály Zoltán kompozícióit, műsoron lesz Liszt Ferenc virtuóz műve, A négy elem, és mivel végtelenül gazdag a német romantika kóruskínálata, megszólalnak a kor férfikari gyöngyszemei.

A hangversenyeken két vendégkarmesterrel találkozhat a közönség. A német romantikus műveket Michael Rinscheid – a Német Hivatásos Énekkarok Szövetségének elnöke – vezényli, Kodály férfikari műveit pedig az utóbbi időkben csak politikusként ismert Hoppál Péter dirigálja, aki eredeti „mestersége” szerint egyházzenész, karnagy.

Kodály és a népzene
2017. október 27., péntek

A magyar népdal talán már feledésbe merült volna Kodály Zoltán és Bartók Béla gyűjtései nélkül. A népdalok sajátja, hogy szájhagyomány útján terjednek, de a modernizáció elindulásával komoly veszély fenyegette a paraszti énekek addig hagyományosnak mondható terjedését. Kodály és Bartók ezt észlelve kezdte meg gyűjtő tevékenységét, és a Kárpát-medencét járva jegyezte fel és rögzítette a magyarság népi dallamait.

Hegedős együttes

A népzenei ihletésű komolyzenei kompozíciókhoz ezek szolgáltatták az alapot.  A Hegedős Együttes közreműködésével szólalnak meg a pódiumon a gyűjtés ereszkedő ötfokú, zsoltár és sirató típusú dallamai, majd az ezekre komponált férfikari Kodály-művek.

Vezényel: Strausz Kálmán

Kodály Zoltán

Kodály és a költészet
2017. december 8., péntek

Kodály Zoltán nevéhez számos olyan lenyűgöző hatású kórusmű fűződik, melyekhez a magyar irodalom remekei szolgáltatták az ihletet. A Huszt, a Fölszállott a páva, a Nemzeti dal fontos elemei Kodály életművének, ugyanolyan súllyal, mint a korábbi koncerten hallott népi dallamok.

A költői művek ihlette kórusokat vendég karnagyként Hoppál Péter dirigálja.

A német romantika férfikari művei
2018. március 22., csütörtök

A bérletsorozatunk harmadik állomásán mi sem lehetne autentikusabb, mint hogy a német romantikus férfikarokat egy német karnagy szólaltatja meg Európa legjobb férfikarával. Michael Rinscheid, a Német Hivatásos Énekkarok Szövetségének elnöke először áll a magyar közönség elé. A műsoron preromantikus és romantikus zeneszerzők művei hangzanak fel. És mivel március a tavasz, a nők, a szépség és a kedvesség hónapja, tehát a 45 férfi megmutatja a közönségnek, hogy az „acélhang” megszólaltatása mellett egyáltalán nem idegen tőlük a szerelmes, vidám vagy olykor borongós hangzás – azzal is tudnak hatni a női szívekre.

Liszt Ferenc (korabeli levelezőlapon)

Liszt Ferenc, Európa vándora
2018. május 31., csütörtök

A Liszt Ferenc kompozícióiból összeállított hangverseny a zeneköltő olyan, unikumnak számító művét tartalmazza, mint A négy elem – Les quatres Éléments. A komolyzenei élet remekművéhez a Honvéd Férfikart sajátos kapcsolat fűzi: 1996-ban mutatta be a világon elsőként. A négytételes, Joseph Autran verseire komponált művet Párkai István tanár úr kutatta fel és bocsátotta a Honvéd Férfikar rendelkezésére. A zeneműben már felismerhetők a későbbi Les Prèludes egyes motívumai. Liszt a kompozíciót zenekarra szánta, de hangszerelését már nem készítette el. Ebből következően a mű virtuóz zongorajátékot igényel, 2000-ben Bogányi Gergely, 2011-ben Bizják Dóra zongoraművész társult kiváló játékával a kórushoz.

Vezényel: Riederauer Richárd

Jegyvásárlás a helyszínen is!

Magyar Tudományos Akadémia díszterme
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.