Horizont | Főszerepben a rezek… / A Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2016. március 2. szerda Szerző:

0


Boldoczki Gábor

Boldoczki Gábor

Xénia |

Bruckner, Boldoczki, Bogányi: a három nagy B kap főszerepet a Pannon Filharmonikusok március 3-i pécsi és március 5-i budapesti koncertjén. És a rezek…

A hangverseny műsorát Richard Strauss műve vezeti fel. A Bécsi Filharmonikusok számára írt fanfár rendszerint nagyszabású zenei programok koncertindítója. Hangvétele ünnepi, terjedelme alig több mint két perc. Richard Strauss 1924-ben komponálta az első bécsi újévi hangversenyre, és azóta is e trombitákon megszólaló, ritmikus nyitó motívummal indul el az új esztendőt köszöntő hangverseny. A Pannon Filharmonikusok március eleji – előnőnapi – koncertjén azonban azt jelzi, hogy monumentális összeállítás következik.

Anton Bruckner (1824–1896) utolsó, befejezett nagyzenekari művét, a VIII. szimfóniát elsősorban terjedelme és apparátusa teszi kitüntetetté. Habár más művei is igen terjedelmesek, a csaknem nyolcvan perces, fájdalmas – olykor apokaliptikusnak is nevezett – c-moll opuszban egy feltűnően nagy méretű fúvóskar vonul fel, és a hatalmassá duzzasztott zenekar igyekszik kifejezésre juttatni a szerző komor látomását.

Anton Bruckner (Ferry Bératon, 1890)

Anton Bruckner (Ferry Bératon, 1890)

A VIII. szimfónia jelentőségét és a bruckneri életműben elfoglalt helyét Hugo Wolf dalszerző a mű ősbemutatója után írott gondolatai jól láttatják: „Ez a szimfónia egy óriás műve, a Mester minden korábbi szimfóniáján túltesz, mind szellemi dimenziója, mind gazdagsága és nagysága tekintetében.” A műben két nagy előd hatása is jól kivehetően érződik. Beethoven IX. szimfóniája a tételek rendjében idéződik fel, a wagneri örökség pedig a zenedrámai stílusban mutatja meg magát.

»Az első tétel a hegedűk és kürtök „ősködéből” emelkedik ki, befejezése azonban ismét visszahull a reménytelenség káoszába (az üstdob ütéseit és a mély vonósok pizzicatóit a tétel végén maga Bruckner a „halálóra ütéseinek” nevezte). A scherzo jellegű második tétel is komor és fenyegető zene, mintha a német népmesék hátborzongató motívumai és Brueghel pokol-látomásai kelnének együttes életre benne. A bensőséges tétel koráldallamai megbékélést hoznak a vigasztalan darabba. A finálé (Bruckner utolsó szimfonikus fináléja!) nemcsak ezt a szimfóniát, hanem a zeneszerző egész életművét koronázza meg fényes és ünnepélyes hangzásával. A befejezés előtt még egyszer felidézi az első tétel főtémáját, a kódában pedig a szimfónia valamennyi tételének anyagát egymásra tornyozza a grandiózus hangszerelés.« (Pándi Mariann Hangversenykalauzából.)

Bruckner „nyolcadikja” egyedi kompozíció, melyet a 19. század egyik legjelentősebb zeneművének tartanak. A Pannon Filharmonikusokat ezúttal Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja.

A két mű közé ékelődik Joseph Haydné, melyben szintén rézfúvós hangszeré a főszerep. Szólóját Boldoczki Gábor, a pécsi együttes idei évadának rezidens szólistája játssza. Az Esz-dúr trombitaversenyt a szerzője 1796-ban jegyezte le, mégis csak 1931 óta ismerjük, holott többszörösen is zenetörténeti jelentőségű műről van szó. A versenymű egyik különlegessége, hogy egy speciális hangszerre, az akkoriban újdonságnak számító billentyűs trombitára (Klappentrompete) komponálta Haydn, mégpedig úgy, hogy közben igyekezett kiaknázni a számára is új hangszerben rejlő lehetőségeket. Ízelítőnek egy részlet a Haydn-műből, egy korszakos trombitaművész, Maurice André előadásában:

A darab nyitó és záró gyors (Allegro) tételében Haydn alkalmat ad a szólista technikai képességeinek megmutatására. A középső Andantéban viszont egy egészen új színét mutatja meg a trombitának, a hangszer líraiságát és érzékenységét domborítja ki.

A koncert programját először március 3-án saját otthonában, a Pécsi Kodály Központ hangversenytermében mutatja be a zenekar.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

Horizont

2016. március 3., csütörtök 19:00, Kodály Központ, Pécs
2016. március 5., szombat 19:30 
Művészetek Palotája
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor

Richard Strauss: A Bécsi Filharmonikusok fanfárja
Haydn: Esz-dúr trombitaverseny
Bruckner: VIII. szimfónia

Közreműködik

Boldoczki Gábor – trombita
Vezényel: Bogányi Tibor

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

*

A bérlet további koncertjei bejár­ják Európa nagy zenei hagyományú és meghatározó tájait. Áprilisban csizmaország által inspirált zenék csendülnek fel az Itália földjén műsorán. Májusban, az összefoglaló jellegű, Passacaglia című hangversenyen a zeneköltők egymásra hatása, a motívumok kölcsönzése, a művek átdolgozása lesz a főszereplő.

Itália földjén              2016. április 15.
Passacaglia                 2016. május 20.