A titokzatos barátnő | Lesley Pearse: A múlt nyomában

Posted on 2016. június 9. csütörtök Szerző:

0


Pearse_A múlt nyomában-bor240Z. A. |

Lesley Pearse Anglia egyik legkedveltebb írója, közli a fülszöveg, és a magyarul most kiadott darab, A múlt nyomában igazolni látszik hírnevét. Termékeny a szerző – ez a huszonharmadik regénye –; ha nem éppen egy női név a mű címe, akkor a borítóra igen egyszerű és sokakat megszólító szavak kerülnek a mindig szép női arc mellé: Emlékezz rám, Bízz bennem, Sose nézz vissza, Titkok, Apja ismeretlen, Szeretet, A kisebbik rossz, Értem halt meg stb.

Csakhogy az itt felsoroltakat erénynek kell tekinteni. Magával ragadó ritmust diktál már az első oldaltól, és ez végiglüktet az egész könyvön. Diadalmas napon indul a történet, II. Erzsébet királynő koronázásának napján. A Somerset megyei kis faluban mulatságot rendeznek, de a fiatal Molly Heywood nagyon hiányolja barátnőjét, Cassie-t, aki nem sokkal korábban költözött Délnyugat-Angliába, kicsi félvér lányával, Petallal együtt.

A távollétet semmi nem indokolja, hacsak az nem, hogy – amint Molly hamarosan megtapasztalja – Cassie-t meggyilkolták, a lánya pedig eltűnt az erdőszéli házukból. Rendőri akta lesz a nyomasztó felfedezésből, majd országos méretűvé nőtt nyomozás, de végül elég gyorsan és eredmény nélkül zárják le az ügyet. Molly nem tud belenyugodni, hogy Petal eltűnt, ezért elkezd utánajárni a dolgoknak.

A rendőr, ugye, csak rendőr, de Molly érző nő, tehát a kutakodása lélektani alapú. Vajon miért nem beszélt Cassie sohasem a múltjáról? Miért csak ketten jöttek ide, és van-e család, férj a háttérben? És kinek lehetett oka, hogy egy fiatal anyát megöljön? Talán a gyerek személye a kulcs mindehhez? Rengeteg kérdés fogalmazódik meg Mollyban, és a kérdésekre Lesley Pearse meg is felel.

A vaskos kötet napjaink nehezen emészthető témáit boncolgatja, ám fél évszázaddal ezelőtt még a hallgatás tömör fala vette körül az olyan gondolatokat (és tényeket), mint családi erőszak, előítélet, elmebetegség, homoszexuális vonzalom. Pearse ügyesen ellensúlyozza ezeket a szerelem, a barátság, az empátia megjelenítésével.

Molly, aki korábban teljesen behódolt erőszakos apjának, és birkaként engedelmeskedett neki, most Londonba követi barátnője nyomait, és ott megpróbál saját lábára állni. A korabeli londoni élet hiteles leírása visszatükrözi, hogy a regény cselekményének idején a szerző éppen ott élt (ahogy ezt az életrajzában is megemlíti). Mollyt átformálja a városi élet, és főképpen azoknak a segítsége, akikkel a fővárosban kapcsolatba kerül. Olykor a saját kárán kell tanulnia – de ez a tapasztalat is értékes számára. Szerencsére azonban csak felnőttebb, erősebb lelkű és karakánabb lesz, de melegszívű és önzetlen marad, mint akinek tartalékai kimeríthetetlenek. És miközben próbálja lefeszegetni az igazságot takaró rétegeket Cassie családjának titkolt bűneiről, szívósan építgeti a saját életét.

Pearse plasztikus karakterekkel népesítette be a sodró lendületű történetet. A gyenge, ártatlan és naiv Molly szemével figyeljük a magabiztos, világi és vakmerő Cassie-t, s ezáltal könnyen azonosulunk vele. Éppen ezért remegünk meg mi is, amikor Molly-t érzelmi ökölcsapások érik.

Habár a nagymama korú Lesley Pearse sokadszor választott problémákban gazdag életű női főhőst, ismét sikerült a kiszámítható fordulatok helyett meglepetést okozni az olvasónak. Sejteni persze lehet, hogy a kezdőpont és a lezárás között gondosan méricskélt adagokban van jelen erény és bűn, szerelem és gyűlölet, barátság és árulás – de éppen ettől és ezért becsüljük a bestsellerek szerzőit. (És ugyanezért nagyobb a szerző neve a műveinek borítóján.)

A fősodorba tökéletesen illeszkednek a mellékszálak, a másodlagos fontosságú, de érdekes (és hiteles!) történetecskék. Az egész együtt: szerelmi történet és krimi kellemes arányú, lebilincselő keveréke, némi szociográfiai beütéssel. Minden klappol, még Morvay Krisztina magyar fordítása is.

Lesley Pearse

Lesley Pearse

Lesley Pearse: A múlt nyomában
Alexandra Kiadó, Pécs, 2016
448 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 3000 Ft
ISBN 978 963 357 7479

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1953. június 2-át írunk, Anglia II. Erzsébet királynő koronázását ünnepli. Molly Heywoodnak azonban egészen máshol járnak a gondolatai. A húszas éveiben járó lány, aki apja vegyesboltjában dolgozik Somerset egyik aprócska falujában, az ünnepséget hátrahagyva barátnője házához siet. Ott kettős tragédia fogadja: Cassie-t meggyilkolták, és hatéves, félvér kislánya, Petal nyom nélkül eltűnt.

Bár az országos lapok is felkapják a tragikus ügyet, senki nem tud semmit a kislányról. Cassie múltját rejtély övezi. Az egyetlen nyom, ami elvezethet a lány családjához, egy levél, melyet Cassie Londonból kapott. Molly elhatározza, hogy Londonba költözik, hátha ott sikerül a kislány nyomára bukkannia.

A nagyvárosba érkezve azonban keserűen tapasztalja meg, milyen nehezen boldogul egymagában egy vidéki lány. És minél közelebb kerül az igazsághoz, annál veszélyesebbé válik az útja. Molly mindent feladott – az otthonát, a boldogságát és esélyét a szerelemre – azért, hogy megtalálja Petalt. Lehet, hogy az élete is veszélyben forog?

Lesley Pearse Anglia egyik legnépszerűbb írója, regényei világszerte több mint tízmillió példányban keltek el, s közülük nem egy nemzetközi bestseller lett. Az élete legalább annyira regényes, mint a történetei, amelyeknek főszereplői egytől egyig olyan erős, magabiztos nők, akik a sorsukkal dacolva kiállnak magukért, és elszántan harcolnak a boldogságért.
Pearse hányattatott sorsa, árvaházi élményei és balul sikerült házasságai egyaránt hatottak a műveire, amelyek központi témája, hogy hogyan győzedelmeskedhet a bátorság, a kitartás és a hűség a rossz felett, milyen sebeket ejthetnek rajtunk gyermekkori traumáink, és hogyan szerezhetjük vissza az uralmat a saját életünk felett.