Az erő velük van! | Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma

Posted on 2016. április 18. hétfő Szerző:

0


Causse_Aszínek-bor200Xénia |

Mit jelent az, hogy a színeknek hatalmuk van, és hogyan tudjuk ezt kiaknázni? Fiziológiailag vagy pszichésen hatnak ránk? Hogyan használják a színeket a kereskedelemben? Mire jött rá a Google, amikor ötvenféle kéket teszteltetett le a felhasználóikon? Tényleg használ a színterápia? Melyik állat a legérzékenyebb a színekre? Használhatjuk a csábítás eszközeként? Mi a szerepe a gyógyszeriparban a színeknek?

Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket boncolgat A színek hatalma című könyv, melyet Jean-Gabriel Causse, a Párizsban és Tokióban élő színdizájner írt meg azzal a céllal, hogy felfigyeljünk a színek erejére és hogy képesek legyünk tudatosan használni kapcsolatainkban, hobbink, munkánk során. A könyv igen széles spektrumot ölel, és nagyon sokaknak jöhet jól: kereskedőknek, marketingeseknek, feng-shui rajongóknak, belsőépítészeknek, de még a gyógyászatban dolgozóknak is. Fontos eszköz, ami megkönnyítheti az életünket. A szín ugyanis mindenkié. Hasznos kincs, érdemes vele jól bánni.

A könyvről a hazai megjelenés óta sokfelé számoltak be, az Iparművészeti Múzeum pedig épp egy új kiállítást nyitott meg, Színekre hangolva címmel. Logikusan tehát, ha ez a kiállítás ad otthont a könyv bemutatójának. A múzeum elbájoló belső tere ad majd helyet a beszélgetésnek a színekről. Az esemény vendégeinek a hivatásuk gyakorlásához kiemelten fontosak a színek.

„Ha a szürkeállományunk rózsaszínűbb volna, akkor az embereket kevesebb sötét gondolat gyötörné.” Gondolkodjunk csak el Pierre Dacnak a könyvben idézett ötletén. Igaza lehet?

Svéda Dóra (art coach és szín coach) a színek lelkünkre gyakorolt hatásáról beszél, Vágó Réka a rekavago márka megálmodója, cipőtervező beavat a lábbeli tervezésének és a színek összjátékába, megtudhatjuk tőle, hogyan változtak az elmúlt években a nők igényei. Unger Zsolt kreatív igazgató, a „bookline-zöld” megálmodója a marketingkommunikációval kapcsolatos kérdésekre ad választ, R. Török Mária képzőművészt, színszakértőt, a színek és az emberi környezet kapcsolatának témáját feldolgozó szakkönyv szerzőjét pedig arról is kérdezzük, képes-e megváltozni az ember a környezetében lévő színek hatására.

A beszélgetést Oláh Andrea rádiós műsorvezető vezeti majd.

A téma kifogyhatatlan, hiszen mindannyiunknak szüksége van a színekre – pedig sokszor nem is tudjuk mennyire és miért.

Causse Jean-Gabriel Causse

Jean-Gabriel Causse

Causse azt írja A színek hatalma záró, összefoglaló fejezetében:

»Elengedhetetlenül szükségünk van színekre. Ezzel szemben a szín soha nem volt még ennyire marginális szerepben a ruháinkon vagy az otthonunkban. Vajon mennyire felelős ez a szürkeség a franciák mostani rossz hangulatáért? Nehéz ezt megmondani. Minden esetre meg vagyok győződve arról, hogy a külvárosi gyerekek azért graffitizik tele a szürke városrészeket, hogy kiszabaduljanak ebből a fojtogató, sötét szürkeségből. Észrevették már, hogy a színes házak falait sokkal kevésbé dekorálják ki?

Átlagosan körülbelül 25 évet töltünk a szobánk falai között. És ha megnézzük, mennyi ember tömi tele magát altatókkal, miért ne figyelhetnénk jobban oda, hogy milyen színnel festjük ki a belső tereinket?

Igen kevés manapság az a dekoratőr, belsőépítész vagy építész, aki a külső és belső színeket ne művészi vagy intuitív megfontolásból választaná ki.

Meg vagyok győződve arról, hogy ez lassanként változni fog… Remélem, hogy ez a kis iromány segít abban, hogy tudatosítsuk magukban a színek erejét, ránk való hatását, és megfontoltan, ne csak véletlenszerűen válasszuk ki azokat. Szakmai, dekorációs célra ez ugyanúgy vonatkozik, mint a ruhadarabjainkra.

Azt kívánom, használjuk a színeket, sőt dúskáljunk bennük! Még egyszer kihangsúlyozom: ha azon töprengenénk, hogy a több ezer színárnyalat közül melyik is az, amelyik a leginkább a miénk, akkor újfent megnyugtatok mindenkit, hogy a legtévedhetetlenebb tanácsadó bennünk rejlik, és úgy hívják: ösztön. Bízzanak meg saját ízlésükben, és merjék használni a színeket. Jót fog tenni!«

Éljenek tehát a színek, amikre remélem mostantól már teljesen más szemmel fognak nézni!

A könyvbemutató helyszíne: Iparművészeti Múzeum
(1091 Budapest Üllői út 33–37.)

Időpont: 2016. április 20. szerda, 17 óra

Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma
Fordította: Schnedarek Réka
Partvonal Kiadó, Budapest, 2016
152 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes kiadói ár 2095 Ft
ISBN 978 615 528 3734

További részletek