Lottón nyerni szerencse? | Håkan Nesser: Az utolsó csepp

Posted on 2017. június 4. vasárnap Szerző:

0


Tóth Gergely |

A klasszikus krimikről mindig a nyaralások jutnak eszembe. Kellemes dolog a tóparton heverve olvasni egy könyvet, ami leköti a figyelmem, de nem ránt be a lapok közé. Ilyenkor együtt lehet követni az ügy alakulását a nyomozókkal, a jobb könyveknél elismerően lepődöm meg a csavarintásokon (a rosszabbak esetén viszont már a legélesebb eszű szereplőnél is sokkal előbb tudom), és kikapcsolódom néhány órára vagy napra.

Ilyen könyv Håkan Nesser könyve is. A történet szerint öt idős barát nagy összeget nyer a lottón a közösen feladott szelvénnyel. Mielőtt kiváltanák, már ünnepelnek is, és az ünneplés éjszakáján egyiküket megölik, egy másik meg eltűnik.

Nesser állandó főnyomozója, Van Veeteren most csak a háttérből segíti a nyomozást végző rendőröket, Münstert és csapatát, akik módszeresen igyekeznek felderíteni a gyilkosságot. Bár elsőre egyszerűnek tűnik az eset, hamarosan újabb erőszakos halált kell megállapítaniuk. Talán el is akadnának, ha a meggyilkolt Leverkuhn felesége nem tenne hirtelen beismerő vallomást. A nyomozást mégsem lehet lezárni, mert egyre valószínűbb, hogy a feleség mégsem lehet az elkövető. Sok időbe és munkába kerül, mire pontot tehetnek az utolsó jegyzőkönyvi mondat végére, mert az eset gyökerei mélyebbre nyúlnak a lottónyereménynél.

A könyv a nyomozást követi, végig a szereplők szemszögéből, ezek a szereplők általában a nyomozók – nagy ritkán valamelyik „civil” tanú vagy gyanúsított –, legtöbbször a nyomozást vezető Münster és Ewa Moreno nyomozó számol be a történtekről. Mivel a könyv egy sorozat egyik epizódja, ezért az ő életükbe is éppen csak bepillantunk. A lottónyertes sztori során egyikük sorsa sem jár be teljes ívet, habár történnek fontos események a magánéletükben is. Mindezeket valószínűleg csak előző és következő kötetekkel együtt lehet egészükben értelmezni, de szerencsére a regény élvezetéhez nem szükséges. Éppen csak bemutatja, hogy a szereplők is hús-vér emberek, akiknek gyerekei vannak, vagy éppen elválni készülnek. A regény fővonalát adó bűnügy ugyanis ezektől függetlenül megoldódik, lezárul, ahogy illik, egyedül a lezárás egyik epizódjába kavar bele Münster (magánéletéből is adódó) fáradtsága.

  • Olvass bele!

Nesser nagy szakértelemmel szerkesztette meg a regényt. Látszik, hogy már bejáratott, ismert szereplőket használ, akik a megszokott rutint hajtják végre (ide értve azt is, hogy amint elakadnak, megkérdezik Van Veeterent), és ez megbízhatóan izgalmas krimihez vezet. Egyedül talán az utolsó csavar nem kellett volna bele – kicsit mesterkéltté teszi a könyv lezárását.

Bár a szereplők szempontjából időnként szörnyű tragédiáknak vagyunk tanúi (ahogy a legtöbb krimiben), az író ezt kellő távolságtartással kezeli, így az olvasó végig megmarad a külső szemlélő kényelmes szerepében. Ha nem éppen most olvastam volna, valószínűleg magammal vinném a következő nyaralásra.

A fordító, Torma Péter már ismerősként üdvözölhette a szereplőket és Nesser fegyelmezett, távolságtartó stílusát. Gyakorlata meg is látszik a regényen.

Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser: Az utolsó csepp
Skandináv krimik sorozat
Fordította: Torma Péter
Animus Kiadó, Budapest, 2016
264 oldal, teljes bolti ár 2980 Ft,
kedvezményes webshop ár 2533 Ft,
ISBN 978 963 324 4708
e-könyv változat 1990 Ft

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Négy öreg barát óriási összeget nyer a lottón. Ünnepséget is csapnak, ám pár órával később egyiküket, Leverkuhnt a felesége holtan találja az ágyában. Huszonnyolc késszúrással végeztek vele. Kézenfekvő a feltételezés, hogy a nyeremény áll a háttérben.
A nyomozást Münster felügyelő vezeti, mert Van Veeteren, hogy feltöltődhessen, jelenleg egy antikváriumban dolgozik. A brutális gyilkosságot két eltűnés követi: egy újabb lottónyertes csapattagnak, valamint Leverkuhn szomszédjának vész nyoma. Egyre kuszábbak a szálak, és Münster, aki az áldozat múltjában kutat valami fogódzó után, hamarosan arra kényszerül, hogy a régi könyvek békés világát élvező Van Veeteren segítségét kérje.