Suliba készülve | Dibás Gabriella, Lichtenstein Csilla: Betűsoroló; Számsoroló

Posted on 2016. április 16. szombat Szerző:

0


Dibás_Betu & Szam allo-bor 200Tóth Zsuzsanna |

A kezembe került két vékony füzetecske; a nagycsoportos ovisok számára készültek. A szándék egyértelmű, megismertetni az öt-hat éveseket a számok és a betűk világával.

Bár felmerül a kérdés, hogy mikor kell kezdeni a számok és betűk írásának-olvasásának tanítását, a szándékot dicséretesnek találom. A téma iránti kíváncsiság többnyire már élénk ebben a korban, a módszer pedig, a számokkal, betűkkel ismerkedés vizuális segítése képek, színezés és matricák által, vonzó (és tegyük hozzá, ismerős) az ovisok számára.

A „kaptafa” jólesően otthonossá válik, biztonságot ad, és sikerélményt. Nyilván minden gyerek esetében más és más a hatás, s akadhatnak, akik számára korántsem jelent kihívást – de nekem tetszik a választott forma. A számok világa képekké transzformálódik, az ismétlődések felfedezése megnyugtatóan rögzíti az ismereteket. A szám- és betűformák (utóbbiaknál szigorúan a nyomtatott nagybetűk jelennek meg – helyesen!) írását az előrajzolt klisén lehet gyakorolni, ami nyilván segít a rögzítésben.

A betűk esetében a betűhívók (állatok, tárgyak, növények, gyümölcsök) ismerősek és könnyen azonosíthatóak a gyerekek számára. Talán a zokni meg az uborka jelent némi kivételt – az utóbbi, ha zöld, persze minden további nélkül egyértelművé válik, ezért érdemes a matricák beragasztásával kezdeni a füzetekkel való ismerkedést. A kedves, egyszerű matricák ugyanis impulzívan hatnak, és mintát is jelentenek a színezésekhez. Élvezettel használhatóak a mindkét füzet végén található, a tartalomhoz kapcsolódó egyszerű, játékos fejtörők is.

A foglalkoztató füzetek nem többre, nem kevesebbre vállalkoznak, mint amit ígérnek – megismertetni a gyerekeket, legalábbis fokozni érdeklődésüket a számok és betűk nem is annyira rejtélyes világa iránt.

Dibás_Betusoroló-bor -illuDibás Gabriella, Lichtenstein Csilla: Betűsoroló
Suliváró sorozat
Totel Books Kiadó, Budapest, 2015
16 oldal, 490 Ft
ISBN 978 963 122 1701

A könyv kiadói fülszövege

Minden óvodás szeretné minél előbb megismerni a betűket, hiszen állandóan látja őket maga körül: a mesekönyvében, a csomagolásokon, a hirdetőtáblákon vagy a rendszámtáblákon. Könnyebben megjegyez egy-egy betűképet, ha azt egy bizonyos tárgyhoz tudja kötni, amely ugyanazzal a betűvel kezdődik.
Betűsoroló ebben segít. Az ábécéhez kötődő tárgyak színezése közben gyermekünk észre sem veszi, hogy több időt töltött az adott betűvel. A sorvezetőben pedig ceruzájával követheti, majd a következő rubrikákban önállóan is megrajzolhatja a kisábécé nyomtatott nagybetűit. A matrica színmintát mutat a kifestéshez, pontos felhelyezése fejleszti a gyermek finommotorikus képességeit, a füzet második felében lévő játékos feladatok pedig megerősítik és elmélyítik a betűélményt.

* * *  * * *

Dibás_Szamsoroló-bor -illuDibás Gabriella, Lichtenstein Csilla: Számsoroló
Suliváró sorozat
Totel Books Kiadó, Budapest, 2015
16 oldal, 490 Ft
ISBN 978 963 122 1695

A könyv kiadói fülszövege

A pedagógusok szerint a legtöbb matematikai problémát könnyebb megoldani, ha felfedezünk mögötte valamilyen ismétlődést, azaz törvényszerűséget. Gyermekünket is arra kell nevelnünk, hogy vegye észre ezeket, és ennek alapján mondja meg, mi következik, vagy mi hiányzik. Maga a tanulási folyamat is ismétlések sorozata.
Számsoroló ezekre az ismétlődésekre alapozva vezeti be a gyerekeket a számok világába. A sorvezetőben ceruzával követheti, majd a következő rubrikákban önállóan meg is rajzolhatja az egyes számokat. A matrica egyrészt színmintát mutat a számokhoz tartozó figurák kifestéséhez, másrészt pontos felhelyezése fejleszti a finommotorikus képességeket. A füzet második felében lévő játékos feladatok megerősítik és elmélyítik a számok ismeretét.