Könyvet mindenkinek! | Alix Christie: Gutenberg tanítványa

Posted on 2017. október 3. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Ez a könyv a könyvnyomtatás sikertörténete, a főszereplők személyén, életük örömteli és tragikus eseményein átszűrve. Alix Christie regényének három főszereplője is van: Johannes Gutenberg: a zseniális feltaláló, Peter Schöffer a tanítvány, aki mesterét is túlszárnyalja – és a munka finanszírozója, Peter nevelőapja: Johann Fust.

A könyv ismertetése előtt néhány szót szólnunk kell a könyvnyomtatás jelentőségéről. Gutenberg nemcsak feltaláló volt, hanem zseniálisan összehangolta a nyomtatás alapvető elemeit: a mozgatható betűmintát, a sajtót, a nyomdafestéket és a papírt (vagy pergament). A könyvnyomtatás tömegtermelési folyamattá vált, ami emberek milliárdjaihoz volt képes eljuttatni az írott szót. Jelentőségét csak a kerék vagy a számítógép megalkotásával vethetjük össze – mindegyik forradalmasította az emberiség fejlődését, kultúráját. (Még akkor is, ha a nevéhez kapcsolt gyártási folyamat a 20. század végével véglegesen a technikatörténet múzeumába vonult.)

E könyv műfaját létező személyeken, valós történéseken és adatokon alapuló fikciós regényként határozhatjuk meg. A történet, az alkotás folyamata a késő középkorban, az 1400-as évek második felében játszódik. Peter Schöffer a történetmondó, a könyvnyomtatás legelső nagy műve, a Gutenberg (vagy 42 soros) Biblia elkészítése után harminc évvel meséli el mindezt egy kolostor fiatal apátjának. Érdekes, hogy az ő személye nem épült be Gutenberg mellé az emberiség kollektív tudatába. Nevét tulajdonképpen csak a nyomdászat múltjában járatosak ismerik. Pedig ő is zseni volt, aki mindent megtanult mesterétől és ezen felül jelentős újításokkal gazdagította a szakmát. A regény szerint ő találja fel a keményebb fémből készült negatív öntőmintát – a matricát –, és ő ismeri fel a sorok hosszának kiegyenlítéséhez (a sorkizáráshoz) vezető módszert. (Ez utóbbiakat az általam talált anyagok nem erősítik meg.) A történet azzal kezdődik, hogy Petert, aki Párizsban művészi fokon űzi a kódexmásolás mesterségét, nevelőapja, Johann Fust hazarendeli a németországi Mainzba, hogy egy Gutenberg nevű ember mellett nyomdászinas legyen. Fust nagy anyagi reményeket fűz Gutenberg találmányaihoz. Azt reméli, hogy a lassú és drága kézi másolatok örökébe lépő nyomtatott könyveket olcsón előállítva, tömegesen fogyaszthatóvá tehetik.

Peter Schöffer megismerkedik Gutenberg kezdetleges, forró levegőjű, bűzös nyomdájával, és visszavágyik a másolópulthoz. A nyomtatott szöveget istenkísértésnek véli. Később azonban rabul ejti a betűmetszés meg az ő munkája nyomán is egyre szebb nyomtatású szöveg varázsa. Számtalan zsákutcás, meghiúsult próbálkozás után elkezdik a vágyott remekmű – a Biblia – nyomtatását, és öt évi kínlódás után végre be is fejezik. Ezenközben Gutenberg és Fust – a mester kétes pénzügyei és vélt vagy valós árulása miatt – összevesztek. Fust beperelte Gutenberget, aki gyakorlatilag mindent elveszített, de főnixmadárként újra feltámadt és érseki, hercegi megbízásokkal a víz felszínén tudott maradni. Gyártotta az egyre megvetettebb búcsúcédulákat, egylapos imádságokat, a hitványságokat dicsőítő (de gyorsan pénzt hozó) költeményeket. De közben ívenként nyomják a Könyvek könyvét…

Gutenberg műhelye (korabeli fametszet)

Hogy milyen volt mint ember? Csupa tűz és szenvedély, önteltség, gőg és fennhéjázás jellemezte (Peter szerint). Soha nem volt képes osztozkodni, mindent sajátjának tekintett. De zseni volt, aki az elérendő cél érdekében dolgozott akár éjjel-nappal, példát mutatva ezzel társainak.

Peter pedig a világ első jelentős nyomdásza lett. Nevelőapjával közös vállalkozásában csaknem háromszáz kötetet adott ki, az ő munkája 1462-ből az ugyancsak világhírű (48 soros) Mainzi Biblia.

Alix Christie kivételesen pontos, szemléletes képet ad az egyházon belüli, illetve az egyház és a céhek közötti háborúságról, ami mögött a pénz és a hatalom hajhászása kattog. Egyéníti a szereplőket, személyiségeket teremt. Magunk előtt látjuk a mestert és munkásait, elsősorban Petert – a zseniális tanítványt. Érzékletesen idézi fel a késő középkor hangulatát, közegét.

Mivel a könyv fülszövege egy szót sem szól a szerzőről, talán érdekelheti az olvasót, hogy Kaliforniában született, jelenleg Londonban élő kétgyermekes családanya. Két mesterfokú diplomát szerzett neves egyetemeken, filozófiából és írásművészetből. Fiatalon két nyomdában is inaskodott – ez hitelesíti szakmai hozzáértését a kötet témájához. El ne feledjem, ez a kitűnő dokumentumregény az írónő első (!) és (legalább is általam) eddig ismert egyetlen könyve. Egyébként újságíróként és kritikusként tevékenykedik pl. a Washington Post, San Francisco Chronicle, Guardian, The Economist számára.

A fordító, Tóth Bálint Péter kiváló munkát végzett. Nagyszerűen adja vissza a középkor hangulatát, az egyházközpontú környezet nyelvét, és a latin idézeteket is magyar fordítás kíséri. Ugyanilyen hűséggel magyarította a nyomdai segédek, a céhmesterek és a kor más jellegzetes alakjainak nyelvezetét is.

Alix Christie

Alix Christie: Gutenberg tanítványa
Regényes történelem sorozat
General Press Kiadó, Budapest, 2017
464 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft,
kedvezményes webshop ár 3032 Ft,
ISBN 978 963 643 7602

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1450, Mainz. Peter Schöffernek ott kell hagynia a tudás fellegvárát, Párizst, hogy az apja hívására visszatérjen a szülői házba. Mindent felad, a nagyváros kínálta izgalmakat, a pezsgő egyetemi légkört és az álmát is, hogy írnok váljon belőle.
Kereskedő apja ugyan a tudása miatt hívja haza, mégis inassá tenné megint, egy olyan műhelyben, ahol könyveket készítenek egy egészen új eljárással. A műhely Gutenbergé, a vad, szabályokra fittyet hányó, zseniális feltalálóé.
Ő és Peter apja egyaránt hisz abban, hogy a találmány megrengetheti a világot, de a huszonéves fiatalember leginkább csak szabadulni akar a helyzetből, amelyhez cseppet sem fűlik a foga. Aztán mégis, Gutenberg vonzó-taszító személyisége, a Peter keze alatt formálódó betűk, a kohó hője, az olvadó fém csordulása, a festék szaga, a száradó oldalak látványa megváltoztat mindent, amit a fiú eddig az életéről gondolt…
Alix Christie regénye a Gutenberg-biblia történetét fogalmazza újra. Ugyanakkor – a világot megváltoztató találmány születésén túl – hiteles és izgalmas képet nyújt az érseki átok sújtotta Mainz világáról, titokról, árulásról, szerelem és hivatás harcáról, felnőtté válásról; lebilincselően, kifejezetten a betű és a könyvek szerelmeseinek.