Aktaleporolás | Andrew Nicoll: Miss Jean Milne titokzatos élete és különös halála

Posted on 2016. szeptember 6. kedd Szerző:

0


Nicoll_Miss Jean_bor240Bodó Viktória Booklány |

…avagy miért szeretem Andrew Nicollt? Nem pusztán azért, mert általa elismerten is én vagyok a legnagyobb magyar rajongója (köszönöm, Andrew), bár bevallom férfiasan: jól eső a titulus, ha ez egyáltalán az. Talán azért áll közel a szívemhez, mert játékos a fantáziája, nem áll tőle messze sem a humor, sem a szürrealitás, sem pedig a történelem.

Már második könyvét helyezi a századelő Európájába, pontosabban az első világháború idejére. (Előző, magyarul megjelent műve: A derék polgármester, 2012) Bár egy percre sem jutunk el a frontra, mégsem nélkülözzük a vért és a könnyeket és a halált. Adott egy, a valóságban is megtörtént, titokzatos haláleset, és a szerző korhű tempójú regényt kerített köré. Miss Jean Milne mindig is furcsa asszony volt. Nem úgy élt, ahogy azt egy, az ő korában lévő hölgytől elvárták volna: „mindig is… khm… fiatalosan öltözött… mint egy csitri”. Egyedül élt Elmgrove nevű kúriájában, a Broughty Ferry nevű tengerparti városkában. Olyan helyen, ahol mindenki ismer mindenkit, olyan korban, amikor az élet lassú volt és szabályokkal terhes. Kirívó, hogy Miss Milne nem viselkedik tekintélyt parancsoló, tisztes matrónaként. Sokat utazik, ráadásul egyedül, majd útjairól hazatérve új (férfi)ismerőseiről fecseg. De mindez semmi ahhoz képest, amikor a hölgyet holtan találják a saját nappalijában, félig bezúzott koponyával, megkötözött lábbal, az elvágott telefonzsinór mellett.

Mit tehet a kisvárosi rendőrség? Azonnal nyomozni kezd, mégpedig a „legmodernebb nyomozati eszközök” bevetésével. DNS-vizsgálat még nem létezik, az ujjlenyomatvétel sem része a nyomozati rutinnak. A rendőrség próbálkozik… leginkább azzal, hogy találjon egy lehetséges forgatókönyvet, és egy gyilkost is, történjék akármi. A bűneset, ami a maga korában lázban tartotta az egész országot, megoldatlan maradt mégis a mai napig, kivéve persze, ha a szerző által összerakott mozaikdarabkák a valódi képpé álltak össze.

Kifejezetten szerethetővé teszi a regényt nyelvezete és a tempója. A dolgok folyása lassúdad, mint a korabeli élet ritmusa, a nyelvezet érzékelteti a korabeli szóhasználatot, sőt tovább megyek: a korabeli gondolkodásmódot is. Ez az alig száz évvel ezelőtti világ olyan közel, és mégis olyan távol van tőlünk, hogy első pillanatban nem is hinnénk el. Minden formalitásokhoz kötött, és naivnak hat, holott korántsem az. Egyszerűen már nem tudunk a nagyszüleink, a dédszüleink fejével gondolkodni (pedig hasznunkra is válhatna).

A történet így méltósággal csordogáló krimi lett. A szerző kiválóan hozta a stílust, szinte elandalítja az olvasót, hogy olyannyira másként beszélnek, mint manapság (na tessék, már én is….). Olyan alaposság és olyan magabiztosság van benne, amit legtisztábban az első könyvében éreztem. Mintha a főnix feltámadt volna – és milyen jól tette!

Külön pikáns adalék, hogy lakóhelye nagy bűnügyi rejtélyét dolgozta fel és oldotta meg a maga módján. Gondolkodóba ejtett, mi van akkor, ha tényleg így esett meg minden? Ennek a kötődésnek egyébként is sajátos a bája, olyannyira, hogy kedvet csinált a város meglátogatásához. Valamint a további regényei várásához is.

Komló Zoltán fordítónak pedig, szokás szerint, gratulálok. Nagyon szép, kifejezetten élvezettel olvasható, szép magyar szöveget tett le az asztalra.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Andrew Nicoll

Andrew Nicoll

Andrew Nicoll: Miss Jean Milne
titokzatos élete és különös halála

Gabo / Talentum Kiadó, Budapest, 2016
400 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2966 Ft
ISBN 978 963 406 1984

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy meggyilkolt asszony. Egy megoldatlan bűntény. Egy évszázados rejtély.

A csöndes, tengerparti városkában, Broughty Ferryben élő gazdag vénkisasszony, Miss Jean Milne Elmgrove nevű kúriájában nem minden az, aminek látszik. Miután a hallban heverő megkínzott, brutálisan meggyilkolt – megkötözött lábú, szétzúzott koponyájú – holttestére rábukkannak, meg kell találni a gyilkost. Csakhogy semmit sem loptak el, az ajtók-ablakok mind zárva vannak, és egyetlen kézenfekvő gyanúsított sincs.

Amikor John Trench nyomozó a helyi rendőrség segítségére siet, egy olyan testületet talál, amelynek eltökélt szándéka, hogy talál valakit – bárkit –, akire ráhúzhatják a vizes lepedőt. Az újságok szenzációhajhász szalagcímei pedig az egész országot lázban tartják. Ám ahogy lassacskán fény derül az igazságra, Trench rájön, hogy a köztiszteletben álló Miss Milne kettős életet élt, és gyakori kirándulásai egy teljességgel másfajta történetet takarnak. Vajon ez lenne a rejtély kulcsa?

Megtörtént eseményeken alapuló döbbenetes történet bontakozik ki előttünk osztálykülönbségről, pénzről, szexről, hazugságokról, árulásról és gyilkosságról. A rendőrségi aktákból előkerült új bizonyítékok fényében Miss Jean Milne halálának rejtélye most talán végre megoldódik.