Magány és nyomozás | Pacskovszky József, Pacskovszky Zsolt: Nő kutyával és holddal

Posted on 2015. november 12. csütörtök Szerző:

0


pacskovszky_No-kutyaval-bor200Somogyi András |

Sokan kutatták – belemerülve a társadalom-lélek­tan bugyraiba –, miért népszerűbb, elfo­ga­dottabb itthon az angol (vagy francia) nyelv­területen játszódó bűnügyi regény, de racio­nális választ nem találtak. Valószínűleg a hagyo­mány játszik főszerepet. A különös című regény cselekménye is Skóciában játszódik, de – sokakkal ellentétben – a szerzők legalább megtartották saját nevüket.

Mi is történik a regényben? Adott egy magyar rendőrnő, Emma Gimes – hangsúlyozottan nem nyomozó, íróasztalhoz kötött munkát végző, nemzetközi bűnmegelőzéssel foglalkozó fiatal (24) rendőrtiszt –, aki élettársával három évig élt Londonban. Kapcsolatuk megromlása, illetve szakításuk után hazatérni készül. De mielőtt elindulna, séta közben megismerkedik egy harmincasnak tűnő, jóképű férfival. Az illető Alan Hunterként mutatkozik be, fotósnak mondja magát, lopva lefényképezi Emmát, és a képnek a „Nő kutyával és holddal” címet adja.

Eltelik tíz év. Emma magányosan él, rossz viszonyban a felettesével. A főnök – Hornung ezredes – nem hajlandó intézkedni egy súlyos házastársi erőszak ügyében, mert a férj „túl fontos szerepet tölt be a kormányt támogató banknál”. Az ezredes – csak azért, hogy eltávolítsa maga mellől a fölháborodott munkatársat – kiküldi egy londoni bűnmegelőzési konferenciára. A nő e-mail kapcsolatban van Hunterral, aki, mikor tudomást szerez a nő kiküldetéséről, meghívja skóciai nyaralójába. A regény tulajdonképpeni cselekménye itt kezdődik. Emma elfogadja a meghívást, otthagyja a konferenciát, és Skóciába utazik. Hunter ünnepi vacsorát készít elő, azonban egy rejtélyes telefonhívás után távozik egy fém aktatáskával – és többé nem tér vissza.

Emma és a rendőrség az eltűnt férfinak akar a nyomára jutni, a „sötét oldal” képviselői az aktatáska tartalmát keresik, a 125 000 font vesztegetési pénzt (amiről a bűnüldözők nem tudnak). Emmát a rendőrség gyanúsítottként kezeli, és nyoma sem látszik a szervezetek közötti nemzetközi kollegialitásnak. A rendőri munka mindössze az eltűnt férfi valódi személyazonosságát deríti fel: gyáros és milliomos (a nő ezért válik gyanússá). A pénz utáni hajszában politikus-megkenő, kommandós, gyilkos bukkan föl – egyébként kézzelfogható eredmény nélkül.

Emmának nincs nyomozói gyakorlata, ám éles eszű, és mindenképpen szeretné előkeríteni a férfit, aki reményei szerint megválthatná a magányától. A tulajdonképpeni dermesztő bűncselekményre szinte véletlenül bukkan rá, és erről az olvasó is csak a regény utolsó negyedében értesül. Vele kapcsolatban a szerzők homályban hagynak egy lényegi kérdést, ami szerepet játszhat főhősük megítélésében. Ő ugyanis megtalálta az irdatlan összegű vesztegetési pénzt – de nem tudunk arról, hogy ezt az információt bárkivel megosztotta volna… Jó, mondhatnánk, piszkos pénz, ebül szerzett jószág, de akkor is! Egy rendőr?

A regény utolsó oldalán operettszerű megoldás napsugara csillan meg. Mintha a nyitányt játszaná el a szerzőpáros fináléként: Emma – már a Londonba induló vonaton – felhívja azt a frissen elvált férfit, akivel Skócia felé vonatozva ismerkedett meg. Hepiend-szag terjeng a levegőben.

A fülszövege szerint a regény műfaji bravúr: a krimi, a thriller és noir elemek kombinációja avatja egyedivé. A három elemet számos, a detektívregény műfajával foglalkozó esztéta kísérelte meg definiálni. A krimi a rejtély, annak kinyomozása, megfejtése; a thriller az izgalomkeltés műfaja, amelyben a főhős, szélsőséges esetben esetleg az egész bolygó kerül halálos veszélybe, míg a noirban a logikai elem szinte teljesen eltűnik a vér és kínzás díszletei mögött. Valóban megtalálható mindhárom elem a regényben, habár a noir elemek dominálnak benne. Szereplői többnyire ellenszenvesek, fekete a környezet, olyanná teszik a sok brutalitás is.

A testvérpár könyvének szerkezete (talán éppen mindkettőjük filmes múltja miatt) helyenként gyári összeszerelés benyomását kelti. Ez nem von le semmit az értékeiből: jó dialógusok, minden helyszínen durva fordulatok és kemény szereplők. Kicsit indokolatlannak tűnik viszont az indító jelenet utáni, tíz évnyi időintervallum. Vajon miért volt szükség erre a tíz évre – aminek semmi jelentősége nincs a továbbiakban? A fifikásabb olvasó arra gondol, hogy szüksége volt a kikupálódásra, meg ez a munka indokolja a lány elmélyülő zsarumagányát is.

Ritka madár az igazán jó magyar krimi. Még ritkább, ha cselekménye itthon zajlik. Pacskovszky József (író, forgatókönyvíró, filmrendező) és Pacskovszky Zsolt (író, fordító, forgatókönyvíró) közös munkája kellően izgalmas, szórakoztató, elgondolkodtató. Mit akarhatunk még?

Pacskovszky Zsolt és József-350

Pacskovszky Zsolt és József

Pacskovszky József, Pacskovszky Zsolt: Nő kutyával és holddal
Agave Kiadó, Budapest, 2015
400 oldal, teljes bolti ár 3180 Ft
ISBN 978 615 552 2260

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Magányos nő kutyával és holddal – ezt a címet adja képének Alan Hunter, aki a huszonéves Emmát lopva lefényképezi egy zord skóciai szigeten. A magyar rendőrnő és a skót fotós hamar megtalálja a közös hangot, mégis tíz év telik el, mire ismét találkoznak. Emma főnöke parancsára a magyar rendőrség képviseletében vesz részt egy londoni bűnmegelőzési konferencián, de amint Alan meghívja magához, tüstént otthagy mindent, és Edinburgh-ba indul. A nőt a fotós gyertyafényes vacsorával várja, ám egy váratlan telefonhívás elszólítja, és Emma magára marad a tengerparti nyaralóban. S hiába várja Alant vissza.

Az örökké szitáló esőben, az ólmosan szürke novemberi ég alatt Emma maga ered a férfi nyomába. A Londonból még idillinek ígérkező utazás hamarosan rémálomba fordul: egy felkapaszkodott üzletasszony, a civil életben a helyét kereső visszavonult sportsztár, kétes alakok, lecsúszott egzisztenciák, megkeseredett és jobb sorsra érdemes emberek kusza viszonyai, sötét üzelmei labirintusában kell Emmának boldogulnia. A tét pedig már nemcsak az, hogy megtalálja a férfit, akitől zsákutcába futott élete fordulatát reméli, hanem hogy ő maga életben maradjon.