Örkény kert, hatodszor | Faltól falig Madách tér

Posted on 2016. szeptember 1. csütörtök Szerző:

0


Csuja Imre meséli a Jónás könyvét

Csuja Imre meséli a Jónás könyvét (DK)

BJI |

Az Örkény Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, az immár hagyománnyá váló Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren: most hatodik alkalommal. A színház csapatának szándéka, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt.

A programokat úgy válogatták össze, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot. A téren kis és nagy színpadot állítanak fel, de a színház előcsarnoka, maga a benti színpad és a nézőtér is játéktér lesz, kicsiknek és nagyoknak, sőt: az Asbóth utcai stúdiószínház is tereppé válik.

A teret erre a napra fű borítja (amolyan színházi műfű), de azon is lehet reggel jógázni, délelőtt egészen aprókat elvarázsolni, ovisoknak-iskolásoknak énekelni, táncolni. Az előcsarnokba bevonul a Tintaló cirkusz, kedves szülők, vigyétek oda a cirkusz rajongóit!

Szabó T. Anna (KGy)

Szabó T. Anna (KGy)

A költő Szabó T. Anna egyike generációja a nagy (szó)játékosainak, ő vezeti a műsort, melyben a színpadon színészek ragadják meg a gyerekek figyelmét gyerekversekkel. »A gyerekvers – mondja erről Anna – a magyar költészet egyik legelevenebb-legeredetibb műfaja, melyben költőink mind a képalkotás, mind a vers zeneisége terén elmehetnek a határokig, új színekkel és hangokkal kísérletezhetnek. Közben azzal is tisztában kell lenniük, hogy a legkritikusabb közönségnek írják műveiket.«

Még mindig költészet: Csuja Imre mondja/meséli el Babits Mihály hatalmas művét, a Jónás könyvét, a Stúdióban pedig a Kortárs vers csak neked kevesebbekhez (de szerencsére míg így is sokakhoz) szól: a bérletvásárlók egy színésszel elhúzódnak egy csöndes sarokba, és személyre szóló versfelolvasás élményét kapják ráadásnak a bérlethez. Ez a műsorrész harangozza be az „Élő költők társasága” nevű majdani sorozatot (részletek a színház honlapján).

A délután egyre inkább a zenéé: a Madách tér sátorban hangzik fel a Dal csak neked Máthé Zsolttal és Herczeg Tamással.

A Kisszínpadon az immár legendás Hanem női tangózenekar fogja nyomatni. Pimasz és érzelmes, politikára és az erotikára egyaránt fogékony banda. Rajongóinak száma lényegesen meghaladja a tér méreteit…

Hanem zenekar (KGy)

Hanem zenekar (KGy)

Utánuk két zenei szélsőség: az Angelica Leánykar, amelyik általában megfoghatatlan, selyemből és tüllből összerakott barokk kórusmuzsikával szokott megjelenni, most Bartók-programot hoz. Kevéssel utána pedig a szinte-kortársunk Ligeti György 100 (aszinkron ketyegő) metronómra kitalált szimfonikus poémája (a színház színpadán).

A jazz és az etno/folk találkozása lesz Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomduója. A zenéjük leírhatatlan, és a hatása is ilyen. Pozitív őrület! Utána a Snétberger-növendékek mutatkoznak be, számos hangszeren, számos műfajban – a minőségre maga az iskolaalapító a garancia.

Cimbalomduó: Balogh Kálmán, Lukács Miklós

Cimbalomduó: Balogh Kálmán, Lukács Miklós

Szintén fúziós lesz Ferenczi György és a Rackajam, és a sehova nem sorolható színházi zenész banda, a Szakértők társulat.

Az este egyik biztos pontja: Kocsis Zoltán – mint a korábbi években – zongorázik, és Kelemen Barnabás hegedül, hogy mit, általában nem lehet tudni, hiszen Kocsis közismert Mozart-rajongó, de lehet, hogy idén ő is Bartókot választ.

Végül az est nagyon várt fénypontja, az Örkény Esztrád. Minden színész énekelhet, zenélhet kedve (és képességei) szerint, a direktor (meg a kerületi polgármester!) gitározik, a prózások is dalra fakadnak. Zenei ereszd-el-a-hajamat, ami eddig mindig óriási közönséget szorított be a térre.

Örkény Esztrád (Középen a színidirektor meg a polgármester...)

Örkény Esztrád, középen a színidirektor meg a polgármester… (DB)

Mindenki jól jár, ha eljön (ide tessék képzelni egy vigyorikont).

Minden további részletet itt olvashat.

Ui.: Tartós eső esetén minden program bent az Örkény Színházban, a nagyszínpadon kerül megrendezésre, kivéve a Ligeti-művet, amit a Stúdióban (Asbóth utca 22.) adnak elő. Ebben az esetben elmarad a Játszóház a Piros Kakaóval és a Tintaló Cirkusz, a többi programra az eredeti időpontban kerül sor. Beengedés, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Fotók: Dobos Klára (DK), Dohy Balázs (a 2015. évi Örkény kertről, DB), Kincses Gyula (KGy)