Testi-lelki nagytakarítás | Monika Peetz: Léböjt Hotel

Posted on 2015. november 3. kedd Szerző:

0


Peetz_Léböjt-bor200K. É. |

„A koplalás minden szilárd és folyékony táplálékról való lemondást jelent. Ilyenkor csak tápérték nélküli italok fogyaszthatók, ilyen a tea vagy a víz. A valódi koplalás azonban már jóformán csak kísérleti vagy vallási célokat szolgál, mert egyáltalán nem egészséges. Helyét a léböjtkúra foglalta el.”

Monika Peetz hősei negyven fölötti, meglehetősen jól szituált német barátnők, akik immár 16 (!) év óta összejárnak keddenként ötyézni. Kávé-süti mellett kiöntik a lelküket egymásnak. Mert kiöntenivaló épp elég akad: társtalanság, megroppant párkapcsolat, munkanélküliség. Ragaszkodnak a rendszeres fecserészéshez, ott függetlenek lehetnek és kicsit gondtalanabbak is.

Azt gondolhatnánk, nincs egymás előtt titkuk, összeköti őket a – Keddi nők című, előző Peetz-könyvben leírt – lourdes-i zarándokút meg a rendszeres találkozó. Csakhogy…

A harmonikus házasságban élő, négy gyereket nevelő Eva kereknek tűnő életébe belekavar egy meglepő lelet. Nagyszülei padlásán régi képeket talált, amelyek mintha fogantatásának eddig elhallgatott körülményeire és a vér szerinti apja személyére utalnának. Mi történhetett Achenkirchben, kicsoda Leo, a szálló tulajdonosa? Apajelölt? Lehetséges apa? Nagy a homály.

Eva tehát meggyőzi barátnőit, hogy az esedékes fogyókúra lendületes beindításához elengedhetetlenül szükséges egy megfelelő szakember segítségével lefolytatott léböjtkúra. A legmegfelelőbb helyszín csakis Achenkirch romantikus kastély- és wellness-szállója lehet, a lenyűgöző szépségű Altmühltal egyik várában. (Ez nem kitalált, hanem valódi tájék Regensburg környékén).

„A léböjtkúra ugyanis nem egyszerű diéta, amelynek során másképp osztjuk el a kalóriabevitelt – magyarázza Eva –, hanem bevált módszer arra, hogy mentális koncentráció révén szabaduljunk meg fölös kilóinktól.” De a valódi szándéka az, hogy a hétnapos kúra alatt bőven jusson ideje körülszimatolni a faluban, ahol anyja, Regine tizenhat évesen, 1965 januárjában gyakornokként dolgozott, és ahol valószínűleg teherbe esett. Ennek kell utánajárni.

Megérkezik tehát az öt barátnő, csatlakozik hozzájuk még néhány léböjtkúrázó, és a csajok lelkesen tippelgetnek, a fogyásra vágyó külső vajon kiket rejt: katonatisztet? operaházi súgót? kiégett balerinát?

Peetz érzékletes leírást ad a kúráról, a csajok önkínzásáról. Nem csupán testi megpróbáltatásokról van szó, habár meg kell barátkozniuk a keményen megkergető glaubersóval meg a vastagbélöblítéssel. (Hiába nevezik kolon-hidroterápiának, attól még nem kellemesebb…) Szembe kell nézniük testük – és még inkább lelkük – erőteljes tiltakozásával is. Az instrukció úgy szól, hogy »ha könnyítünk a szervezet energiáinak harminc százalékát lekötő emésztésen, új energiát nyerünk egyéb feladatokra.« Erre az energiára pedig nagy szükség van.

Eva a titkozatos apa után nyomoz, Caroline, a sikeres ügyvéd próbálja kiheverni hűtlen férje újra fellobbanó udvarlását, Kiki állást keres és gyermeke tényleges apját, mert itt a szükségesnél éppen eggyel több jelölt van. Judith is éppen szingli, neki viszont a kúravezető Bea asszony érinti meg a szívét, és ettől elbizonytalanodik. Csupán Estelle, a patikusné az ellenpont. Az ő élete zűrzavarmentes, boldog párkapcsolatban él, anyagi gondok sem redőzik a homlokát. Vagyis ő tekinthet kizárólag szórakozásként az egyhetes kalandra.

Az első napok kritikusak a böjtölésben, tehát ezzel párhuzamosan erősödnek fel az indulatok és gyorsulnak az események.

»A második szakasz az átállás, amely az első napokban gyötrő éhségérzettel, fejfájással, kisebb hőemelkedéssel járhat, de ezek a tünetek zöldség-, illetve gyümölcslevekkel végzett böjtkúra esetén minimálisak. Az első napok ideges feszültsége elmúlik és a negyedik naptól kellemes közérzet alakul ki: könnyűnek, magabiztosnak érezzük magunkat.«

A keddi hölgyek böjtölnek, sportolnak, de azért marad idejük nyomozni, szerelmi gubancokat kibogozni, állást találni és akár új életet kezdeni is. Peetz szeretettel és könnyed kézzel rajzolja meg karaktereit, az olvasó sokszor magára ismer a nők gondjai, gondolatai, néha csípős reakciója nyomán. Különösen szórakoztató az éles nyelvű Estelle figurája, de önmagában minden szereplő egyedi és kedves. A nem túl bonyolult cselekményt lendületes, jó tempójú párbeszédek gördítik előre, az egész történet szinte forgatókönyvszerű – lett is belőle derűs filmecske, biztos eljut majd hozzánk is.

A Léböjt Hotel könnyed, szórakoztató könyv az irigylésre méltó női barátságról, a fogyókúra-bizniszről és -őrületről, meg a téma köré épített, ezernyi honlapon felbukkanó „bölcsességekről”.

Tipikus egynyári olvasmány, mellesleg elgondolkodtat arról is, mi fontos az életben, milyen jó, ha vannak barátaink, akikre mindig számíthatunk, és mennyire fontos az önismeret meg az önbizalom. Amúgy természetesen megoldódnak a rejtélyek, a párok összejönnek, illetve szétmennek, a kilók leolvadnak, a barátságokra pedig a közös szenvedés/szórakozás tesz újabb pecsétet.

A könyvet Lendvay Katalin fordította igazán kellemes magyar szöveggé.

Monika Peetz

Monika Peetz

Monika Peetz: Léböjt Hotel
Park Kiadó, Budapest, 2015
352 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft
ISBN 978 963 355 1417

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Másfél évvel sorsfordító zarándokútjuk után a keddi nők újabb közös nyaralásra indulnak. Hét nap tökéletes kikapcsolódás: se férfiak, se család, se internet, se telefon.

Egy teljes hét a léböjtkúra, a salaktalanítás és a méregtelenítés Bermuda-háromszögében, hogy nyomtalanul eltűnjenek a fölös kilók, a méreganyagok, a munkahelyi stressz és a családi gondok. Ám hamar kiderül, nem a farkaséhség az egyetlen, amivel meg kell küzdeniük, mert nemcsak a kilóktól, a múlttól sem olyan könnyű megszabadulni…