Szemrevaló Filmnapok | Német filmes mustra, ötödik alkalommal

Posted on 2016. szeptember 20. kedd Szerző:

0


Mirjam Unger: Szállj, cserebogár!

Mirjam Unger: Szállj, cserebogár!

Szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló Filmnapokat. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Öt tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt: díjat nyert. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló.
Az idei program különlegessége, hogy a bemutatott filmek több mint felét, tíz alkotást női rendező jegyez, közülük kettőt pedig Oscar-díjra is neveztek.

Szeptember 22-én Az állam kontra Fritz Bauer című alkotás nyitja a Szemrevalót, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíj gálaestjén. Lars Kraume filmje 1957-ben Németországban játszódik. A hesseni főügyész, Fritz Bauer szövetségi szinten akar pert indítani a náci bűnös, Eichmann ellen, ám befolyásos körökben tevékenysége sokaknak szúrja a szemét. Bauer végül már sem a német igazságszolgáltatásban, sem a hazai nyomozókban nem bízik, ezért kapcsolatba lép a Moszaddal…

Die Heimatlosen / Fritz Bauer (AT) Regie: Lars Kraume Kamera: Jens Harant Produktion: zero one film GmbH Co-Produktion: TERZ Filmproduktions GmbH Foto: Martin Valentin Menke

Lars Kraume: Állam kontra Fritz Bauer

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező csodálatos, életigenlő alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és őszintén elmélyíteni a kapcsolatát immár felnőtt lányával.

A Szállj, cserebogár! című osztrák film 1945-ben, Bécsben játszódik és a kilencéves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. Mirjam Unger filmje a világhírű osztrák írónő, Christine Nöstlinger azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült.

Szintén a gyerekek szemszögéből készítette megrázó alkotását Mara Eibl-Eibesfeldt. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig hetekig magára marad. Therese von Eltz 4 királyok című filmjében négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét. Az áhítat helyét dac és szomorúság veszi át, de sok humor és meglepetés is.

Therese von Eltz: 4 királyok

Therese von Eltz: 4 királyok

A 2015-ös Locarnói Filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyert Csodaország tíz fiatal svájci rendező munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük.

Az idei Sundance Filmfesztivál hivatalos versenyfilmje, a Vad című német film szürreális modern mese. Ania farkassal találkozik egy nap az erdő szélén. A vadállat olyan erős, szuggesztív hatással van rá, hogy a lány befogja és a lakásába zárja. A farkas hamarosan ősi, vad ösztönöket hoz felszínre a fiatal nőben.

Nicolette Krebitz: Vad

Nicolette Krebitz: Vad

A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt mutatja be, hogy a közösségi média hogyan helyezi állandó nyomás alá a tiniket, hogy egyre lazábbnak és szexibbnek látsszanak. Tragédia készül, melyben szinte alig lehet különbséget tenni elkövető és áldozat, bűn és ártatlanság között.

Niklaus Hilber: Amateur Teens

Niklaus Hilber: Amateur Teens

A családosok számára igazi csemegének ígérkezik a klasszikus gyerekkönyvből készült, az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, melyben az élénk kislány boldogan él a svájci hegyekben nagyapjával, akit a legendás Bruno Ganz alakít. Egy nap azonban nagynénje Frankfurtba viszi, hogy egy jómódú család beteg kislányának játszótársa legyen…

Am Set von HEIDI: Anuk Steffen (Heidi) und Bruno Ganz (Almöhi)

A nagy sikerű Heidi (Anuk Steffen, Bruno Ganz)

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmek is láthatók lesznek az idei Szemrevalón. A Mérges Buddha a Sajókazán alapított buddhista Dr. Ámbédkar gimnázium hétköznapjait mutatja be. A film a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy miképpen lehetne változtatni ezen az oktatás és spiritualitás segítségével.

Stefan Ludwig: Mérges Buddha

Stefan Ludwig: Mérges Buddha

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

A filmfesztivál teljes programjáról, illetve a vetítések utáni beszélgetésekről és közönségtalálkozókról részleteket itt és itt olvashat.