Szeressük egymást, gyerekek! | Jérôme Bel: Gala / Trafó

Posted on 2017. március 5. vasárnap Szerző:

0


Jérôme Bel (JT)

Jérôme Bel (JT)

Krivánszky Emőke |

A neves francia koreográfus, Jérôme Bel kérésére talányos leírást olvashatunk legújabb Budapestre érkező, Gala című előadásáról a Trafó Kortárs Művészetek Háza honlapján. A szervezők nem szeretnék lelőni a poénokat, kötelező gyanútlanul beülnünk az előadásra.

Annyi azonban tudható, hogy a kísérletező francia művész leghíresebb, The Show Must Go On című, színészekkel és táncosokkal, és a Sérült színház című, értelmi fogyatékos színészekkel előadott darabja után az új előadásban magyar profi táncosokat és totális amatőröket ereszt össze. Ez az összjáték pedig meglepő fordulatokat tartogat majd.

Jérôme Bel darabjai mindig eseményszámba mennek, hiszen a kortárs tánc fenegyerekét olyan alkotóként ismerik, aki a fellépők és a közönség közti határokat – és egyáltalán mindenféle határt – megkérdőjelez. Koreográfiái jó performansz módjára csőbe húzzák a nézőt, és a szokásos befogadói attitűdnél aktívabb alkotó folyamaton vezetik keresztül. A legnagyobb nemzetközi sikert hozó The Show Must Go On-előadásban például 18 közismert popsláger dalszövegeit teszi másképpen, élesebben átélhetővé, s eközben a publikumot egységgé kovácsolja össze a közös tudás mentén.

A csoportkép a 2015-ös argentínai előadás alkalmával készült (JT)

A csoportkép a 2015-ös argentínai előadás alkalmával készült (JT)

Az elmúlt két évben legújabb koncepciójával, a Galával utazta körbe a világot, hogy Szingapúrtól Amszterdamig mindenhol létrehozza a Gala nemzeti verzióit. Idehaza a Trafó segítségével verbuvált csapatot, melyben az amatőrök mellett ismerős magyar táncosok láthatók, mint Dányi Viktória, aki a Lábán-díjas Nyúzzatok meg táncelőadásból ismerős. A friss darab tematikája szerint egy művészeti estet, gálát látunk, ahol különböző fizikai képzettségű emberek egymás után mutatják meg magukat különböző táncműfajokban, mulatságos vagy épen megható pillanatokat produkálva. Először csak a profizmus szépségét vesszük észre, azután – remélhetőleg – fokozatosan felismer(het)jük mindenfajta test szépségét és egyedi tehetségét, és a határvonal elmosódik a táncos és az „amatőr” között.

Ahogy a különböző korábbi verziók alkalmával történt, most és itt is jó esély van rá, hogy a folyamat végén mosolyogva, felszabadított gondolatokkal és a korábban ismeretlen nézőtársak iránt érzett szeretettel álljunk fel a székből.

Fotók: Josefina Tommasi (JT)

Jérôme Bel: Gala (táncszínház/performansz)
2017. március 16,, 17., 18 -20:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
1094 Budapest, Liliom u. 41

Koncepció: Jérôme Bel
Asszisztens: Maxime Kurvers
A budapesti színpadra állításban asszisztens: Maxime Kurvers, Henrique Neves
Szereplők: Bakó Lea, Bartók Jolu, Cserepes Gyula, Dányi Viktória, Farkas Ádám, Janzsó Cecília, Kankovszky Cili, Ládi-Erlauer Aldó, Nagy Zomilla, Németh Kálmán, Setzka Dávid, Tina Colada, Varga Gyöngyi, Vitárius Orsolya, Abdallah Yones
Jelmez: a táncosok