Hitetlenül | Arjuna Ardagh: Az utolsó nevetés

Posted on 2016. január 27. szerda Szerző:

0


Ardagh_Az utolsó nevetés bor200Tóth Zsuzsanna |

Arjuna Ardagh – a wikipédia szerint – egy kéthetes indiai úton szerzett mélyebb benyomásokat a spirituális tanokból, majd megalapította saját, életvezetési tanácsokat nyújtó iskoláját. Norvég származású feleségével ma Kaliforniában élnek, és a „mélyebb szeretetről” is tartanak szemináriumokat. „Másokat tanít meg arra, hogy az ébredés mesterei lehessenek. Egy általa felfedezett folyamatot, életfilozófiát tanít, amely segít, hogy úgy éljük át a spirituális ébredést, hogy közben mi magunk is megajándékozzuk a világot” – amint a könyvének fülszövege írja.

Az utolsó nevetés című könyv eredetileg 2003-ban, Nevada Cityben jelent meg. Ideje bevallanom, ódzkodom az ilyenfajta életvezetési tanácsoktól, amelyek ráadásul spirituális vonalon kínálnak „ébredést”. Ettől függetlenül – igyekezve regényként, vagyis történetmesélésként felfogni az írásművet – egészen élvezetesnek találtam. Elnézést kérve mindazoktól, akik számára az ilyes tanok fontosak, tanításként – szkeptikus lévén – kevésbé tudom értékelni.

Mert miről is olvasunk a könyvben? (Nincs igazán zárt sztori, vagyis nem árulok el semmi olyat, ami gátolná a későbbi olvasókat a figyelem fenntartásában!) Az alaphelyzet: valaki elveszítve mindenét – vagyont, munkát, családot, ebben a sorrendben – öngyilkos akar lenni. Az ismerős, de legalábbis nem egyedi szituációt itt (s ez sem először fordul elő) egy csodás véletlen változtatja meg. Jelen esetben ennek folytán hősünk útja egy „tanítóhoz” vezet, aki segít neki magára ébredni, visszatalálni önmagába vetett hitéhez.

Ha regényként fogom fel a könyvet, egyfajta optimizmus sugárzik belőle, ami – tárgya miatt – csak némiképp különbözik a szokásos, szirupos hollywoodi történetektől. Ráadásul számomra teli van irreális motívumokkal; a karakterek ha nem is feketék-fehérek, de elnagyoltak; az az út, amit főhősünk tanítójával végigjár, még egy happy endes film nézőit is meg­megmosolyogtatná olykor. Csak empátiából vélem, ha a spirituális csodák birodalmát keresők olvassák, számukra lehetőségek és felfedezések tárházát nyithatja meg.

El kell ismerni ugyanakkor, hogy a könyv stílusa szórakoztató, kellemes-szellemes, fordulatai olykor jólesően regényesek. Többnyire elkerüli a negédességet és a kioktatósdit, sokkal inkább a humorra, és bizonyos értelemben az önelemzésre, az élet örömteli megélésére épít. Ám az a fajta kalandsorozat, amelyet a fülszöveg elismeréssel említ, nekem épp ellenkezőt jelent. Nem azt, hogy ha kemény munkával átgondoljuk életünket, és képesek vagyunk a változásra, az valóban bekövetkezhet. Mert ebben hinni is tudnék. A könyvben azonban „csodák” történnek, „csodálatos” emberek bukkannak fel, és segítenek másoknak is „csodálatossá” válni – gyakorlatilag minden külön elszántság és terápiás munka helyett, ami nekem sok volt. De hát ízlések és pofonok…

Talán, ha tényleg azt találom a könyvben, amit a fülszöveg ír. (A főhősünk Matt, tanítója Joey.) „És ezzel az ajánlattal Joey egy egész eddigi életén átvezető hullámvasútra ülteti fel Mattet. Egy tíznapos utazásra hívja, amelynek során rendkívüli kalandokat él meg, rendőrök tartóztatják le, lopásra kényszerül, bekötött szemmel baseballozik egy szakadék szélén, majd egy gyorsétkezdében találja meg a mennyek országát, és végül megtanulja, hogyan találja meg a belső békéjét, hogyan nyissa meg tökéletesen idegen emberek szívét, és hogyan hozza rendbe saját és mások életét…”

Valószínűleg az én hibám, hogy nekem nem nyújtott semmiféle segítséget ez a könyv. Pedig hitetlenül is vártam, hogy rájöjjek, mi is a boldogság titka, hogyan lehet visszaszerezni egy elveszített életet, kimászni a gödörből. De valójában csak egy érdekes sztorit kaptam, igaz, az is valami.

Arjuna Ardagh

Arjuna Ardagh

Arjuna Ardagh: Az utolsó nevetés
Fordította: Kun Gabriella
Synergie Publishing, Prága, 2015
326 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 807 370 2755

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A szerző, Arjuna Ardagh spirituális életvezetési tanácsadó. Másokat tanít meg arra, hogy az ébredés mesterei lehessenek. Egy általa felfedezett folyamatot, életfilozófiát tanít, amely segít, hogy úgy éljük át a spirituális ébredést, hogy közben mi magunk is megajándékozzuk a világot.

Amikor az öngyilkosság tűnik az egyetlen megoldásnak, akkor már tudjuk, hogy valamit menthetetlenül elrontottunk – így érzett Matt Thomson is. Elvesztett mindent: a feleségét, a gyerekeit, a munkáját, az összes pénzét és az önmagába vetett hitét. De minden megváltozik, amikor megismeri Joey Murphyt, a volt tengerészmérnököt, vállalkozót, tanárt, az ösztönembert, aki különös keveréke Forrest Gumpnak, Merlinnek és egy gyermekkori jóbarátnak.

Joey meghallgatja Matt problémáit, és azonnal felajánlja a segítségét. És ezzel az ajánlattal Joey egy egész addigi életén átvezető hullámvasútra ülteti fel Mattet. Egy tíznapos utazásra hívja, amelynek során rendkívüli kalandokat él meg, rendőrök tartóztatják le, lopásra kényszerül, bekötött szemmel baseballozik egy szakadék szélén, majd egy gyorsétkezdében találja meg a mennyek országát, és végül megtanulja, hogyan találja meg a belső békéjét, hogyan nyissa meg tökéletesen idegen emberek szívét, és hogyan hozza rendbe saját és mások életét…