Ortodox húsvét a Bazilikában | Közös koncerten az Iberi (Grúzia) és a Szent Efrém Férfikar

Posted on 2017. április 19. szerda Szerző:

0


Olvassbele |

A világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés hagyományát őrző grúz Iberi Férfikar másodszor látogat hazánkba. Április 22-én az ortodox húsvét ünnepe alkalmából a fennállásának tizenötödik évét ünneplő Szent Efrém Férfikarral tartanak koncertet az Orientale lumen sorozat keretében, a budapesti Szent István Bazilikában. A műsorban ismert és kevésbé ismert szerzők művei hangzanak fel, a grúz kórus pedig a másfélezer éves múltú világi és egyházi hagyomány énekeit szólaltatja meg.

Hosszú fekete kabát, fekete bőrcsizma, kés az övön. Nem hadsereg közeledik, hanem énekesek: a 12 tagú grúz férfikar, akik Grúzia ősi neve, (Kaukázusi) Iberia után Iberinek nevezték el magukat. Most járnak másodszor hazánkban, a koncertjüket a budapesti Szent István Bazilikában lehet meghallgatni április 22-én, szombaton este. A műsorban a másfélezer éves múltú, a világon egyedülálló, polifónikus férfikari éneklés világi és egyházi műveit szólaltatják meg. A polifóniában minden szólam önálló dallamvonalat ír le, de az összhangzás harmonikus egységet ad. Az Iberi Férfikart az UNESCO a hangzó (orális) világörökség részévé nyilvánította.

A grúz Iberi Férfikar

A grúz Iberi Férfikar

A hatodik Orientale lumen sorozat (melynek címét – Kelet világossága – Szent II. János Pál enciklikájától kölcsönözték) keretében a grúz kórus a tizenöt éves Szent Efrém Férfikarral tart közös koncertet az ortodox húsvét alkalmából. Az idei különleges év: a katolikus és az ortodox húsvét egy időpontra esik, de miután nagyszombaton a hagyomány szerint nem illő vidám dalokat énekelni, ezért került át a hangverseny a következő hétvégére. Műsorukban ismert és kevésbé ismert szerzők (a múlt századforduló legjelentősebbnek mondott egyházzeneszerzője, a Huszton született Boksay János, az ukrán Sztaniszlav Ljudkevics, Ligeti György, a fiatal kortárs Zombola Péter) műveit szólaltatják meg, valamint a nagyhét és a húsvét ünnepköréből merített dalok hangzanak majd el.

Szent Efrém Férfikar

A Liszt-díjas Bubnó Tamás 2002-ben alapította a Szent Efrém Férfikart. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett kórus idén ünnepli fennállásának 15. évét; missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése. Emellett megszólaltatják az európai kortárs zene új kompozícióit és ápolják a magyar férfikari hagyomány: Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti műveinek interpretálásával.

Énekeltek többek között a King’s Singersszel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbiesszal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával. A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás nemrégiben Érdemes Művész díjban részesült a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő értékteremtő munkája elismeréseként.

2017. április 22., szombat, 20.00
Szent István Bazilika

Jegyárak: Teljes árú jegy: 3500 Ft, kedvezményes (diák/nyugdíjas) 2500 Ft.
Jegyek és bérletek vásárlása 
További információ