Leleplezés | Naveed Jamali, Ellis Henican: Hogyan lettem orosz kém

Posted on 2015. december 7. hétfő Szerző:

0


Jamali_Hogyan lettem orosz kém-bor200Somogyi András |

Nem thriller ez a könyv, vér nem folyik, fegyver sem kerül elő. A történet egy második generációs bevándorló – kicsit eltúlzott, szinte hollywoodi – hűségének, hazafiságának kifejezése fogadott hazája, az Egyesült Államok iránt. Ja, hogyan is? Egy orosz kém leleplezésével.

Jamali, a főhős – egyben társszerző – családi háttere bonyolult. Édesapja pakisztáni muszlim, anyja zsidó származású francia, barátnője – későbbi felesége – zsidó. (A vallás kihangsúlyozott tisztázása ugyan érdekes, de a történetben nem játszik szerepet.)

A szülők értelmiségiek, az apa egyetemi előadó, az anya művészdiplomás. Később önálló, sikeres vállalkozásba fognak, Szakkönyvek & Kutatás címen. Ez adatok, dokumentumok, könyvek beszerzését és szolgáltatását jelentette. Az első orosz hírszerző 1988-ban jelenik meg üzletükben, ENSZ-diplomataként mutatkozott be, és listát nyújtott át a beszerezni kívánt könyvekről és újságokról. Egyik sem volt titkos, a megrendelést elfogadták. Az „orosz diplomata” után kisvártatva megjelent az FBI, ellenőrizte és jóváhagyta a listát, valamint tájékoztatta a tulajdonosokat, hogy még találkoznak. Így kezdődött a szülők húsz évig tartó kapcsolata az orosz hírszerzéssel és az FBI-jal.

Jamali gyermekkora óta mély vonzalmat érzett a katonai témakörök iránt. Intelligens, tehetséges gyerekként nőtt fel, de az iskola nem érdekelte, feladatait elhanyagolta, de komoly informatikai ismeretekre tett szert, amit a Harvard egyetem számára végzett munkával kamatoztatott. Megismerkedett későbbi feleségével, Avával, együtt élték át 2001. szeptember 11-e borzalmait. Ekkor fogalmazódott meg Naveedban, hogy valami komolyat kellene tennie szeretett hazájáért. Amikor a családi vállalkozásnál az új orosz kapcsolat, Oleg jelentkezik, szintén listával. Naveed elhatározza, hogy ő lép apja helyébe. A Haditengerészeti Hírszerzésnek szeretne dolgozni. Kapcsolatba lép az FBI ügynökeivel, felajánlja szolgálatait, egyidejűleg segítségüket kéri, hogy segítsék be őt a vágyott munkakörbe.

A kémelhárítás alapvetése szerint négy oka lehet annak, ha az ember kémkedésre adja a fejét: pénz, ideológiai meggyőződés, kényszer (pl. zsarolás) vagy az ego nagyságának megmutatása. Naveed hazaszeretetből lesz kettős ügynök, fedősztorija szerint pedig a pénz iránti vágy motiválja. Felveszi Oleggel a kapcsolatot, titkos anyagokat ígér neki (vagyis színleg hazaáruló), de az FBI által jóváhagyott anyagokat ad át – és ennek meg is kéri az árát. Közben számtalan tanfolyamon képezik, vizsgázik, hogy bekerülhessen a Haditengerészeti Hírszerzéshez.

Három személyiséget alakít ki: egyik énjét Oleg látja, másikat az FBI. Ők  félig-meddig irányítják ugyan, de felelősséget nem igazán vállalnak egy „külsősért”. Harmadik arcát élete többi szereplőjének mutatja.

Nem lenne illendő folytatni a sztorit, elegendő annyit rögzíteni, hogy Oleg lelepleződik, Naveed pedig az lehet, amire vágyott: hírszerző a haditengerészetnél. Happy end. A két szerző azt a tanulságot vonja le a történetből, hogy az Orosz Föderáció még elszántabban szaglászik az amerikai titkok után, mint szovjet elődei tették. Csak a technológia változik.

A fordítás – Vajda Violetta munkája – nehezen mondható gördülékenynek, inkább közepes, és nem lehet eltekinteni néhány nem létező, nyilvánvalóan félrefordított katonai rendfokozattól, vagy a feltehetően a „Law and Order” (törvény és rend) kifejezés alapján szófacsarított „törvényrendészet”-től. (Ezeket a gondosabb szerkesztői munka kiszűrhette volna…)

Aki a cím alapján tehét John Le Carré vagy Jan Fleming (James Bond) műveihez hasonló izgalmakat várt, alighanem kissé csalódik. A hírszerzés és a (látszólag végzett) hazaárulás jórészt kényelmetlenségekkel járó aprómunka. Mindenesetre sikerült azt is megtudnunk Jamali és az újságíró Henican könyvéből, hogy nem könnyű bejutni a Haditengerészeti Hírszerzéshez.

Naveed Jamali

Naveed Jamali

Naveed Jamal, Ellis Henican:
Hogyan lettem orosz kém
 

Athenaeum Kiadó, Budapest, 2015
360 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 963 293 4938

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Naveed Jamali három éven keresztül kémkedett az oroszoknak Amerikáról. Titkos adatbázisokhoz szerzett hozzáférést, és a dokumentumokat pendrive-on továbbította az nekik. Zajos bárokban, eldugott éttermekben és kihalt parkokban árulta el a hazáját vastag pénzkötegekért cserébe.

A valóság azonban mindig árnyaltabb, mint ahogy elsőre látásra tűnik: Naveed Jamali nem áruló volt, hanem egy átlagos, amerikai állampolgárból lett kettős ügynök. Az FBI-jal szoros együttműködésben leplezte le az oroszok kémkedési kísérletét. A könyv ennek a három évnek az igaz története.