Apacsavar akcióban | Luca D’Andrea: A gonosz maga

Posted on 2017. augusztus 11. péntek Szerző:

0


Virginiawoolf |

Szokás mondani, hogy az új seprű jól seper. Kétségtelen, hogy az irodalomtanári kaptafát elhajító Luca D’Andrea első regénye nagy port vert fel a 2016-os londoni könyvvásáron. Az olasz szerző ugyanis befutott skandináv krimiszerzőket megszégyenítő módon tette le névjegyét A gonosz maga című bemutatkozó kötetével. A három évtizede elkövetett hármas gyilkosság történetét elbeszélő, nemcsak az anya-, de az apacsavart is bevető krimi főszereplője egy amerikai dokumentumfilmes, aki napjainkban próbálja rekonstruálni a szálakat.

Aki valamennyire is járatos a krimiirodalomban, tisztában van vele, hogy az igazság visszafelé mutatja meg magát, vagy ha úgy jobban tetszik, a múltban rejtőzik. A gyilkos személyének kiderítése aprólékos, nem egyszer sziszifuszinak tűnő (ok)nyomozás. Egyfelől az elszórt bűnjelek, másrészt a lélektani vagy/és anyagi indítékok tüzetes vizsgálata utal az elkövetőre. (Persze, már amikor.) S ugyebár ki tudná ezt jobban, mint egy dokumentumfilmes, aki számára szakmai alapkövetelmény a valóság rekonstruálása. Ráadásul, ha mindez kiegészül a messziről jött ember helyzeti előnyével, aki – jó krimi esetében mindenképpen – észreveszi a tátongó lyukakat és élethazugságokat, garantált a happy end, legalábbis a talpon (vagy életben) maradottak számára.

A történet főszereplője egy sikeres amerikai dokumentumfilm-rendező – a duplán beszédes nevű – Jeremiah Salinger, aki feleségével és kislányával elutazik apósához Olaszország északi peremére, Siebenhochba. (Ez a kétnyelvű terület nagyon sokáig volt határviták tárgya, ma is kétnevű: Alto Adige/Dél-Tirol.) Mi sem természetesebb, minthogy a varázslatos hegyvidék nyugalma nem egyéb, mint csalóka látszat. Jeremiah megtudja, hogy harminc évvel korábban brutálisan meggyilkoltak három fiatalt a Bletterbach-szurdokban, és a hatóságoknak azóta sem sikerült a gyilkos nyomára bukkanniuk. Az pedig nem kérdés, hogy miután vérbeli dokumentumfilmesként szagot kap, képtelen elereszteni a rejtélyes és sok szálon futó bűnügyet.

A gyilkos vagy gyilkosok után kutatva, a főszereplő következetesen alkalmazza krédója tételmondatát: „Az életben, akárcsak a művészetben, egyetlen dolog számít: a tények.” Ebből kiindulva igyekszik rájönni arra, hogy ki követhette el a mészárlást. Nincs könnyű helyzetben, mert minden titok belsejében megbújik még egy másik, egy sokadik – több évtizede őrzött – rejtély is. Bármennyire okos-ügyesen próbál információhoz jutni a helybéliektől, a település lakói egy idő után összezárnak, és nem veszik jó néven, hogy az „amerikáner” kutakodik a múltjukban. Abban pedig semmi meglepő nincs, hogy az adatgyűjtés során egyre többen tűnnek potenciális gyilkosnak, így a krimi íratlan szabályai szerint, az utolsó oldalak is tartogatnak meglepetést.

Az olasz kiadás címlapjának illusztrációja

Luca D’Andrea szerint „történeteket mesélni valamilyen módon mindig egyfajta szerelmi vallomás”. Elsőre morbidnak tűnhet ez a kijelentés egy vérbő krimi ajánlójaként, de az olasz író bemutatkozó regénye nem véletlenül söpörte be a kritikusok elismerését. A La Repubblica műbírálója egyenesen azt állítja, hogy Luca D’Andreát nyugodtan hasonlíthatjuk Jo Nesbøhöz vagy Stephen Kinghez. Hm. Összemérhetjük őket valóban, de a bolzanói szerző talán nem bántódik meg, ha az előbbi véleményt annyival kiegészítjük, hogy még sok üres lapot kell teleírnia ahhoz, hogy a regényei hasonló függőséget okozzanak, mint Nesbø fifikásan kitalált és könnyű kézzel megírt mesterművei.

Luca D’Andrea

Luca D’Andrea

Luca D’Andrea: A gonosz maga
Fordította: Bíró Júlia
21. Század Kiadó, Budapest, 2017
400 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3190 Ft
ISBN 978 615 563 8121

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1985-ben brutálisan meggyilkolnak három fiatalt a dél-tiroli Bletterbach-szurdokban, egy óriási völgytorokban, amelynek őskövületei a világ születésének rettenetes titkait rejtik magukban. A holttestek olyan állapotban vannak, hogy felmerül a gyanú, talán nem is emberi lény végzett velük.

Harminc évvel később Jeremiah Salinger amerikai dokumentumfilm-rendező, aki egy helybéli, dél-tiroli lányt vett feleségül, tudomást szerez a bűntényről. Feleségével, és kislányával, egy időre Siebenhochba költözik, de a Dolomitok szívében megbújó kis település lakói nem veszik jó néven, hogy a múltjukban vájkálnak…

Jeremiah apósa, a hegyimentő szolgálat volt vezetője is óva inti a vejét, hogy az elátkozott szurdok közelébe merészkedjen. Az események sodrásában minden jel arra mutat, hogy a Bletterbachban kiöntött vér ősi, a Földdel egyidős, rég eltűntnek hitt baljós erőket hívott életre, és az öldöklésnek még nincs vége…