Önsorsjavító | Mona Awad: Antilányregény

Posted on 2017. május 16. kedd Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

 „A mindenséggel dacoltunk a Wolfedale és a Mavis sarkán álló McDonald’sban egy napsütéses délutánon.” Ezzel a mondattal kezdődik Mona Awad kirobbanó nemzetközi és hazai sikernek örvendő könyve, az Antilányregény. A könyv, aminek a magyarországi kiadója mellesleg brutálisan kivégezte a címadás fogalmát. (Az eredeti ugyanis: 13 Ways of Looking at a Fat Girl.)

A könyv, ami rólam szól. Bizonyám. Ez a könyv semmi másról nem szól, mint arról, hogy mit jelent nőnek lenni ebben az egészen tönkretett társadalomban, melyben a népesség egyik fele folyamatosan olyan nyomásnak van kitéve, aminek mértékéről a társadalom másik fele mit sem sejt. A világban, ahol a nyomás alatt lévő embertömeg a túlélésre játszik, a megfelelésre, arra, hogy ne legyen túlzottan semmilyen, mert az nem jó. Hiszen abban a pillanatban, hogy túl valamilyenné válik, megbukik teljes valójában. Mondjuk ki nyíltan: míg egy sörhasú férfinak „tekintélye”, „pocakja” satöbbije van, s mint ilyen: „picit macis, de jól áll neki”, addig egy nő, amint nem úgy néz ki, mint a modellek (photoshoppolva), akkor nőként már meg is bukott. Már nem jó nő. Nem eléggé nő. Ne legyenek igényei abban a 40-es méretű farmerban. S mint csökkent értékű ember, csupán csökkentett igényekkel léphet fel.

Nem baj, ha megalázzák, ha semmibe veszik, ha rettenetes alakokkal bonyolódik kapcsolatba (ki másnak is kellhet egy ilyen nő, nem igaz?). Amíg egy férfi úgy készül a strandszezonra, hogy vesz egy fürdőgatyát, egy papucsot meg egy napszemüveget az első júniusi hétvégén, nettó két óra alatt, addig egy nő szeptember óta arra készül, edz, éhezik, retteg, méricskél, lenéz és becsmérel, beoszt és grammoz, megvon és szenved, hogy a következő nyáron egyáltalán ki merjen menni a medencepartra. És hol van ez még attól, hogy élvezni merje az ott töltött időt?!

Miközben mindenki tisztában van azzal, hogy senki nem néz úgy ki, mint Brad Pitt – még maga Brad Pitt sem –, azt is tudni véli, hogy egy nő, ha eléggé összeszedi végre magát, igazán kinézhetne úgy bármelyik szerdán, mint Mihalik Enikő. Photoshoppolva. Ugyebár.

Nos, tulajdonképpen erről szól ez a könyv. A lányról, aki mi vagyunk. Te és én, Olvasó. Mi, akik nem veszünk fel ujjatlan pólót a kánikulariadóban, mert túl löttyedt a karunk. Mi, akik szó nélkül izzadunk az alakformáló fehérneműben és a sötét ruhákban. Mi vagyunk, akik majd belefogyunk abba a nadrágba. Mi, akik majd jövőre már fel merünk venni egy bikinit. Mi, akik pontosan tudjuk egy gombóc citromfagyi kalóriaértékét. Mi vagyunk, akik nem merünk felszabadultan létezni a testünkben. Mi, akikkel meggyűlöltették a saját, külön bejáratú, szentséges, egyedi és megismételhetetlen templomunkat: a testünket. Annyira, hogy mire megtanuljuk szeretni és elfogadni, élvezni és tisztelni, addigra már – jó esetben is – tizenöt év energiáját elvették tőlünk, és oda a hamvas ifjúság felszabadultsága. Mert nekünk küzdenünk kell azért, vérrel, keserűséggel és verítékkel, ami nekik automatikusan jár. Na jó, néha azért akarnak kicsit gyúrni felsőtestre, de azért nem túl sokat.

Minderről, és még sokkal többről is szól ez a regény, ami végre (végre!) lerántja a leplet a felnőtté válásról egy női testben, és mindarról, hogyan tettük tönkre sok tízmillió fiatal emberi lény számtalan nappalát és éjszakáját.

Egészen szívszaggató, amikor kiderül, hogy a főhős, bár eléri célját, belül nem tudja követni a változásokat, és kiderül, mennyire átalakul a személyisége a megváltozott testében. Drámaian és hitelesen, magától értetődő természetességgel ír erről Awad, mintha mi sem lenne természetesebb. Mint egy mellékzönge, úgy sejlik fel a dolgok veleje. Könnyedén, szórakoztatóan. Ami az egész kötet sajátja.

Kötelező darab. Mindenkinek. Neked, nekem – és a pasidnak is. Neki(k) főleg.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Mona Awad

Mona Awad: Antilányregény
– Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban
Fordította: Diószegi Dorottya

Athenaeum Kiadó, Budapest, 2017
400 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes webshop ár 2799 Ft,
ISBN 978 963 293 6437

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A könyv története titkos ajándékot rejt.
Adunk neked vele egy barátnőt. Kicsit zűrös a csaj, az igaz, de nagyon szerethető, mert tényleg mindig őszinte, mert elképesztő sztorikba keveredik folyton, és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogy senki más. Ő Lizzie, a kövér lány. Aki különben nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egyik fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli.
Lizzie olyan, mint te – boldog akar lenni. Talán kicsit megelőzött téged: ő már végigcsinálta. Légy vele türelmes, kérlek! Ő azért bukdácsol ennyit, hogy neked már ne kelljen. Elköveti helyetted a hibáidat. Nevessetek, sírjatok együtt!

»Szívszorító… Tele van szépséggel és humorral. Függést okoz, mint a chips, és ezt olvasva átérzed, milyen fájdalmas lehet semmi mást nem enni, mint 10 deka párolt halat, örökké.« Chicago Tribune

»Mona Awad lerántja a leplet a nővé válás küzdelmeiről, az önértékelési zavarokról – a testképtől kezdve a társas kapcsolatokon át egészen addig, hogyan találhatjuk meg magunkat ebben az érzéketlen világban.« Elle Magazin