Gordonka főszerepben | A Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2016. november 8. kedd Szerző:

0


Fenyő László

Fenyő László

Xénia |

A zene ismeretlen arca elevenedik meg Fenyő László előadásában, a Pannon Fil­har­mo­ni­kusok Müpa-beli hang­ver­se­nyén. A pécsi illetőségű zene­kar buda­pesti bérletsorozatának első da­rab­ján a csellóművész visszatérő szólis­taként lép szín­padra, de – ahogy minden alka­lom­mal – most is egészen különleges pro­dukció áll össze.

Fenyő László egyértelműen a világ csellista elitjéhez tartozik, de nem ez a legfőbb ok, amiért ajánlott (szinte kötelező) ellátogatni a koncertjeire. Nem csupán a közönség gondolja így, de a kritikusok is egyetértenek abban, hogy minden produkciója megismételhetetlen élmény, köszönhetően egyedülálló technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének.

Az estet valódi csellópárbaj nyitja meg. A szólista és a karmester között ez visszanyúlik egészen a kamaszkorig, hiszen a két művész már ifjú korában versenyzett egymással a különböző nagynevű hangszeres megmérettetéseken. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere ez alkalommal Fenyő Lászlóval közösen adja elő Antonio Vivaldi g-moll versenyművét.  Vivaldi több mint huszonöt csellóversenyt írt, de ez az életmű egyetlen két csellóra komponált darabja.

Robert Schumann

Robert Schumann

Szintén egyedülállónak számít Schumann munkásságában az 1850-ben befejezett a-moll gordonkaverseny. Fenyő László a következőképpen jellemzi a darabot – és ezzel együtt saját művészi attitűdjét:

„Minden alkalommal, amikor a művet gyakorlom, játszom, hallom, tanítom, mindig fölfedezek valami újat. Mindig hozzátesz valamit, hogy milyen helyszínen, kikkel játszom, hogy milyen a terem, a közönség, hogy süt-e a nap, vagy hogy kivel találkoztam, beszélgettem azon a héten… Mindez különösen igaz egy ilyen szenvedélyes, izzó hőfokú mű esetében, mint a Schumann-darab.”

A zenekar Richard Strauss két művével zárja az estet. Közülük igazi ínyencségnek tekinthető a komponista egyik legsikeresebb operájának, Az árnyék nélküli asszonynak a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata, a szimfonikus fantázia. (A színpadi változatot idén tavasszal játszotta az Operaház.)

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

Richard Strauss

Richard Strauss

Fenyő és Richard Strauss

2016. november 11-e, péntek, 19:30, Müpa
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor

Antonio Vivaldi: g-moll versenymű két gordonkára és zenekarra
Robert  Schumann: a-moll gordonkaverseny
Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony – szimfonikus fantázia
Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel és gordonkán játszik: Bogányi Tibor

Közreműködik

Fenyő László – gordonka