Egy kis előkarácsony, hűvös napokra | Pásztohy András, Pásztohy Panka: A kisegér, aki majdnem hős lett

Posted on 2017. október 5. csütörtök Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Szeptember elsejével nemcsak a kicsiknek csöngettek be, hanem a meleg időnek is. Napok óta érzem az orromban az ősz-illatot, és az az igazság, már nagyon jó egy kicsit fázni. Hiába vagyok nyári gyerek, nekem sok volt idén a kánikulából és a hőségriadóból.

Szeretem ezt az időszakot. Már keresni akarom az avarban megbújó fényes gesztenyéket, érezni akarom a zizegős, rozsdabarna leveleket a csizmám alatt, nagyokat akarok szippantani a reggeli hűvös levegőből, és a nyakam köré akarom kanyarintani a kedvenc kötött sálamat. Ősszel hamarabb kezd sötétedni, talán egy kicsit több időt töltünk bent a lakásban és vagyunk együtt a szeretteinkkel. Nincs is jobb, mint a gyerekekkel bekuckózni a szobába, lehúzni a redőnyt, és előszedni a diavetítőt vagy belekezdeni velük egy tanulságos és kedves meseregénybe. Az ilyen meghitt, családi pillanatokra tökéletes választás lehet Pásztohy András és Pásztohy Panka közös mesekönyve, A kisegér, aki majdnem hős lett.

Ahogy a címből is sejteni lehet, a főszereplő egy kisegér. Hősünk egy tölgyerdő egyetlen, kajla törzsű fenyőfájának tövében él, és legjobb barátja egy hatalmas étvággyal megáldott, bőbeszédű cinke. Ez a madár annyira szereti a hasát, hogy kitalálta az Ebonnát is, mely az EBéd és uzsONNA közti étkezéseket jelenti. Nagy egyetértés és közös eszegetés jellemzi a mindennapjaikat, míg nem kerül a képbe egy házi macska és egy hullócsillag.

A macska egy időre otthontalanná vált, és bosszút forral az emberek ellen, ugyanis már nem ez az első eset, hogy kiteszik ebben az időszakban otthonról egy „új jövevény” miatt. Ezek a galád emberek ilyentájt bevisznek egy fenyőfát a házba, körbetekerik villogó fényekkel, teleaggatják színes, zizegő dolgokkal, és még egy csillaggal is megfejelik a tetejét. Azt is kifigyelte, hogy dobozok is kerülnek alá, melyek bizonyára ellátnak valamilyen funkciót. A lényeg a lényeg, bekerül a fa, a macska meg ki, ezért kifundált egy tervet: a kisegér és a cinke megkeresi az előző éjszaka lehullott csillagot, melyet majd a kisegér fájára helyeznek. Ha ez meglesz, teljesülhet a karácsonyi kívánságuk. Csakhogy hőseinket nem ejtették a fejükre! Átlátnak a szitán, és eszük ágában sincs belesétálni a csapdába. A helyzet mégis úgy hozza, hogy belevágnak a nagy kalandba és elindulnak a lehullott csillag nyomában.

A gyerekek ezzel a regénnyel egy fordulatos, kalandos mesét kapnak, amelyben mindenki elnyeri megérdemelt jutalmát. Pásztohy András ígéretes elsőkönyves írónak tűnik, aki remek stílusban meséli el ezt a kedves, tanulságos történetet. Szerettem finom humorát, a részletesebb, leíró részeket, valamint a klasszikus meseregényekre oly jellemző elemeket. És megtudhattam azt is, miket gondolhatnak rólunk, emberekről.

A folytatás és az íráshoz kapcsolódó toboz-süti receptje elolvasható a Könyvparfé oldalon.

Pásztohy Panka és Pásztohy András

Pásztohy András, Pásztohy Panka:
A kisegér, aki majdnem hős lett

Manó Könyvek, Budapest, 2016
232 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft,
ISBN 978 963 403 2779

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Bájosan szívmelengető és finom humorral átszőtt, klasszikus meseregényeket idéző történet egy kisegérről, aki majdnem hős lett. Na meg persze a barátságról és a szeretetről is sokat tanulhatunk a kisállatok izgalmas kalandjai során.

A Pásztohy András fejében megszületett szövevényes mesét Pásztohy Panka imádnivaló rajzai teszik teljessé. Magával ragadó történet, amit nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek sem akarnak majd letenni.