Osztrák, svájci, német | Filmritkaságok a Szemrevaló Filmfesztiválon

Posted on 2015. szeptember 17. csütörtök Szerző:

0


plakat-page-001Xénia |

A budapesti Művész moziban fut szeptember 24. és október 3. között a Szemrevaló, mely a német nyelvterület új filmjeinek legjavát hozza el Magyarországra. A svájci nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet által szervezett közös filmfesztivál programja hangsúlyosan foglalkozik a másság és a migráció kérdéseivel, és külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne 70 éves. A közönség több film alkotójával is találkozhat a fesztiválon. Egy kisebb válogatással Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással vetítik.

A Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett thriller, Sebastian Schipper Victoriája nyitja meg a fesztivált szeptember 24-én a Művész moziban. A film egyetlen bravú­rosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét.

A Szemrevaló idén is válogatott különlegességekkel várja a közönséget. Hat tematikus blokkban huszonegy német, osztrák és svájci filmet – köztük három dokumentum­művet – mutatnak be, amelyek emberi drámákról és sorsszerű találkozásokról szólnak úgy, hogy eközben a szórakozás sem marad el.

Superworld (r. Karl Markovics)

Superworld (r. Karl Markovics)

Karl Markovics, a kiváló osztrák színész és rendező új filmjében a természetfelettiről mesél: a Superworldben egy középkorú pénztárosnő egy szürke hétköznapon nem mással, mint Istennel találkozik. Simon Jaquemet Háború című filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film és legjobb operatőr díját is – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként kezd félelmetes háborúba először a felnőttek, majd minden és mindenki ellen.

Stefan Haupt számos díjjal jutalmazott filmje, A kör két fiatalember szenvedélyes szerelmén keresztül az ötvenes évekbe repíti vissza a nézőket, és a svájci meleg mozgalom történetét beszéli el.

Vámpír a díványon (r. David Ruehm )

Vámpír a díványon (r. David Ruehm )

A Vámpír a díványon című szatirikus osztrák komédiában Tobias Morettit látjuk vámpírként, freudi analízisben. (A film rendezője, David Ruehm a fesztivál vendégeként Budapestre látogat.) Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai, 1979–1989 című doku, melyben a fiatal Blixa Bargeld, Nick Cave, a Die Tödliche Doris és a Die Ärzte mellett még sokan felbukkannak. A magyar közönség pedig találkozhat a film egyik rendezőjével, Klaus Maeckkel.

A fesztivál izgalmas színfoltjának ígérkezik az Ulrich Seidl és a rosszfiúk című portréfilm, melyben először láthatjuk munka közben a sokat vitatott osztrák rendezőt. A programban első nagyjátékfilmjével mutatkozik be Seidl élettársa és állandó alkotótársa, Veronika Franz. A Goodnight Mommy című, Oscar-díjra nevezett art horrorban egy ikerpár kételkedni kezd, hogy valóban az anyjuk-e az arcműtétről hazatért, bekötözött fejű nő.

Goodnight Mommy (r. Veronika Franz)

Goodnight Mommy (r. Veronika Franz)

Az idei Szemrevaló külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkás­ságának, aki idén lenne hetvenéves. A modern európai film egyik legjelen­tősebb rendezőjének három alkotása mellett először lesz látható Magyar­országon Volker Schlöndorff 1970-es filmje, a Baal, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát. Két dokumentumfilm is színesíti a programot: a dán Christian Braad Thomsen archív felvételekben gazdag portréja, a Fassbinder – Szeretni feltételek nélkül az idei Berlinalén debütált. Az Ali a Paradicsomban című dokumentumfilm Fassbinder egykori élettársa, A félelem megeszi a lelket főszerepét alakító El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus sorsát mutatja be.

Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder-filmplakátokból álló kiállítás várja a filmbarátokat.

Retró: Fassbinder és Hanna Schygulla az 1970-es Baal-ban (r. Volker Schlöndorff)

Retró: Fassbinder és Hanna Schygulla az 1970-es Baal-ban (r. Volker Schlöndorff)

Egy kisebb válogatást mutat be a pécsi Apolló mozi szeptember 29. és október 3., a debreceni Apolló mozi október 1. és 4., illetve a szegedi Belvárosi mozi október 3. és 6. között.

A teljes program és a jegyvásárlási kedvezmények lehetősége itt és itt olvasható.