Háborús idill – avagy könyvet címéről? | Tímár Gábor: Isteni igazság

Posted on 2017. június 25. vasárnap Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Saját tapasztalatból is tudom, hogy ízlésekről vitatkozni, vagy meggyőzni másokat arról, miért tetszik, vagy nem tetszik valami – nem könnyű feladat. Valószínűleg nem is szükséges dolog. Épp ezért biztos vagyok abban, hogy jelen könyvről alkotott véleményem is több ponton ütközik majd másokéval. Sebaj. Nem mintha kételkednék akár a szerző, akár a kiadó jó szándékában; miszerint izgalmas, olvasmányos könyvet akartak kínálni az olvasóknak úgy, hogy közben fontos kérdésekről is szó esik. De valahogy ez utóbbi – kicsit félresikerült, úgy érzem.

A szerző, Tímár Gábor, meglehetősen kalandos életutat mondhat magáénak*, életének regényes szakaszai pedig tükröződnek a könyveiben is.

Az Isteni igazság – amely több mint harminc regénye között magyarul is a többedik – a második világháború időszakába viszi el olvasóit, ám annak inkább kedélyes, mintsem borzasztó voltát mutatja. Persze igazságtalan vagyok, van itt borzalom, erőszak, halál bőven. Mégis, valahogy mindig akad néhány jó falat, itóka, kvártély a megfáradt katonáknak. A Vaskereszteket meg úgy dobálják ifjú (kadétiskolát épphogy befejezett) hősünk alig-tiszti zubbonyára, mintha minden lövésért járna egy. Akadnak ágymelegítő-lélekvidító nők is. Nem csoda hát, hogy a remek stratégiai érzékű, egyébként majdnem amerikaivá lett, demokratikus látásmóddal fertőzött főhős, Paul hamar felismeri, hogy Hitler elveszíti a háborút, és viszonylag könnyen megtalálja a kiutat a totális csődből.

Mindeközben a szerelem is utoléri, s naná, hogy egy ifjú, szépséges zsidó lány személyében – akit nem mellesleg, vakmerően ő ment meg. A lányt megerőszakolták, aztán megint meg akarják erőszakolni, aztán majdnem elhurcolják egy bordélyba – de mindeközben (ahelyett, hogy megundorodna a férfiaktól) rájön, hogyan tudja valutaként használni a testét. És persze épen, egészségesen eljut szerelme családjához, s még a táskájába rejtett füstölt kolbászt sem veszi el tőle senki. De félre a gunyorossággal.

Könnyed tollal, és pergő ritmusban, kulturáltan megírt (eltekintve egy-két vélhetően elírásból származó helyesírási hibától), fordulatokban bővelkedő regény, amit olvasunk. Sokak számára – valószínűsítem – letehetetlen olvasmány lesz. Bestseller a javából. Ám az élet mélysége, igazságai, a háború húsba tépő fájdalma sajnos nem süt át a sorokon.  Elhangoznak szavak és mondatok – de ez csupán szöveg. Nem jelennek meg igazi életkérdések, valóban képszerű leírások, nincs többrétegű jellemábrázolás. A megrajzolt figurák inkább egy kalandfilm forgatókönyvének kissé elnagyolt hősei, mintsem egy igazi háborús regény hús-vér szereplői. Számomra ezt húzza alá már a kissé fellengzős cím is: Isteni igazság. Merthogy az volna, miszerint a szerelmesek egymáséi lesznek, túlélve a borzalmakat, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Happy end – mint isteni igazság. Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet. No, meg az irodalom.

*Tímár Gábor 1932-ben született Budapesten. A második világháború alatt kadét volt a nagykárolyi gróf Károlyi István Honvédtiszti Fiúnevelő Intézetben. A Műegyetem hallgatójaként részt vett az 1956-os forradalomban, majd Nyugatra menekült. Angliában tervezőként dolgozott, aztán Kanadában kapott mérnöki állást. Hét év múlva került Ázsiába, majd több mint két évtizeden át Afrikában, Ázsiában, illetve a déltengeri szigetvilágban dolgozott mint mérnök, cégvezető és ENSZ-tanácsadó. 1982-ben Magyarországon megnősült, és feleségével Kanadába, majd Afrikába utazott, mert az egyik afrikai egyetemen kapott tanári állást. 1985-ben visszatért Kanadába. Egy műszaki főiskolán tanított Torontóban, ahonnan 1994-ben tanszékvezetőként ment nyugdíjba. 2011-ben végleg hazatelepült.

Tímár Gábor: Isteni igazság
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2016
368 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft,
e-könyv változat 2390 Ft
ISBN 978 963 293 5805

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A második világháború javában dúl, a Harmadik Birodalom egyre erősödik.

Paul egy kadétként tisztté avatott, tehetséges német katona, akinek a csatatéren kell nemcsak felnőtté, de háborús hőssé is válnia. Eszter a nácik, aztán a szovjetek elől menekülő, családjától elszakított magyar zsidó lány. Életük egy váratlan, sorsdöntő pillanatra összefonódik, majd attól kezdve a harcok megpróbáltatásai, a nehéz döntések és hitük megrendülése mellett még egy akadállyal kell szembenézniük: a távolsággal.

Vajon győzedelmeskedhet-e két megtört lélek a háború borzalmai felett?