A lény | Lincoln Child: Jégbe zárt félelem

Posted on 2016. július 27. szerda Szerző:

0


Child_Jégbe_zárt-bor240Somogyi András |

Vajon mi a műfaji besorolása ennek a könyvnek? A tudomány révén szerzett ismeretekre épülő kalandregény hagyományában Verne és Jókai a hazai piac egykor legolvasottabb két szerzője. Az idő múlásával egyre érezhetőbben tolódott el a kaland a rémisztő talán-lehetségestől a teljesen-képtelen felé, lehetőség szerint filmen, sok-sok vérrel, borzongás helyett szétspriccelő agyvelővel, és a hasból előtörő gusztustalan szörnyekkel (Nyolcadik utas…). De lehetőleg jó messzire a Földtől, a távoli galaxisokban satöbbi.

Erre tekintettel Lincoln Child regénye szinte ódivatúan indul: a Földön játszódik. A sztori váza: egy négytagú amerikai tudóscsoport az Északi-sark közelében tanulmányozza a globális felmelegedés folyamatát és következményeit. Tudományos vezetőjük a paleoökológus Marshall professzor. Lakhelyük egy ötven éve feladatát vesztett, elavult, csak néhány katona által őrzött radarbázis. Az expedíciót egy médiatársaság finanszírozza abban a reményben, hogy dokumentumfilm születhet a munkájuk eredményeiről. A tudósok valóban közelről tapasztalják a felmelegedés hatásait, egymás után szakadnak le a gleccserek jégnyúlványai. Az egyik hatalmas jégtömb leszakadása nyomán folyosóra emlékeztető barlang tárul fel előttük. Beljebb pedig, a több ezer éves jégtakaró alól egy ökölnyi sárga szempár tekint rájuk. Azonnal értesítik a finanszírozó médiavállalkozást – ott azonban fütyülnek a tudományos feltárás szabályaira: ki akarják vágni a jégtakaróból a kardfogú tigrisnek vélt lényt, és a kiolvasztásról filmet terveznek forgatni.

A történet másik szálát az őslakos eszkimó törzs, a tunitok néhány utolsó élő tagja fonogatja. Sámánjuk szerint az ártó szellemek haragra gerjedtek, ezért a Fear-hegyet – a katonai bázis helyszínét és az ott lévőket – halálos veszély fenyegeti. Néhány asszonnyal útra kel, hogy figyelmeztesse a kutatókat, de nem jár sikerrel.

Eljön a bázisra Logan professzor is, a történész és hivatásos rejtélymegoldó. Ő egy titkos kormánydokumentumra bukkant, amely az ötven évvel itt dolgozó tudóscsoport haláláról számolt be. Ennek tagjai szinte kivétel nélkül elpusztultak. De ki lehetett az egyetlen túlélő?

Ez tehát a hosszú expozíció – és elég sokat ígér. Ami ezután jön, bizony megfelel a címlapon borítón ígért besorolásnak, thrillerré alakul az eddig tudományosnak hitt történet. Kivágják a jégtömböt, a tudóscsoport biológusa tagja a látható részletből megállapítja, hogy a jégbe zárt állat nem kardfogú tigris, hanem legalább kétszer akkora, és a fajtája ismeretlen. A félelemkeltés tehát kipipálható.

Child ismét váltót állít: kezdődik az igazi horror. A kivágott tetem eltűnik, és szaporodnak a szétmarcangolt hullák. A korábban már itt járt vén sámán csatlakozik a csapathoz, és elmondja, hogy ő volt az ötven évvel ezelőtti túlélő, a többieket meg szintén egy ismeretlen lény gyilkolta le. A sámán szerint a lények a gonosz szellem megtestesülései. Innentől a gyakorlott olvasó sejtheti, hogy mi minden következhet még, hogy a jók, a szimpatikus hősök túlélik, a szörny meg elpusztítható, de csak igen fortélyosan.

Bevallom, az indításhoz képest vaskos csalódást éreztem. A szűz olvasónak bizonyára nagy élmény lehet a Jégbe zárt félelem, mégis az volt a gyanúm, hogy receptúra vezette Lincoln Child kezét. Egyetlen történet keretébe foglalja a dermesztő félelmet, a borzongást és feszültséget, aminek át kell járnia az olvasót az elsőtől az utolsó oldalig. Visszatérve tehát a bevezetőben feltett kérdésre: ha minden eszközt és történést számításba veszünk, a könyvet leginkább az (ál)tudományos horror kategóriájába sorolnám. Nem tudtam megtalálni, kinek a szellemes megállapítása volt (amit most én is szabadon idézek): „Ha éjjel felébredek, és meglátom Drakulát, a frászt kapom. De ha mellette megjelenik felesége, testvére és más rokonai is, röhögni kezdek”.

Viszont meg kell emlékeznem a fordítóról, Ipacs Tiborról. Kitűnő munkát végzett, sikerült tökéletesen átültetnie magyar nyelvre a dermesztő félelmet, a félelmetesen sivár és mégis fenséges sarki környezetnek a történethez illő leírását.

Lincoln Child (Fotó: Deborah Feingold)

Lincoln Child (Fotó: Deborah Feingold)

Lincoln Child: Jégbe zárt félelem
Világsikerek sorozat
General Press Kiadó, Budapest, 2014
312 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
kedvezményes internetes ár 1495 Ft
ISBN 978 963 643 6728

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az Északi-sarkkörtől majdnem háromszáz kilométerre, a Föld egyik legzordabb és legsivárabb helyén elhagyatott katonai épület áll. Evan Marshall és maroknyi csapata innen indul tudományos expedícióra, hogy a közelben lévő gleccseren tanulmányozza a globális felmelegedés hatásait. Kutatás közben azonban egy hatalmas őslény jégbe fagyott tetemére bukkannak, amely látszólag örökre a jég fogságába esett.

A helyi őslakosok baljós figyelmeztetése és Marshallék aggályai ellenére a kutatást finanszírozó médiabirodalom rögtön megragadja a lehetőséget, hogy pénzt csináljon az egyedülálló leletből. Ám a tudósok szörnyű felfedezést tesznek: a fenevad nem hasonlít semmilyen más fajhoz sem, és még ők maguk sem sejtik, hogy veszélyesebb minden valaha élt élőlénynél.

Lincoln Child (Örvénylő mélység, A fáraó átka) legújabb regényét egy ősi mítosz és a mindent átható félelem keveréke szövi át.