Mesepirulák 1. | Danny Bain: Ez nem az apu hangja

Posted on 2016. február 1. hétfő Szerző:

0


Bain_Ez nem apu-bor200Tóth Zsuzsanna |

Üde színfolt a hazai gyerekkönyvek kínálatában, és igazi élvezetet nyújt Danny Bain könyve. Ráadásul az Ez nem az apu hangja! tartalmaz egy CD-t is, amelyen a szerző maga mesél, énekel és zenél. Na, ez tényleg csuda élmény!

A kötetben három mesét találunk. Az első egy tanzániai népmese, a másik egy magyar mese „afrikásított” változata, a harmadik Danny saját alkotása. Érdemes tudni a szerzőről, hogy nem afrikai származású, hanem az Egyesült Államokban született, és 2010 óta él Magyarországon. A kötetet Székely Andrea, a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója ajánlja, mivel az – a Kabóca égisze alatt – előadásként is működik. (A YouTube-on több részlet is található.)

Danny izgalmasan idézi meg Afrikát, ami talán kissé idegen, mégis ismerős lehet számunkra. Ha csak a könyvet nézzük, megkapónak találjuk annak kiállítását. Máray Mariann illusztrációi (már a belső borító mintázata is) tökéletesen illenek az ábrázolt világhoz, stílusosak és játékosak. A szövegek egyszerűek, de semmiképp nem lebutítottak. Érdekes, hogy például az első (eredeti afrikai) mese milyen rokonságot mutat a Grimm-mesékkel; alapmotívuma (az egyedül hagyott gyermekek – A farkas és a hét kecskegida), és boszorkánya is (Jancsi és Juliska – Vasorrú bába) ismerős. Igaz, itt a gyerekeit kiszabadító apa másokat is életre kelt, mert „ő is tudta, mint minden apa, hogy ha elégetik egy boszorkány kisujját, életre kel minden, amit és akit addig megevett”.

A középső mese a legrokonabb, nem véletlenül, hiszen az állat képében eljegyzett menyasszony része a mi állandó toposzainknak. Mint ahogy az is, hogy a legkisebb fiúnak sokat kell vállalnia a boldogságáért. De végül többnyire elnyeri jutalmát.

A harmadik mese Danny saját fantáziájának szüleménye, a kérdés, amit boncolgat benne, viszont szintén ismerős. Ismeretlenül is. A vetést is elpusztító szél okát, eredetét kereső-kutató, és ügyességéért, jószívűségéért megjutalmazott, így az embereket megmentő legkisebb lány története – akár a miénk is lehetne.

A különleges meséket élvezni fogja kicsi és nagy egyaránt. Ám egészen bizonyos, hogy elragadtatásuk nő, ha meghallgatják a cédét is. Ezen Danny Bain maga mesél magyarul, néhol kicsit szokatlan zeneiségű hangsúlyokkal, de rendkívül kifejezően. Vagyis inkább énekel. Néhol. Meg zenél – folyamatosan. Egy furcsa, gyil (ejtsd: dzsil) nevű fából-lopótökökből készült xilofonon. Ezekkel a hangokkal válik teljessé a mese, így bűvöli el hallgatóságát Danny. Különleges élmény. Nem szabad kihagyni.

Danny Bain

Danny Bain

Danny Bain: Danny mesél
Ez nem az apu hangja! Mesék Afrikából
(cd-melléklettel)
Illusztrálta: Máray Mariann
Betűtészta Kiadó, Budakeszi, 2015
94 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 615 558 7016

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A kötetben három mese található, az első egy tanzániai népmese, melynek hőse a bátor Kitendzsi, aki megmenti családját a furfangos boszorkánytól. Ezt követi egy magyar népmese átirata a gonosz varázslat miatt madárként élő Szalakóta hercegnőről. A harmadik történetet Danny Bain írta a sivatagban élő Szaszumáról, aki sok megpróbáltatás árán kideríti, honnan fúj a sivatagi szél, és végül a boldogságot is megtalálja.

Danny Bain teljesen véletlenül érkezett Magyarországra, Budapestre azóta otthonaként tekint. Afrikai történeteket mond el egyedi mesemondó stílusban, Ghánából hozott hangszerén kísérve. Leül egy kis sámlira, a gyerekek köré gyűlnek. Figyelnek rá, a történetre, a zenére, és várják, hogy bekapcsolódhassanak. Hogy együtt „lelelézzenek”. Egy pillanat alatt közösséget teremt. Így röpül Dannyvel az idő az előadásokon. – Székely Andrea, Kabóca Bábszínház (Veszprém)