Élni, szívvel-lélekkel | Novák János: A csellós kolibri

Posted on 2016. november 9. szerda Szerző:

0


novakj_a-csellos-kolibri-bor240Lengyel Szilvia |

Ha csak röviden kedvesnek nevezem Novák János könyvét, akaratlanul is leminősíteném. Azt gondolhatnák róla, na, ez nem túl izgalmas. Pedig nem kell minden könyvnek olyannak lennie. Novák János anekdotázik, az életének apróságait meséli, és ettől az egész olyan, mintha nálunk ülne a kanapén, teázgatva, beszélgetve, mesélgetve. Ha legközelebb meglátom a Kolibriben, biztosan megölelem. Ő persze nem fogja ezt érteni, de majd megmagyarázom.

A Kolibri Színház alapító igazgatója mozgalmas életet él. Könyvét olvasva a gyermekkorától állhatunk a háta mögött, ott lehetünk vele az iskolában, végigkísérhetjük zenész évein, életének nagyon intim pillanataiban is. Beenged minket magánéletének hátsó zugaiba. Átélhetjük válásait, gyerekei iránti rajongását. Mindent (persze csak majdnem mindent) megmutat, kiad magából. Esendőségétől szeretnivaló. Persze biztos van ennek hátulütője is, de mindenesetre ha elolvastad, már nem megközelíthetetlen, fölötted lebegő művésznek látod. Pedig az. Nagyszerű tehetség, aki egyedülálló gyerekszínházat hozott létre Budapesten. A Kolibri jegyeit elkapkodják, nem is emlékszem előadásra, ami ne lett volna nagy siker és hosszú, sokéves széria. Sőt.

A Kolibriben nem elég egyszer megnézni valamit, tapasztalatból mondom. A gyerekek haza sem akarnak menni előadás után. Csak zsarolás árán mozdulnak meg, ha például megígérjük, hogy megnézzük még egyszer. Jó érzés, persze, ha korán lehet színházfüggővé tenni a kölköket. Ebben pedig nagy szerepet játszik Novák János meg az általa megteremtett újfajta színház. Az egyetlen hely, ahol már a csecsemők is helyet kapnak, és ugyanolyan szájtátva ülnek a Kolibri Fészek puha párnái között, mint ahogyan a kiskamaszok rajonganak a „nagyos” előadások iránt.

Viszonylag kevés szó esik a könyvben arról, hogyan ötölte ki a teátrumot, hogyan valósította meg, hiányoltam is a részleteket. Viszont minden, ami benne van, rendkívül szórakoztató. Novák nagyon sokrétű tehetség, csellózik – és játszik még sok hangszeren –, zenét szerez vagy rendez, csinálhat bármit, amihez kedve van – mindenben zseniális. Úgy tűnhet, mintha nem is kéne különösebben erőltetnie magát, játék neki a zenélés, a színház– jön a siker. Szerencsés, mert azt csinálhatja, amit szeret, amit élvez csinálni. És csapatjátékos: színészeiről a legnagyobb tisztelettel ír, kapcsolata velük nem alá-, hanem mellérendelő.

A sok kurta, frappásan megfogalmazott történet nagyon olvastatja magát. Mind magával ragad, mert lehet humoros, lehet szomorú – de mindig őszinte. Vékonyka kötet, mégis nehéz letenni, annyira személyes. Nem rágja szánkba a tanulságot, magyarázatot sem ad, csak mesél.

A könyvhöz kapcsolódik a szerző által összeállított, nagyon kedves válogatás, természetesen a Kolibri műsoraiból:

A borító grafikája szellemes játék, a csellón átderengő városrészlet visszafogott sűrítménye Novák János pályájának. A kötetet ketten szerkesztették – Kapecz Zsuzsa és Pataki Judit –, szeretettel és nagy gondossággal. Azt hiszem pont azoknak találták ki ezt a könnyed, felüdítő, olykor mókás, máskor szomorkás emlékkönyvet, akik a kicsi gyerekeikkel már járnak a Novák színházába, vagyis a Kolibribe, és még közelebb akarnak kerülni a színházcsinálóhoz.

Novák János

Novák János

Novák János: A csellós kolibri
Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2016
224 oldal, teljes bolti ár 3600 Ft,
kedvezményes webshop ár 3060 Ft
ISBN 978 615 564 0001

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Többféle iskolai végzettséggel, diplomával rendelkező zenész, zeneszerző, zenei vezető, színész, rendező, színházalapító, színigazgató. Gyerekdarabokat, felnőtt darabokat rendez, zenét szerez filmekhez, gyerekdarabokhoz meg felnőtt darabokhoz. Az ország egyetlen hivatásos, izgalmas repertoárú gyermek- és ifjúsági színházának, a Kolibrinek alapítója és igazgatója.

Ezt mindenki tudhatja. De magáról, Novák Jánosról fentieken kívül alig lehet tudni valamit.

Ez most megváltozik. Mert íme, egy megkapó önvallomás szülőkről, gyerekkorról, családról, gyerekekről, unokákról, munkatársakról, barátokról és még sok minden és mindenki másról.