Szörnyeteg vagy a muzsikus másik énje? | Norman Lebrecht: Maestro!

Posted on 2015. augusztus 17. hétfő Szerző:

0


Lebrecht_Maestro-bor200Bedő J. István |

A karmestermítoszt írja le, elemzi és leplezi le Norman Lebrecht vaskos könyvében. Lehet mítosznak nevezni, hiszen a 19. század teremtette meg a kar­mestert, mint önálló tevékenységű szemé­lyi­sé­get, aki azóta az egyenlők (zenészek) között elsőből hőssé, mitikus személyiséggé vált, háttal a közönségnek, szemközt az általa irányított, parancsnokolt zené­szekkel.

Lebrecht elemzése legendás nevekkel indul, akikről kora­beli zenekritikusok, életrajzírók, anekdotagyűjtők ír­nak – és örömünkre szolgálhat, hogy ebben a törté­nelemben már feltűnik a budapesti Operaház dirigenseinek neve is a korai nagy egyéniségek között.

Ahogy időben közeledünk, a nyomtatott kommunikáció és a hangrögzítés fejlődése mind több olyan hírt és hangzást őriz és mutat fel, amelyek akár ma is meghallgathatók. Szerencsémnek mondhatom, hogy kamasz koromban a rádió számos klasszikus zenei felvételét hallgatva nőttem a komolyzene kedvelőjévé – vagyis nem idegen, amiről Lebrecht ír. Természetesen mit sem tudtam – de a szakmán kívül a világ jó része sem –, hogy a nagyra becsült lemezfelvételek mögött milyen kulisszaharcok folytak. Mert folytak, hajjaj! Hát most minden lepel lehull.

Lebrecht kérlelhetetlen bíráló („napjaink legolvasottabb és legvitriolosabb tollú zenekritikusa”), de nem döntnök. A „diktátor” karmester ugyanúgy képes csodát művelni a zenekarral, mint az „erőtlen megalkuvó” vagy a „jó barát típusú”, ha hűvös, ha izzó, ha hisztis és ha terrorizálja a zenészeket. De valamennyinek a végeredménye a pontos hangzás. (Illetve… szóval ez a cél.) Fischer Ádám (borítóra is kitett) megfogalmazása szerint „Az előadás nem kottaolvasás, hanem értelmezés.” Lebrecht nem is egy nagynak ismert nevet (zenekar, dirigens: egyre megy) minősít szemléletes, de/és nagyon lebecslő jelzővel (szivacsos hangzású – és ez még csak a szelídebbek közül való). A könyve negyedszázada íródott, 2001-ben egy fejezettel kibővítve jelent meg magyarul is. De megállapításai – melyekért egy évtizeddel korábban a szerző fejét vették volna – változatlanul érvényesek, és a komolyzene világa beletörődött a lepellerángatásba.

Ugyanis akárhol rángatjuk meg ezt a leplet, az felfeslik, és az üzlet, a pénz szaga érződik alóla, és a csillogás is a pénzé. A klasszikus zene voltaképpen szabad préda. Mindig születnek új generációk, és ezek, ha egyáltalán érdeklődnek, nem érik be – mondjuk – az ötvenes-hatvanas évek felülmúlhatatlannak mondott felvételeivel. Esetleg újraértelmezik Vivaldit, Bachot, Beethovent, mindenkit. (A zenekedvelők gondoljanak csak a szólisták közül Glenn Gouldra, Nigel Kennedyre.) De ha nagy a piac, minden eladható, a karmester is – ez pedig eltorzítja az értékítéletet. Tehát: világpiac és világkereskedelem. Ennek része a zenekar is, a karmester is, a hírnév is.

A másfél évtizednyi szünet, ami az újrakiadást indokolja, természetesen kiegészíthető a mai olvasó és zenerajongó tapasztalatával. A karmesterek változatlanul járják a világot, miközben van stabil munkahelyük, a saját, nagy hírre juttatott zenekarukkal (amelyet csak hébe-hóba dirigálnak) – közben pedig a lemezeladások (beleértve a cd-t is) száma változatlanul csökken. A nagyszabású klasszikus és/vagy komolyzenei koncertek továbbra is ráfizetésesek, de a nagy nevek, a híres (vagy olykor hírükből élő) zenekarok képesek megtölteni „gépi akusztikájú” óriás nézőtereket. (Sikert más hoz: a jóképű/sármos szólisták – egyben zenekarvezetők – világjárásai, a giccs határát súroló egyvelegekkel. Ez azonban kívül esik a Maestro! témakörén, csupán alkalom a búsongásra.) Miközben a 20-21. századi zene is lassan klasszikussá válik, a népszerűsítését változatlanul a szendvicshangversenyek (két klasszikus között egy kortárs) végezhetik.

Elszakadva némiképp a dirigens- és orkesztratörténettől: meglehet, a koncerttermeket meg az operaházakat nehezebb megtölteni, a komolyzenei piac is hervadozik, de azért akadnak hazai karmesterek, akik hazai zenekar(oka)t növesztenek világhírnévre – és ez szívmelengető. Neveket nem említek, de az értőknek ennyi is elég.

Norman Lebrecht

Norman Lebrecht

Lebrecht színes egyéniség (a közelmúltban tartotta szakmai kurzusát Budapesten), és szépírói színességgel ír. Borbás Mária fordítása maradéktalanul visszaadja azt a gazdag szókincsű fogalmazást, melyben a tudós kritikusi alaposság párosul a zeneértő és -élvező, igényes polgár azon igyekezetével, hogy a szakszerű elemzés meg­ala­pozott, és az olvasónak is élmény legyen.

Norman Lebrecht: Maestro! A karmestermítosz
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2014
624 oldal, teljes bolti ár: 3990 Ft
ISBN 978 963 079 5814

Cikk a Könyvjelző magazinból (2015/04):
A szent szörnyetegek ideje lejárt

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Maestro! a komolyzenéről szóló könyvek között világviszonylatban kimagasló példányszámban fogyott. Kezdetben különösen Nagy-Britanniában rosszul fogadták [Ez talán a legundorítóbb könyv, amit valaha olvastam. – Michael Tanner], mert szentségtörésnek tartották, hogy bemutatom a múlt és jelen karmestereinek gyarlóságait.

Idővel azonban olyannyira elfogadták a könyv igazságait, hogy azok szinte közhelyesültek. A vád, amellyel elsőként én illettem őket, hogy a hatalom és a pénz érdekében elárulták a hivatásukat, mára bizonyított ténnyé lett.

Könyvem célja megvizsgálni a karmesterek hatalmának eredetét [Aki semmit sem tud a hatalomról, sorra minden ismertetőjegyét felfedezheti, ha jól megfigyeli a karmestert. – Elias Canetti] és természetét, valamint hatását hivatásuk jelenlegi hanyatlására.

Hogy mi kell a felemelkedéshez? Nem sztárolás és sztárok, hanem a mű, a szerző szándékainak és a közönségnek a tisztelete. Jó kritika, amely hiteles értékmérője tud lenni rangnak és teljesítménynek. És az államnak polgárai lelki egészségének védelmében legalább úgy kellene támogatnia a komolyzenét, mint azt a nagy nemzetközi cégek térnyerése előtt, a hatvanas évek elején tette. – Norman Lebrecht