»Veszélyeztetné az enyhülést« | Nem-szeretett darabbal indul a Tesla Teátrum

Posted on 2017. május 23. kedd Szerző:

0


Háy Gyula

Titokban jutott el Vas-Zoltán Iván rendezőhöz Háy Gyula, az 1975-ben meghalt, külföldön nagyon nagy sikernek örvendő író-drámaíró Appassionata című darabjának kézirata. Az egykor nemkívánatosnak minősített drámát a szerző özvegye, Háy (Majoros) Éva még a rendszerváltás előtt küldte el Svájcból a rendezőnek. A drámában egy művész pár szerelmi története és a kommunista diktatúrával szembeni küzdelme bontakozik ki az ’56-os forradalmat követő megtorlás idején.

Az Appassionata című Háy-dráma szerzőjét disszidálása (1963) után igyekeztek kiradírozni az irodalomból. A műnek magának is mostoha sors jutott. Nyugat-Németország számos színpada ugyanazzal az indoklással utasította vissza: veszélyeztetné az enyhülést. Ezt írta Háy Éva, az író özvegye A barikád mindkét oldalán című, 2000-ben megjelent emlékiratában. Háy Gyula drámái életében és halála után is népszerűek voltak, de a börtönévek (1957–1960) után írt, rendszerkritikus, ’56-os drámáját a politika mindenhol elutasította.

Vas-Zoltán Iván rendezőhöz Háy Éva juttatta el az Appassionata kéziratát 1988-ban, azzal a céllal, hogy férje műve valaha egyszer színpadra kerülhessen. A rendező egy másik Háy-dráma, a Varró Gáspár igazsága grúziai bemutatójával érdemelte ki a bizalmat, így került hozzá rejtélyes közvetítők útján a Svájcban magyar nyelven kiadott kézirat.

Az Appassionata története szerint az évek óta Nyugaton élő, világhírt szerzett gyönyörű, magyar zongoraművésznő 1957 márciusában váratlanul hazaérkezik, hogy kiszabadítsa a Kádár-kormány börtönéből forradalmár-költő férjét. A nemzetközileg elszigetelődött új hatalom ajánlatot tesz a házaspárnak: ha az Európa-szerte ünnepelt zongorista hajlandó a magyar fővárosban koncertezni, a költő pedig elnémul, szabadon távozhatnak az országból.