Kutyamesék| Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős

Posted on 2015. szeptember 1. kedd Szerző:

0


RadnotiBl_Borisz a szuperhos-bor 200Lengyel Szilvia |

Radnóti Blanka könyvét az elmúlt hónapban mini­mum ötvenszer végiglapoztam. Fejből meg­mon­dom, hol lóg le a pók a plafonról, hány madár van és melyik oldalon, milyen színűek és mit csinálnak. Csukott szemmel felidézem minden lapját. És ez a lényeg, azt jelenti, hogy a könyv jó, mert a gyerek nem bír elszakadni tőle.

Miután a fiam odavan Boriszért (na jó, a pókért talán még egy kicsit jobban), viszont még csak egyéves, így azt gondolom, a grafika elérte közönségét. Pláne, hogy a mesék elvileg a 2–5 éves korosztálynak készültek. A szöveg tényleg pár évvel idősebb gyerekeknek való. A képek önmagukban is szerethetők. Nagyok, egyértelműek, kedvesek. Persze ezen nem lehet csodálkozni, Radnóti Blanka a pályafutását illusztrátorként kezdte, jelenleg is nagyon sok olyan könyvet kínálnak a könyvesboltok, amit az ő munkája tesz teljessé. Gyakorlott grafikus, kidolgozott stílussal. Fiatal és tehetséges. Saját négylábúja a főszereplő Borisz, akivel a belső borítón és dedikálásokon élőben is találkozhatunk. (Az előző kötet címe és tartalma: Borisz bemutatkozik.)

Bevallom, bizonytalan vagyok a szöveggel kapcsolatban: vajon mennyire érti meg a célközönség a mesébe csomagolt mondanivalót. Ugyanis a Borisz témája: az előítéletesség. A könyvecske arra vezeti rá a gyereket, hogy ne legyen előítéletes. Nem minden kutya egyforma, ne ítéljünk csupán a külső alapján. Radnóti Blanka történetei egyszerűek, szövegük könnyen felfogható, persze az igazi mondandójukat inkább a nagyobbak fedezhetik fel. A könyv első történetében Borisz szuperhős akar lenni, a másodikból megtudjuk, hogy a kutyáknál nincs rasszizmus. Mindegy hogy a blöki milyen színű, fajtájú, kiállású vagy viselkedésű – éppolyan kedvenc lehet, mint bármelyik másik. Jó lenne kutyának lenni manapság…

Úgy voltam ezzel a könyvvel, mint ahogy az ember zeneszámokkal szokott lenni. Nem ragadja meg különösebben, de mivel sokat hallja a rádióban, ezért egy idő múlva már kívülről tudja, dúdolja, s egyszer csak azon kapja magát, hogy megszerette. Elsőre szokatlan volt a lapozgató megjelenése, a rajz és a szöveg kombinációja. De aztán megkedveltem. Kíváncsi vagyok Borisz többi történetére is.

Radnóti Blanka

Radnóti Blanka

Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős
A szerző rajzaival
Naphegy Könyvkiadó, Budapest, 2015
48 oldal, teljes bolti ár 1990 Ft
ISBN 978 963 986 9592

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Radnóti Blanka: Borisz bemutatkozik

Borisz egy fajtatiszta dalmador. Azaz labrada. Az anyukája pöttyös dalmata, az apukája csokibarna labrador. Borisz senkitől sem fél. Egészen addig, amíg nem találkozik a lakás ordító, hosszú nyakú szörnyével, a hörgő-zörgő busszal vagy a vízköpő kígyóval. És még nincs is vége a napnak.

Bizonyos, hogy Borisz a kisebbek kedvence lesz. A letisztult színekben, formákban gazdag képeskönyv kajla kiskutyájában a gyerekek társat találhatnak nagyon is komoly gondjaikhoz, egy kicsit talán enyhítve azokat. Hiszen mindenki szokott félni olykor-olykor. Még Borisz is, aki időközben felnőtt kutya lett, ám ugyanolyan jámbor, mint kölyökként volt. És még valami nem változott: a legszívesebben felhabzsolná az összes paprikát és paradicsomot.

Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős

A 2-5 éveseknek szánt képes lapozó két meséjében Borisz, a kajla kölyökkutya mindennapjaiba kukucskálhatunk be: Borisz szuperhős szeretne lenni az első mesében, a másodikban pedig megismerjük a parkban a kutya-barátait, akik sok mindenben különböznek Borisztól, de éppen ugyanennyi hasonlóság is van köztük. A gyerekek számára Borisz olyan társ lehet, aki osztozhat mindennapi gondjaikban, segít feldolgozni azokat.