Megalázás, agresszió, bullyzás – táncszínházként | Juhász Kata Társulata: Bemelegítés / Marczi

Posted on 2017. április 13. csütörtök Szerző:

0


Mikó Dávid (valamennyi képen)

olvassbele |

Juhász Kata Társulata április 26-án, szerdán mutatja be Bemelegítés című előadását a Marczin, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

A Bemelegítés című előadást az alkotói kifejezetten fiataloknak, leginkább a 10-14 éveseknek szánták. Az elmúlt három évben azonban más korosztályoknak is sikerrel játszották: a kisiskolás és a felnőtt közönség egyaránt tetszéssel fogadta. Most színházi körülmények között, családi programként ajánlják a Marczin tartandó interaktív előadást, mely a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén Békés Pál alkotói díjat nyert.

A bullying (bullyzás), a gyermekek közötti verbális és fizikai agresszió napjainkban egyre többféle formában jelenik meg. A játékos csúfolódástól a kiközösítésen át a fizikai bántalmazásig mindennel találkozhatunk az iskolában és azon kívül. Ez az előadás alkalmat teremt, hogy a gyerek a szülővel együtt reflektálhasson erre a problémára.

A bemelegítés témája itt úgy vetődik föl, hogy a táncosok a közösségi létezésre irányítják a figyelmet. Hiszen az ember – ha nem is gondol erre – különböző életkoraiban, élete különböző stádiumaiban mindig bemelegít: készül, edz, felkészül valamire. Gyermekként, majd kisebb vagy nagyobb kamaszként készül, „melegít” a felnőtt életre, annak a mindannyiunk életében több-kevesebb változtatással – lefuttatandó „programnak” a végrehajtására, amely fizikai (élő) de főként társas lény mivoltunkból következik.

A darab egyszerre használja az élőszót és a mozgás nyelvét. Mozgásvilágát tekintve maga a darab is bemelegítés – amint azt a cím is sejteti –, melynek során a szereplők eljutnak az egyszerű átmozgatástól a látványos, akrobatikus elemekig, ötvözve az akrojógát (akrobatikus elemekkel tarkított jóga) a kortárs tánccal.

Fotók: Pillák István

Bemelegítés
Koreográfus: Juhász Kata
Előadja: Géczy Roland, Keresztes Patrik, Mikó Dávid
Zeneszerző: Csizmás András
Szövegek: Müller Péter Sziámi és a táncosok
Koncepció: Lóky Tamás
Drámapedagógus konzultáns: Bethlenfalvy Ádám

2017. április 26., szerda, 19:00
Marczibányi Téri Művelődési Központ

(1022 Budapest Marczibányi tér 5/A).
Jegyváltás a helyszínen