Tév- és rögeszmék | Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Posted on 2015. augusztus 19. szerda Szerző:

0


Adler-Olssen_Hatartalanul-bor200Tóth Zsuzsanna |

A divatos skandináv krimik között egy újabb… Gyöngyszem? Annak talán nem nevezném. A dán szerző, Jussi Adler-Olsen (1997-ben jelent meg első regénye, s azonnal sikeres lett) korábban magasra tette nálam a lécet. Ezúttal a Határtalanul nem nyűgözött le tökéletesen, noha előrebocsátom, remekül megírt, pontos meseszövésű, izgalmakkal teli olvasmány.

Akkor mégis mit szerettem benne, ha nem tartom kiválónak? Szerettem, hogy nekem fekete-fehér film volt, bár nem tudom, miért. Szerettem, hogy minden kelletlensége és nyűgössége dacára Carl Mørck [mörk] nyomozó, a lezáratlan akták ún. Q ügyosztályának vezetője elkötelezett és megszállott szakember, aki képes felpörögni. Az ügyosztály történetei 2007 óta jelennek meg, világszerte közkedvelten, ez már a hatodik a sorozatban – s volt közöttük egészen zseniális is! Régi ügyek kerülnek a napvilágra, azoknak kell utánajárni. Fárasztó, sziszifuszi munka, kevés eredménnyel kecsegtető, hiszen a nyomok réges-rég kihűltek. De mint egy fordított analitikus drámában – ami ugye szintén skandináv eredetű, s aminek a végére kiderülnek a múltban rejtett bűnök –, itt az előkerült múlt-törmelékekből a jelen szörnyűségei felé haladunk, s a „helyzet fokozódik”.

Szerettem Mørcköt, mert nem tökéletes, mint ahogy munkatársai is nagyon emberiek: Assad bevándorló, s olykor gyanús alak. (Ebben a regényben is ellenérzések zsizsegnek körülötte, mert nehezen toleráljuk ám, amit nem ismerünk, ami kissé idegen számunkra!) Rose szenvedélyes, és ezúttal kicsit titokzatos. Feltűnik a színen egy új munkatárs – Gordon – így lesz teljes a szívós és kitartó csapat.

Az ügy szálai, amiben nyomozniuk kell, a múltba nyúlnak, de a fejlemények nagyon is jelenkori tragédiákat okoznak. Mondhatjuk azt is, hogy a megbolygatott múlt újabb tragédiákat szül – míg le nem zárjuk. Ez fontos tanulsága a történetnek. Emberi gyengeségek, bosszú- és becsvágy, s főként tév-, sőt rögeszmék irányítják a dolgokat.

Adva van egy egyszerűnek látszó, de bonyolult baleset, amiről persze egy megszállott vidéki rendőr kideríti, hogy gyilkosság volt, bár bizonyítani nem tudja. (Nem akarja?) Hívja a Q-ügyosztályt, ám nem várja meg, míg fény derül az ügyre. És a helyzet csak bonyolódik. Ismerős emberi helyzetek, egy szekta különleges élete, hétköznapi hiszékenység – és annak vámszedői – éppúgy megjelennek a regényben, mint különös kegyetlenséggel kitervelt gyilkosság(ok). (Annyit talán elárulhatok a spojlerezés vádja nélkül, hogy az eredeti baleset elkövetési módját – vagyis hogy hogyan lehet úgy elütni valakit, tervszerűen, hogy az akasztásnak tűnjék –, na, azt még mindig nem értem.)

A folytonos izgalmat kedvelők lassúnak találhatják a regény egyik-másik részét, én kedveltem benne a lüktetést, amely mint a hullámverés, neki-nekilódult, csendesült, s újabb információ-hordalékot sodort elém. Segít ebben Dobosi Beáta színvonalas fordítása, amelynek köszönhetően az élőbeszéd élvezetes hatását kaptuk, és pontos leírásokat. Adler-Olsen eközben csavarokat is elhelyezett itt-ott a szövevényes történetben, amelyek a végén meglepetés patronként szolgálnak, ez végül is szükséges egy jó krimihez. Mert azt azért bevallhatjuk, krimi ez a javából – megdolgoztatja és megjutalmazza az olvasót.

Jussi Adler-Olssen

Jussi Adler-Olssen

Jussi Adler-Olsen: Határtalanul
Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2015
464 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft
ISBN 978 963 324 2643

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Carl Mørcköt, a döglött aktákat kezelő Q-ügyosztály főnökét reggeli szunyókálásában zavarja meg a Bornholm szigetéről érkező telefonhívás. Kollégája egy tizenhét éves ügy részleteit kívánja megosztani vele.

Mørck hallani sem akar az új feladatról, amit rá akarnak sózni, s rövid úton le is rázza a kéretlen hívót. Ám csak pár óra telik el, s egy abszolút váratlan fordulat úgy feldühíti Carl önfejű asszisztensét, Rosét, hogy nincs mit tenni: az ügyosztály akcióba lép. A távoli dán szigeten több mint másfél évtizede eltűnt egy életvidám, fiatal nő, akit azután egy fán lógva találtak meg. A nyomozás szálai egy furcsa, napimádó szektához vezetnek.

Mørcknek és segítőinek Rosénak, Assadnak és az újonc Gordonnak egy egész gyilkosságsorozatot kell felderíteniük, miközben egy ördögi manipulátor mindent megtesz, hogy eltakarítsa őket az útból.