Ki lehet a gyilkos? | Robert Dugoni: A felszín alatt

Posted on 2015. november 19. csütörtök Szerző:

0


Dugoni_A-felszín alatt-bor200Somogyi András |

Egy lövészverseny után a huszonéves Tracy, a regény főhőse egyedül hagyja hazamenni a húgát Sarah-t – és ekkor látja utoljára. Egy flekkes előéletű férfit letartóztatnak a lány meggyilkolása miatt, és életfogytiglani fegyházra ítélik.

Tracy húsz évvel később már tapasztalt gyilkossági nyomozó, és magánéletének minden percét a húga eltűnésének felderítésére fordítja, mert mélyen meg van győződve arról, hogy nem az igazi gyilkost fogták el. Megállíthatatlanul hajtja az önvád a konok kutatásában, ráadásul a szülei is magukat okolják, mivel a tragédiába fordult napon nem voltak elérhetők, külföldön ünnepelték ezüstlakodalmukat. Tracy házassága is tönkremegy, elhanyagolt férje elhagyja.

Robert Dugoni végigköveti Tracy nyomozását, az olvasó gyanúját a cselekmény színhelyéül szolgáló kisváros, Cedar Grove prominens személyiségei felé terelgeti. Reflektorfénybe kerül a seriff, a védőügyvéd, az ügyész, a bebörtönzött férfi nagybátyja, sőt az apa szerepe sem tisztázott. A szerző mindegyiknek markáns egyéniséget teremt, ugyancsak különös, nyugtalanító atmoszférát varázsol a valaha virágzó, majd egy bánya csődje után súlyosan lepusztult kisváros köré.

Kiderül, hogy a húsz év előtti bizonyítékok kétes eredetűek, a nyomozás és a törvényszéki szakértői munka még az akkori – ma már elavult – módszerekhez képest is több sebből vérzik. A nyomozástól sokan próbálják eltántorítani Tracyt szép szóval (de akár fegyverrel is). Attól tartanak ugyanis, hogyha a titokra fény derül, az sebeket téphet fel, karriereket törhet derékba. Hivatali felettese a médianyilvánosságtól félve és a nő személyes érintettségére hivatkozva próbálja eltiltani a további kutatástól – hiába.

És akkor hirtelen – egy valamikor elárasztott, de már kiszáradt, erdős vidéken – előkerül egy női csontváz, bizonyíthatóan Sarah-é. Tracy ekkor perújrafelvételt kezdeményez a bebörtönzött férfi ügyében. Törekvésében társa egy újonnan feltűnt gyermekkori barát, aki immár sikeres védőügyvéd. Kölcsönös vonzalom alakul ki közöttük, sőt… (A happy endre vágyó olvasónak annyit elárulhatunk, hogy ez a kapcsolat tartósnak ígérkezik.)

A perújrafelvételhez úgynevezett előtárgyalást kell tartani, ahol a bíró egymaga dönthet a kérelem elutasításáról vagy elfogadásáról. A zsúfolásig telt tárgyalóteremben, a média nyilvánossága előtt zajló események, az ügyvéd és az ügyész csatája a regény legizgalmasabb fejezetei közé tartoznak. (Feszültség­teremtésből csillagos ötös!)

A bíró – még az ügyvéd számára is meglepő engedékenységgel – elrendeli a perújrafelvételt. És itt jön a nagy csavar, amit persze most nem mondunk el, de krimihez méltó a lezárás, izgalomban és thriller elemekben nincs hiány.

A szerző váltogatja az idősíkokat, ezek felismerését megkönnyíti, hogy a múltban játszódó események, párbeszédek szedése dőlt betűs. A metódus a könyv utolsó hatodáig kitart, onnan azonban minden szöveg álló – vagyis mintha a jelenben játszódna. Kicsiség, ám zavaró, és sem okát, sem magyarázatát nem találom.

Mindent egybevetve nagyon jó krimihez volt szerencsém. Van benne minden: rejtély, nyomozás, csavar, némi romantika. A szerző mesterien adagolta ezeket az elemeket az első oldaltól az utolsóig. Szieberth Ádám fordítása kiemelkedően jól adja vissza az egész történetet átható feszültséget. A krimit kedvelők figyelmét felhívom arra, hogy a könyv letehetetlen – nekem is súlyos alváshiányt okozott.

Robert Dugoni

Robert Dugoni

Robert Dugoni: A felszín alatt
Világsikerek sorozat
General Press Kiadó, Budapest, 2015
360 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft
ISBN 978 963 643 7930

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tracy és Sarah Crosswhite testvérek, és úgy bánnak a pisztollyal, mint senki más. Egy lövészverseny után a huszonkét éves Tracy haraggal válik el a húgától, és amikor a távolodó kocsiból hátrapillant, még nem tudja, hogy utoljára látja Sarah-t.

Húsz évvel később Crosswhite nyomozó a gyilkossági csoport tagja, elhivatott zsaru, aki rabja maradt a múltban történteknek, akárcsak a gyilkos, aki börtönbe került a húga eltűnésekor. Ugyan a gyilkost elkapták, a holttest sosem került elő A nő újra és újra átrágja magát a tanúvallomásokon, ellenőrzi a nyomozati anyagot, és egyre biztosabb abban, hogy nem az ül börtönben, aki tényleg felelős a húga haláláért. És ekkor a szülővárosukban, a hegyekben, húsz év után fiatal nő csontjaira bukkannak.

Az ügyet újra előveszik, és Tracy nagy erővel veti bele magát a nyomozásba, hogy végre megnyugvásra találjon. Azzal azonban nem számol, hogy ennyi év távolából is többen akadnak, akik megakadályoznák ebben, és ha lebeszélni nem tudják, képesek arra is, hogy minden áron megállítsák.

Az igazság bajnoka című nagy sikerű regény szerzője, Robert Dugoni újabb vérbeli krimivel jelentkezik, amelyben az utolsó pillanatig nem lehetünk biztosak abban, hogy mi történt a múltban, és miért történik a jelenben.