Szonettek, haikuk | Hangvendégség Lágymányoson

Posted on 2016. március 9. szerda Szerző:

0


Szepes Erika

Szepes Erika

Xénia |

villámsújtotta
ember áll házam előtt
nem mer kopogni”
[Sajó László]

Két égtáj, két forma, két műfaj. Ezúttal Nyugat és Kelet két legismertebb kötött lírai formája kerül közös zenei fedél alá a Vendéghang klubjában. Aki eddig nem követte figyelemmel: ez lesz a harmadik eseménye a Zene és irodalom című rendezvény­sorozatnak. A zenekar a tematikus esteken saját dalokat állít színpadra, és a közreműködő vendégek segítségével mutat meg egy-egy apró részletet a líra szinte végtelen világából. Ezek az estek inkább szerkesztett színpadi előadások, mint koncertek. Szintén szándékos a kísérletező jelleg: az előadási formák és műfajok vegyítése.

Március 11-én a klub vendége dr. Szepes Erika művészettörténész, aki a címnek választott két témát rövid előadással vezeti be. A szonetteket és haikukat Bába Ildikó és Barna László tolmácsolja – országos és regionális versenyeken több ízben díjazott versmondók.

Dal formában hangzik el Shakespeare néhány szonettje, velük feleselnek – korokon és országhatárokon átnyúlva – Faludy György verssorai, zene nélkül. Részlet hangzik el egy szonettregényből, utalva a monumentális formára és szembeállítva a haikuk tizenhét szótagnyi világával. Utóbbiak közül elhangzanak fordítások – a klasszikus Bashó munkáitól kortárs japán szerzőkig – és magyar nyelvű eredeti alkotások: Kosztolányi Dezső és Zelk Zoltán haiku ihletésű rövid verseitől Faludy, Tandori Dezső, Utassy József és Buda Ferenc művein keresztül Fodor Ákos és Sajó László saját hanggá érlelt haikuiig.

Bába Ildikó, Barna László

Bába Ildikó, Barna László

Az est különlegessége éppen a haiku rövid, impresszív jellegéből adódik. Az alkotók nem fűzték össze a lélegzetvételnyi verseket. Megpróbálták megkeresni azt az előadási formát és zenei nyelvet, amelynek segítségével önálló darabok születhetnek – ha mégoly rövidek is (a dalok hossza (kurtasága) tíz és ötven másodperc közötti!) Így a több mint félszáz haikuból miniatürizált műsor-a-műsorban született.

Hogy mindez tényleg sikerült-e, az megnézhető/meghallgatható a TEMI-FMH-ban (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művházban).

Zenészek:

Balaska Rebeka – zongora
Kása Kata – ének
Osváth Gábor – gitár, basszusgitár
Osváth Georgina – ének, basszusgitár, djembe
Rózsa László – ritmushangszerek, ének
Tarcsai Péter – ének
Tari Viktória – fuvola
Tóth Sándor Péter– mandolin, bendzsuki

TEMI-FMH (Fehérvári úti művház)
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)
2016. március 11. (péntek) 19:00

További részletek itt és itt

A sorozat következő elő­adásai:
Barbár táncdal – 2016. április 29. (péntek) 19:00
Az emberke tragédiája– 2016. május 27. (péntek) 19:00