Aprópénz | David Mamet: Amerikai bölény / Thália Színház

Posted on 2016. április 18. hétfő Szerző:

0


Szervét Tibor (Dan)

Szervét Tibor (Don)

Lengyel Szilvia |

Ez a bölény nem igazán félelmetes. Első pillantásra megtévesztő, mert külsőre éppen olyan, mint a többiek. De belül gyenge. Hiányzik belőle az erő. Talán gyáva is. Bölénybe oltott széplelkű madárka? Szeressem, féljek tőle vagy taszítson?

Az amerikai bölény annak az ötcentesnek a hátoldalán található, melyet a főszereplő ócskás, Don (Szervét Tibor) ad el egy érmegyűjtőnek. Rögtön az ügylet után megbánja döntését, és vissza akarja lopni, mert szerinte sokkal többet ér, mint amennyit kapott érte. (Persze erre is csak később jön rá.) Nem is tudni, a haszonlesés vezérli-e, vagy inkább az önbecsülésén esett csorbát köszörülné ki. Hiszen most ismerte fel, hogy mégsem az a nagy szakember, akinek hitte magát.

Éppen ellentéte Prof (Csányi Sándor), a pitiáner, ám dörzsölt gengszter. Addig dumál, míg kiszedi cimborájából a történetet, aztán kiszorítja belőle az ígéretet is, hogy ő sem marad ki a lopásból. Pontosabban: átvenné Don pártfogoltjának, a most éppen tiszta drogosnak (Bobby, Mózes András) már leosztott helyet. Mindenáron ki akarja fúrni a szerencsétlen lótifutit. Az események a Prof kezére játszanak, sikerül is megrendítenie Don bizalmát a halk szavú fiúban. A lúzerek története végül tragédiába torkollik.

Töményen kapjuk a pofánkba (hogy igazodjam a mű stílusához) a rosszkedvű sztorit. A színpad kacatoktól zsúfolt, hely alig marad mozgásra a színészeknek, azonban ez nagyon jól megágyaz a darabnak, illeszkedik a kisstílűségükben is lepukkant gengszterekhez.

Alku vagy üzlet?

Alku vagy üzlet? Don (Szervét Tibor) meg a Prof (Csányi Sándor)

A két főszereplő is pontosan illeszkedik egymáshoz, akár a jin és a jang. Kiegészítik egymást. A Csányi által megformált nagyképű, hangos Prof mintha az ellentéte lenne a kezdetben inkább baleknak tűnő Szervétnek. Később azonban a szerepek felcserélődnek, keverednek. Egy idő után már senki se az, akinek az elején látszott. Vagy akinek mutatni akarta magát. A zűrzavarban elvész a bizalom, rossz döntések születnek. A dráma nyomvonala hullámvasutat idéz: lojalitás, hűség, árulás, betyárbecsület, becstelenség, hazugság és őszinteség váltakozik benne.

A kis lótifuti, Bobby (Mózes András) és a nem eléggé dörzsölt ócskás, Don (Szervét Tibor)

A kis lótifuti, Bobby (Mózes András) és a nem eléggé dörzsölt ócskás, Don (Szervét Tibor)

Szervét és Csányi nem ma kezdte a szakmát. Éppen ezért vár tőlük többet a néző, hiszen tudja, mire képesek. De mintha nem Szervét Tibor a legalkalmasabb Don szerepére, és ez áll Csányi Sándorra Profjára is. Az lett volna Sebestyén Aba rendezői koncepciója, hogy még a színészekkel kapcsolatban se legyen kényelemérzetünk, mintha rájuk sem passzolna a kabát? Egész végig ezt a bizonytalanságot éreztem, de elképzelhető persze, hogy éppen ez volt a cél. Semmi ne illeszkedjen semmihez. Semmi ne történjen úgy, ahogy történnie kellene. Fura (és kicsit megkopott) történet David Mameté, noha érdekes karakterek vannak az eredetileg 1975-ben, Chicagóban bemutatott darabban. Mégis bennem maradt, hogyha Csányi és Szervét szerepet cserélne, jobb lenne az összehatás.

A humorral átszőtt drámából a poénok kicsúsznak, eltűnnek, a színházi előadás végére csak a nyomasztó hangulat élménye marad meg. De ami ennél nagyobb baj: másnapra az is nyom nélkül elmúlik.

Fotók: Kolbe Gábor