Pusztító építés | Loretta Napoleoni: Az iszlamista főnix

Posted on 2015. szeptember 10. csütörtök Szerző:

1


Napoleoni_Az iszlamista-főnix-bor200M. Dalnoki Fanni |

Mostanában sokat olvasni, hallani az ISIS-ről. Nem az egyiptomi istennőről van szó, hanem az Islamic State in Iraq and the Levant (al Sham)-ról. Az Iszlám Államról. Horrorisztikus híradásokból értesültünk a terrorszervezet rém­­tetteiről, amelyek közül – különös módon – nem is a lefejezések meg a középkort idéző többi kivégzés a leghát­bor­zongatóbb. Szá­mom­ra a régészeti feltárások, mű­emlékek fel­rob­ban­tása, a Kö­zel-Kelet több ezer éves múlt­jának elpusz­títása sokkal ijesz­tőbb­nek tűnik.

Van abban valami riasztó ellentmondás, hogy egy hódításra berendezkedett állam, amelynek fontosabb kellene hogy legyen a jövője, mint a több ezer éves múlt – ami még csak nem is saját népének múltja, hanem egy rég kihalt civilizáció emléke –, képes energiát, pénzt, fegyvert, embert és muníciót fordítani ókori városok lerombolására. Miért? Mi vele a célja? Mit akar vele elérni? Mit akar demonstrálni vagy bizonyítani?

Loretta Napoleoni okos, precíz, pontos és higgadt választ ad a kérdésekre. Ez a válasz elsőre nehezen emészthető lehet, de muszáj elfogadni. Szembe kell nézni vele, ha meg akarjuk érteni az Iszlám Állam működését és motivációit. A megértés pedig nagyon fontos, mert a megismeréshez vezet.

A lényeg az, hogy a nyugati civilizációnak tudomásul kell vennie, hogy az ISIS nem az Al-Káida, de még csak nem is hasonlít a korábbi terrorista szervezetekre. Nem a kivégzések és a robbantások a lényegesek. Az csak kirakat, a figyelem felkeltése. A valódi pusztítást az Iszlám Állam magával az államépítés folyamatával végzi. Azzal, ahogyan pacifikálja a meghódított területeket, ahogyan a híveit és seregét toborozza. Ahogyan vezetője, al-Bagdádi mítoszát építi és terjeszti. Ahogyan igyekszik visszaállítani az egykori Bagdadi Kalifátus területét, megteremtve egy egységes iszlám államot. Ismerős? Tudunk olyan közel-keleti országról, amelynek lakói létrehozták őseik egységes államát a Földközi-tenger keleti partján – csakhogy a mód alapvetően más volt. Izrael mintáját használja az ISIS is. Mégis ijesztőbb, félelmetesebb. Miért?

Az Iszlám Állam gyakorlottan és nagy hatékonysággal használja a közösségi médiát. Pontosan tudja, hogyan gondolkodnak az emberek, ha terrorcselekményekről hallanak. Az ISIS tudatosan építi a saját elrettentő hírnevét a Nyugat felé fordulva, miközben pozitív, hívogató üzenetet közvetít a potenciális hívek számára. Ilyenek például a harmadik, negyedik generációs arabok Franciaországban – vagy bárhol máshol Nyugat-Európában. Ezt a virtuális kettős életet az Iszlám Állam rettentő profizmussal éli, és megdöbbentő a sikere.

Napoleoni azt világítja meg ebben a rövid könyvben, hogy ez miért lényeges. Miért kell másképp tekinteni ezek miatt a dolgok miatt az ISIS-re, mint például az Al-Káidára. És ez újabb kérdéseket vet föl. Miért nem lehet csak úgy egyszerűen háborúzni velük? Honnan van a szervezetnek pénze? Ki támogatja? Miért támogatja?

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos Európa és az európaiak (de valójában az egész világ) számára mindaz, amit Loretta Napoleoni leír könyvében. Mennyire tanulságos, mennyire hasznos és, igen, mennyire sokkoló. Mégis muszáj szembesülni ezekkel a dolgokkal, mert mind ebben a világban élünk. Ez a kalifai hadjárat bizonyos értelemben a szomszédban folyik. A globalizáció korát éljük, minden mindennel összefügg, pláne, ha pénzről, gazdaságról van szó. A Magyarországot is elérő menekülthullámról a könyv írásakor Napoleoni termé­szetesen nem tudhatott – de sejthette.

Meg kell érteni, hogy mi történik a Közel-Keleten, hogy meg lehessen ismerni. Nem kell vele egyetérteni, nem kell szeretni. Biztosan létezik más vélemény is Napoleonién kívül. De ahogy írja: a tényeket figyelmen kívül hagyni nemcsak félrevezető és felszínes, de veszélyes is. A terrorizmus elleni harcban is legfontosabb a régi igazság: ismerd az ellenséged. Olvassák!

Loretta Napoleoni

Loretta Napoleoni

Loretta Napoleoni: Az iszlamista főnix.
Az Iszlám Állam születése és a Közel-Kelet újrafelosztása
Fordította:  Nagy Marcell
HVG Kiadó, Budapest, 2015
216 oldal, teljes bolti ár 3200 Ft
ISBN 978 963 304 2649

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az Iszlám Állam Abu Muszab al-Zarkavi terrorista vezér dzsihádista vágyálmaként fogant az 1990-es években. A szervezet ami az évek során különböző neveket használt: Iraki és Szíriai Iszlám Állam, Iraki és Levantei Iszlám Állam, valamint Iraki al-Káida napjainkra hatalmas terrorgépezetté nőtt: a saría-törvénykezést önkényes kegyetlenkedésre használja, átrajzolja a Közel-Kelet határait, és nagyobb területet ural, mint Nagy-Britannia.

Loretta Napoleoni, a terrorizmus nemzetközi szakértője Az iszlamista főnixben a hírek mögé nézve bizonyítja, hogy az Iszlám Állam több, mint a nyugati média ábrázolta szerencsés bűnözői szervezet: valójában a nemzetépítés új modelljét nyújtja. Bár hagyományos hódító háborúkkal szerez területet, hogy létrehozza az eredeti Kalifátus 21. századi változatát, a legkorszerűbb technikákkal toboroz katonákat, pénzügyi támogatást gyűjt, és a lakosságot is bevonja az új állam napi ügyeibe.

Az Iszlám Állam bukott dzsihádista vállalkozások romjain jött létre. Kiválóan érti a közel-keleti politikát, képes kihasználni a távháborúkat és az általa létrehozott pszeudoállam sajátosságait. Az Iszlám Állam nem terroristacsoport, hanem veszélyes ellenfél, ami tisztában van a kor igényeivel egy zűrzavaros világban.