Miért írunk történeteket? | Párbeszélgetés Hidas Judittal

Posted on 2017. január 14. szombat Szerző:

0


Hidas Judit (Fotó: Szilágyi Stefánia)

Hidas Judit (Fotó: Szilágyi Stefánia)

A Petőfi Irodalmi Múzeum X beszélget Y-nal (Párbeszélgetés) sorozatába január 17-re vendégül hívta Hidas Judit írót, akinek Seb című kötete az elmúlt tavasz egyik sikere volt. A regény, melynek alcíme Krízisregény a kertvárosból, a Kalligram gondozásában jelent meg. Az írót Mészáros Sándor irodalomkritikus kérdezi, közreműködik a sorozatszerkesztő: Havas Judit

A regény három család egymásba fonódó történetét meséli el. A történet a 2008-as hitelválság idején játszódik. A szereplők egy Budapest környéki kertvárosban élnek. Az agglomeráció világa újszerű téma a magyar irodalomban: eddig még nem készült olyan magyar prózai alkotás, amely a rendszerváltás után Budapestről kiköltöző polgári réteg világát és annak ellentmondásait mutatja be emberi sorsokon keresztül.

miertirunk-pimA 2008-as hitelválság olyan esemény volt, amely szinte minden családot érintett Magyarországon, és sokak életét súlyosan traumatizálta hosszú időkre. A szerző azért választotta ezt az alaphelyzetet, mert úgy gondolta, ehhez az eseményhez szinte minden hazai olvasó képes érzelmileg viszonyulni.

Alex és Emma, az agglomerációs villalakó házaspár élete újra meg újra összekapcsolódik két másik páréval, a lecsúszóban levő Gyalu és Betti, valamint a páriasorba született, roma származású Flóri és Ildi életével. Mindannyian fojtogató gondokkal küszködnek, és az eddigi egzisztenciájuk összeomlása fenyegeti őket.

A könyvben fontos szerepet kapnak az együttélés nehézségei, az előítéletek mind a romák, mind a szegények, de még a felső-középosztálybeliek, illetve férfi és nő vonatkozásában is.

hidasj-seb-bor240Mindenki a másikra mutogat, mást okol a nyomoráért, prekoncepciókat gyárt, legyen akár szegény, akár jómódú. Ezek az emberek olyan világban élnek, amelynek az alapvető működését nem tudják befolyásolni, úgy érzik, kiszolgáltatottak a tőlük független folyamatoknak, és ténylegesen magukra is vannak hagyva, ezért egymás ellen fordulnak, mert egymás felett még mindig van némi hatalmuk” – nyilatkozta Hidas Judit a könyvről, amelyben arra tett kísérletet, hogy a 2008-as hitelválság apropójából felvázolja a mai magyar társadalom modelljét a maga feszítő problémáival, kilátástalanságával, reményeivel és konfliktusaival.

A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható társadalmi regényként, krízisregényként, krimiként vagy épp szerelmi történetként.

Hidas Judit: Seb
Kalligram Kiadó, Budapest, 2016
256 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2541 Ft
ISBN 978 615 560 3419

xyhidasjan17

A korábbi sajtóvisszhangokból

http://librarius.hu/2016/06/11/hidas-judit/

https://www.vasarnapihirek.hu/izles/uj_epitesu_regi_sorsok__hidas_judit_seb

http://www.prae.hu/index.php?route=article%2Farticle&aid=9323

http://168ora.hu/krizisregeny-a-kertvarosbol/

http://barkaonline.hu/olvasonaplo/5428-a-sebr-l