Lezárult a MOST FESZT 2016 | Monodrámák és stúdiószínházak mustrája

Posted on 2016. március 22. kedd Szerző:

0


Tenki Réka (Egyasszony) (TA)

Tenki Réka (Egyasszony) (TA)

GA |

A tatabányai Jászai Mari Színház által szervezett MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál négy napja alatt négy monodrámát és négy stúdiószínházi előadást láthatott a fesztivál közönsége.

A bemutatott monodrámák és előadóik: A nagybőgő – Klem Viktor; Alszanak a halak? – Prohászka Fanni e. h.; Egyasszony  – Tenki Réka; Van valami bejelentenivalója (Szabadkai Népszínház) – Csernik Árpád.

A stúdiószínházi előadások sorát a Macska a forró bádogtetőn (kecskeméti Katona József Színház) nyitotta. Ezt követte a Tesztoszteron című vígjáték (temesvári Csiky Gergely Színház), a fesztivál harmadik és negyedik napján került színre a Sóvirág avagy a létezés eufóriája és a Hazatérés című produkció (Budaörsi Latinovits Színház).

A MOST FESZT 2016 kiegészítő programjaként szólalt meg a Mojo WorKings fúziós zenei koncertje, továbbá az Országos Színháztörténeti Múzeum által rendezett vándorkiállítás nyílt meg Színészkatonák, fogolyprimadonnák: Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban címmel a Népház kiállítóterében. A fesztivál idén MOST Kóstoló néven gasztro programmal is bővült.

Az első év hagyományait folytatva, az előadások után az alkotók és a nézők kötetlen formában találkozhattak.

Prohászka Fanni e. h.(Alszanak a halak?) (BTA)

Prohászka Fanni e. h. (Alszanak a halak?) (BTA)

Crespo Rodrigo

Crespo Rodrigo

A fesztivál zárónapján Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház, Népház igazgatója elmondta:

„A 2015-ben első alkalommal megrendezett MOST FESZT-et, mint valószínűleg valamennyi hasonló, elsőéves fesztivált az útkeresés érzése jellemezte. Természetesen tudtuk, mit akarunk, volt rengeteg ötletünk, amit ki szerettünk volna próbálni, de egyáltalán nem volt biztos a siker. Kérdéses volt, hogy a fesztivál szellemisége találkozik-e a nézők ízlésével, a sokszor ismeretlen darabok, szerzők, egyáltalán a monodráma műfaja és a stúdiószínházi forma, főleg egy fesztivál keretein belül elég erős hívószót jelentenek-e. A tavalyi fesztivál tapasztalatai egyértelműen pozitívak voltak. Az idei fesztiválra az előadások maguk jelentkeztek, több mint 40 előadás közül választottuk ki a fesztiválprogram négy-négy produkcióját. A nézők érdeklődése idén összehasonlíthatatlanul nagyobb volt. Némelyik előadásra már hetekkel a fesztivál előtt elfogytak a jegyek, a látogatottságunk pedig 100 százalék fölött zárt, ami figyelembe véve adottságainkat, egy ilyen típusú seregszemle esetén komoly siker.

A számok azonban bármennyire fontosak is, önmagukban csak statisztikai adatok. A fesztivál előadásairól nehéz elfogódottság nélkül beszélni. Látva, érezve a közönség reakcióit, befogadó készségét, kíváncsiságát, talán valamennyi néző nevében mondhatom, egészen kivételes, szívbemarkoló pillanatoknak lehettünk részesei. A személyes emberi drámák olyan megrendítő, ugyanakkor valamilyen formában mindannyiunkat jellemző, de legalább is megérintő formáival találkozhattunk, amelyek részesévé válni a színház létezésének talán legnagyszerűbb adománya. Ugyanakkor fantasztikus volt megfigyelni, hogyan oldható fel a legtragikusabb pillanat is a humor segítségével, hogyan nevetünk egy-egy előadáson a játszó(k) személyisége, a zseniális szöveg vagy éppen a színész és a nézők közötti cinkos összekacsintások miatt.

Klem Viktor (A nagybőgő) (KG)

Klem Viktor (A nagybőgő) (KG)

Nagyon örülök annak, hogy ezeket az előadásokat láthatták a nézők itt Tatabányán, a MOST FESZT-en, hogy ezeknek a színész egyéniségeknek és ezeknek a különös előadásoknak megmutatkozási lehetőséget adhattunk. És örülök annak is, hogy négy napon keresztül a Jászai Mari Színház közönsége, a város – és talán egy kicsit a szakma is – ezekre a művészekre, alkotókra és alkotásokra figyelt!”

A MOST FESZT-re meghívott előadásokat szakmai zsűri minősítette. Tagjait szakmai szervezetek delegálták: Pregitzer Fruzsina (Magyar Művészeti Akadémia), Stuber Andrea (Színházi Kritikusok Céhe), Szőcs Artur (Magyar Színházi Társaság), Szűcs Gábor (Magyar Teátrumi Társaság).

A MOST FESZT 2016 díjazottjai:

Legjobb monodráma előadás

Patrick Süskind: A nagybőgő
Játssza és rendezte: Klem Viktor
(Jurányi Inkubátorház és FÜGE produkció)

Legjobb stúdiószínházi előadás

Sóvirág avagy a létezés eufóriája
Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva
Rendező: Szabó Réka
(Tünet Együttes produkció) (Címlapfotónk: MCs)

Legjobb alakítás különdíja

Tenki Réka
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című monodrámájában nyújtott alakításáért
Rendező: Paczolay Béla
(FÜGE és Orlai produkció)

Az MMA különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért
Jens Raschke: Alszanak a halak?
Játssza: Prohászka Fanni e. h.
Rendező: Szilágyi Bálint
(Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Fotók: Badinszky-Tolvaj Annus (BTA), Kiss Gergely (KG), Mészáros Csaba (MCs), Takács Attila (TA)

Posted in: HÍREK, Színház