Detektívkalandok | Kertész Edina: Dodó nyomozó és az idomított cápa

Posted on 2016. szeptember 5. hétfő Szerző:

0


KertészEd_DodóNy-idom-cápa-bor240Tóth Zsuzsanna | 

Örömmel kaptam a lehetőségen, hogy elolvas­hassam Kertész Edina legújabb könyvét – az illusztrátor és a címszereplő neve egyaránt kedves számomra.

A nyolc éven felüliek számára ajánlott olvasmány előzménye, a Dodó tizedes és a szoborrablók meglehetősen sikeresnek bizonyult. Nyilván ez (is) inspirálta a Naphegy Kiadót – szándékaik szerint az igényes szülők, és a világra nyitott, kíváncsi gyerekek számára készülő könyvek kiadóját –, hogy újabb Dodó-történetet engedjen útjára. Kertész Edina hőseit így hát új kalandok és bonyodalmak során követhetik az olvasók. dr. Apró Henrik, a kölyökkorú feltaláló, Dodó, a zseniális nyomozó, Tatu, a riporterből lett pincér, no és persze Szörnyű Lőrinc és a többiek, egy újabb érdekfeszítő nyomozás szereplői. Mondhatjuk, „igazi” bűnügy bontakozik ki előttünk, a valódi krimik izgalmával. Mert persze, akit Szörnyűnek hívnak, az mindenféle gazságra képes, nem riad vissza a gyerekrablástól sem. De vajon mi ezzel a célja? S mit keres a szövevényes mesében az idomított cápa? És az elektromos gurulós szatyoron száguldozó idős hölgy, aki madárnyelven is beszél? S egy bizonyos cilinderes fiatalember?

A bűnügyi sztorik végkifejletét elárulni halálos vétek, semmiképp nem vetemednék ilyen förtelemre. Ám annyi elmondható, hogy van itt minden, és még annál is több. A történet bővelkedik mulatságos félreértésekben, sőt érdekfeszítően fontos találmányok is előbukkannak – a turbómolekuláris propeller csak marcipándísz a krimitortán…

A nagy bűnügyi mesélőket megszégyenítő fordulatok a kreatív képzeletre bíznak egy-egy kiegészítendő mozaikot, de jól van ez így. Történetünk gyermeki nézőpontja szerint minden egyszerre valóságos és képzeletbeli. Néhol még némi – jelenünkre reflektáló – társadalomkritikai kicsengést is hallani véltem benne. (De ez csak azt jelenti, hogy a felnőtt számára éppoly élvezetes olvasmány.) Ha nem lenne nagyon erőltetett a párhuzam, azt mondanám, hogy felfedeztem néhány cseppnyi Öveges-professzori ismeretterjesztő szándékot is.

A szórakoztató regény nyelvezete könnyed, eleven és humoros, a narratív részekben és az egyéni megszólalásokban egyaránt. A tipográfiailag is játékos kötetet László Zsuzsi rajzai teszik teljessé. Pompásan egészítik ki a történetet, anélkül, hogy megfosztanák a gyermeki fantáziát szabad szárnyalásától.

Kertész Edina

Kertész Edina

Kertész Edina: Dodó nyomozó
és az idomított cápa

László Zsuzsi illusztrációival
Naphegy Kiadó, Budapest, 2016
160 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft,
kedvezményes webshop ár 1992 Ft
ISBN 978 963 986 9776

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szörnyű Lőrinc ismét forral valamit. Mit akar a Régi Üvegszemmel, és minek neki az idomított cápa, amit a víztorony tetejében őriz? Erre a kérdésre csakis dr. Apró Lőrinc, a tízéves feltaláló, és persze Dodó, a víziszonyos nyomozó deríthet fényt.

Dodó tizedes és a szoborrablók szereplőinek újabb, izgalmas kalandjai.