Legendás lényt minden gyereknek! | A. Krouse Rosenthal, B. Barrager: Uni, az unikornis

Posted on 2017. február 13. hétfő Szerző:

0


krouse-rosenthal_unikornis-bor240Lengyel Szilvia | 

Mindenféle lovas, pónis történet igen népszerű mostanában. Vagy mindig is az volt? Nehéz is lenne olyannal előállni, aminek az érintett szülők ellen tudnának állni, pláne, ha a gyerek nézte ki magának. Ebbe a sodrásba galoppozik bele az Uni, az unikornis is, a maga egyszarvús történetével.

A Betűtészta Kiadó számára jó döntésnek tűnhetett az amerikai író könyvének magyar kiadási jogát megvásárolni, hiszen több mint 30 mesével a háta mögött – bő tíz év termése ez – nyilván tudhat valamit. Volt olyan év, hogy az USA-ban közkedvelt szerző egyszerre három könyvvel is szerepelt a Legjobb gyerekkönyvek listáján.

Az alapötlet érdekes, mert fordított. Nem az embergyerek nem kételkedik, hanem a legendás lény gondolkodik magáról és saját helyéről a világban. Uni biztos abban, kislányok márpedig léteznek. Hogy a hallgatóságnak is érthető legyen a tükörhelyzet, a könyv bemutat egy kislányt is, aki pedig abban biztos, hogy unikornisok léteznek. A történet a két szereplő vágyódásáról, álmairól szól, elképzelik a sosem látott barátot, akiben mégis annyira hisznek. Végül persze találkoznak, ám ezt igen röviden és különösebb magyarázat vagy körítés nélkül tálalja az író. Azaz valószínűleg így történik, mivel a záró képen is együtt van a két főszereplő. Így a gyereknek nem esik nehezére, hogy rájöjjön a tanulságra: az álmok valóra válnak, csak hinnünk kell bennük, továbbá nem szabad, hogy bárki/bármi eltántorítson minket.

A történet rövid, 26 mondat. Az árához képest nyúlfarknyi. Természetesen az illusztrált oldalak is fontosak, ám az a korosztály, amelyik a témát megérti, már kicsit hosszabb mesét vár. A képek újszerűek, a tehetséges Brigette Barrager nem spórolt a színekkel. De a rajzok szépen illeszkednek a történethez, bár ha mellé tesszük mondjuk Kormos István és Reich Károly derűs kismackóját – Vackort az első béből – szakadék tátong közöttük. De rendjén van ez így, a világgal együtt a gyerekek is változnak, a mostani kicsik szeme egészen máshoz van szokva.

Muzsika is született a könyvhöz, érdemes meghallgatni, felnőtt fülnek is igen kedves, pörgős zene olvasás utánra:

Az Uni, az unikornis gyors olvasmány egy rohanó világban, mondanivalója azonban hasznos és fontos. Ez sem kevés.

krouse-barrager-allo

Amy Krouse Rosenthal és Brigette Barrager

Amy Krouse Rosenthal: Uni, az unikornis 
Brigette Barrager illusztrációival
Fordította: Esze Dóra
Betűtészta Kiadó, Budapest, 2016
44 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2542 Ft
ISBN 978 615 558 7191

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Uni, az unikornis szinte minden tekintetben olyan, mint társai. Egy dologban azonban eltér tőlük: Uni hisz abban, hogy kislányok márpedig léteznek! Amy Krouse Rosenthal könyve megfordított unikornis-történet. Mese arról, hogy teljesülhetnek álmaink, és igenis van helye, szerepe, értelme életünkben a gyerekkori képzeletvilágnak.

Visszafogott, gyönyörű színekkel illusztrált mű, amely minden tekintetben eltér a többi unikornisos könyvtől. Brigette Barrager képeinek köszönhetően még azok is hinni szeretnének az egyszarvúakban, akik eddig egy picit kételkedtek.