Különleges dimenziók | Dennis Kelly: Dzsuva / Jurányi Inkubátorház

Posted on 2016. október 13. csütörtök Szerző:

0


Sándor Júlia (HP)

Sándor Júlia (HP)

Sándor Júlia, negyedéves SZFE hallgató első rendezését lát­hatta a közönség ok­tó­ber 12-én a Jurányi Inku­bá­tor­ház­ban. A fiatal rendező a brit Dennis Kelly drámáját vitte színre, melynek címe: Dzsuva.

Sűrű, erőteljes, költőien gazdag előadás a Dzsuva, benne egy felnőtt testvérpár számol be gyermekkorukról, amelyet alkoholista apjukkal töltöttek.

A kilenc képből álló darabban a fantázia segítségével egy anya nélküli, rossz anyagi helyzetben és érzelmi hidegségben élő család képe fejlődik mitológiává. A világképük szerint a csecsemők a szemétdombon teremnek, a boldogsághoz nélkülözhetetlen egy tévékészülék, és a Gondviselő, akárcsak a gondatlan apa, maga is belefeledkezik a tévézésbe. Bármilyen hideg ez a világ, mégis beköltözik az életükbe a szeretet egy szemétkupacban talált csöppség alakjában. De kérdés, hogy túlélhet-e ebben a világban és magával hozhatja-e a megbocsátást?

dzsuva-kolbe06-600

Michelle: Papp Katalin (KG)

A két testvér lendületes, sokszor zenei hatású monológokban és párbeszédekben felváltva meséli el gyermekkoruk négy történetét; időnként felidézik, máskor el is játsszák a szóba kerülő helyzeteket és szereplőket. Az elmesélés nem követ kronológiát, a történetek hol folytatják egymást, hol variációk ugyanarra a témára, de a darab végére a különálló, történetekből mégis összeáll egy nagyobb egész.

dzsuva-kolbe01-allo-300

Michael: Egger Géza

A dráma magyar fordítását a rendezőhallgató Sándor Júlia eredetileg Upor László műfordítás-kurzusára készítette, amelyet egy felolvasószínházi előadás zárt a kurzus során lefordított jelenetekből (ez körülbelül a dráma fele). Ekkor került a két színész, Egger Géza és Papp Katalin a produkcióba, amely a mű első magyarországi bemutatója.

Dennis Kelly (1970) ír szülők gyermeke, négy testvérrel. Észak-Londonban, egy lakótelepen nőtt fel. Vallásos nevelést kapott, s egyszer azt mondta, „mint minden tisztességes katolikus, gyerekként én is elképzeltem, milyen lenne, ha keresztre feszítenének”.

Ez a gyermeki képzelőerő kap teljesedik ki Kelly első drámájában, melyet a londoni Theatre 503 mutatott be, 2003-ban. A Dzsuva megírása előtt időszak címszavakban: lakótelepi gyermekség, 16 évesen félbehagyott tanulmányok, munka a szupermarketekben, helyi ifjúsági színjátszócsoport, verekedésekben begyűjtött pofonok, alkoholban ázó huszonéves kor.

dzsuva-kolbe07

Kietlen gyerekkor (Egger Géza, Papp Katalin)

Aztán az Anonim Alkoholisták és a londoni Goldsmith Collegban elvégzett Dráma és színház szak segítségével Kelly 30 évesen tiszta lappal vágott neki a drámaírói karriernek. Indulása késeinek számított, pályája azonban a Dzsuva óta folyamatosan felfelé ível. Mára több mint egy tucat színpadi mű – saját drámák és adaptációk – szerzője. A Dzsuva után sikeres bemutatók sorakoznak, közöttük a hazánkban is színre vitt Love and Moneyé, majd Kelly eddigi legnagyobb színházi dobása, a Roald Dahl meséjéből készített Matilda, a musical, amelyet immár öt éve nagy sikerrel játszanak a londoni West Enden.

Kelly elsősorban drámaírónak tartja magát, de sorozat- és forgatókönyvíróként is letette már a névjegyét: a brit tévénézők a Pulling című sitcom írójaként (Sharon Horgannal közösen) illetve az Utópia sorozat írójaként ismerhetik, valamint a jegyzi a 2014-es film, a Fekete-tenger forgatókönyvét is.

Kelly ízlésében és írói stílusában is a fekete humor kedvelőjének mutatkozik, szereplőit árnyoldalukkal együtt tárja elénk, de állítása szerint bármelyik (elsőre sötét hangulatúnak tetsző) írásáról legyen is szó, legerősebbnek azokat a pillanatokat érzi bennük, amelyekben a „jó” nyilvánul meg.

Dennis Kelly (Fotó: Jack Taylor)

Dennis Kelly (Fotó: Jack Taylor)

Dennis Kelly: Dzsuva (Debris)
Fordította: Sándor Júlia e. h.

Szereplők:
Michael: Egger Géza
Michelle: Papp Katalin

Alkotók:
Látvány: Juhász Nóra
Fény, hang: Bredán Máté
Konzultánsok: Upor László, Kárpáti Péter

Rendező:
Sándor Júlia e. h.

Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház, TÁP Terem
Bemutató: 2016. október 12.
Következő előadás: október 17. (hétfő, 20.30)

Fotók: Hajmási Péter (HP), Kolbe Gábor (KG)