Új művészeti együttes alakul Pécsett | Lehet jelentkezni a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusába

Posted on 2015. október 1. csütörtök Szerző:

0


PFF-01-állóXénia |

Saját zeneszakmai igényeinek kielégítésére fesztiválkórust alapít a Pannon Filharmo­nikusok együttese. Az együttes Dobos Lász­ló és Vass András művészeti vezetésével dolgozik majd. Az alapítás pontos dátuma a Zene világnapja, vagyis 2015. október 1-je.

A kórus létrehozásának célja, hogy a zenekar minőségi igényével összhangban működő, új és egyedi kórusformációt honosítson meg Pécsett, mely a Pannon Filharmonikusok kijelölt hang­verse­nyein lép fel. A művészeti vezetés magas szín­vonalú, saját hangzáskultúrájú kórus felépítését tűzte ki célul. Ez magában foglalja a barokk és a bécsi klasszikus repertoár stílusos megszólaltatását, ami egyaránt érvényesül a szövegkiejtésben, az artikulációban, a zenei tagolásban és a hangzásban. A kórus vezetésének törekvései közt szerepel továbbá a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, illetve elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, mely nem nélkülözi a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást és frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem.

  • Jelentkezés

  • A jelentkezés határideje: 2015. október 15.

»Az 1600–1800-as évek időszaka az egyetemes zenetörténet vokál-szimfonikus repertoárjának aranykorszaka. Kórusalapító vállalásunk ennek a korszaknak kiaknázását célozza. De nem muzeális tevékenységre szántuk magunkat, hanem élővé szeretnénk tenni azokat a stílusbeli elemeket, melyeket az említett korszakok zeneműveiben fellelünk. A kantátákat, oratóriumokat, passiókat és miséket felsorakoztató zenei korszak emblematikus és ritkán játszott műveit egyaránt műsorra tűzzük majd« − összegezte az új formáció törekvéseit Vass András, a kórus művészeti vezetője.

Vezetőtársa, Dobos László így folytatta: »Amikor a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus új stílusáról beszélünk, akkor arra gondolunk, hogy historikus előadással szeretnénk megszólaltatni az érintett műveket. Pécsett az ilyesfajta előadásmódra törekvés – kórusos formában − nem volt jellemző az elmúlt időszakban. Ebben szeretnénk előrelépni a kórus megalapításával. A zenekar klasszikus-barokk repertoárjához a kórus munkáját egy letisztult hangzásvilággal szeretnénk hozzáilleszteni.«

Dobos László és Vass András, a születő új kórus vezetői

Dobos László és Vass András, a születő új kórus művészeti vezetői

A fesztiválkórus a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd.

»A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa tovább színesíti és gazdagítja a pécsi kóruséletet – fejtette ki Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a kórusalapítás alkalmából. – Az új formáció nem konkurenciát, hanem inspirációt jelent a szakmai munkához, érezzük a kórusok és karnagyok támogató figyelmét.«

»Az a fajta magas színvonalú szakmai innováció, amit a Pannon Filharmonikusok képvisel, és a 21. századi művészeti menedzsment-szemlélet kiszolgálása indokolttá teszi, hogy egy fesztiválkórus helyet kapjon a zenekar portfóliójában – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón. – A rendszeresen telt házzal játszó Pannon Filharmonikusokat az ország négy legjobb zenekara között tartjuk számon. A kulturális államtitkárság ennek megfelelően viszonyul a zenekar kórusalapító törekvéseihez, és minden támogatást megad hozzá.«

A kórus vezetése a tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várja, akik a fenti célokkal egyetértve részesévé kívánnak válni a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. A művészeti vezetők előtt történt meghallgatás után kerülhet sor a felvételre a kórus tagjainak sorába.

Az október végi meghallgatás kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a Pannon Filharmonikusok weboldalán olvasható.

Posted in: HÍREK