Éneklő, táncoló katonák | Alekszandrov együttes / Syma Csarnok

Posted on 2015. augusztus 15. szombat Szerző:

1


Alekszandrov_sajto16-ÁLLÓXénia |

Az Alekszandrov együttes szeptember 5-én nagyszabású előadást ad a Syma Csar­nok­ban, a második világháború befejezésének het­venedik évfordulója alkalmából. A világ­hírű ének- és táncegyüttes egy nemzetközi turné első állomásaként érkezik hazánkba, Budapest után fellépnek Belgrádban, Szófiá­ban, Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Ber­lin­­ben és Varsóban is.

Az Alekszandrov az Orosz Hadsereg hivatalos aka­démiai ének- és táncegyüttese, amely egyben a sereg kórusaként is szolgál. Tagjai művész-katonák. Az együttes 120 fős, férfikórus, a zenekar és a táncegyüttes alkotja. Repertoárjuk a közismert orosz nép- és műdaloktól (Katyusa, Kalinka), az egyházi énekeken és operaáriákon át egészen a popzenéig terjed.

Alekszandrov_sajto2Az egykori Vörös Hadsereg kórusa ma már világhírű, fennállása óta több mint hetven országban koncertezett, és ebbe bele kell érteni a Vatikánt is, ahol elnyerte II. János Pál pápa tetszését és áldását is.

Alekszandrov_sajto13Az együttes 1928-ban alakult, a Vörös Hadsereg központi szállásán 12 katonával: egy nyolctagú kórus, egy harmonikás, két táncos és egy szólista alkotta. Első fellépésükre a moszkvai konzervatóriumban (ez megfelel a Zeneakadémiának) került sor, az intézmény tanára, Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov zeneszerző vezetésével, aki később az együttes névadója is lett. Az együttes tagjainak száma 1933-ra már 300 főre duzzadt, szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.

1935-ben az együttest Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki, 1937-ben eljutottak a párizsi Világkiállításra is, ahol nagydíjat nyertek. A második világháború alatt 1500 fellépésen nyújtottak kikapcsolódást a frontkatonáknak, és lelkesítették őket. Apja halála után Borisz Alekszandrov vette át az együttes vezetését, aki 1946-tól egészen 1987-ig igazgatta a kórust, irányítása alatt lettek világhírűek. A Szovjetunió felbomlása után Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az együttest.

Ma már női és férfi szólóénekesek, klasszikus és akrobatikus technikájú táncosok egészítik ki a kórust. A zenekarban autentikus orosz hangszerek – balalajka, domra (három húros, kerek testű, pengetős hangszer), baján (gombos harmonika) – szólalnak meg ki a fa- és rézfúvósok mellett.

Alekszandrov_sajto20A hangszeres zenét és a táncot is magába fogadó együttes élő példája, hogy az igazi művészi produkció átvészeli a történelem legszörnyűbb viszontagságait, fordulatait is. Az egykori Szovjetunióban alapított együttes máig Oroszország egyik legismertebb nevezetessége. 1990-ben felléptek Roger Watersnek a berlini fal leomlásának megünneplésére rendezett, Fal című koncertjén, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel, 2004-ben pedig II. János Pál pápa születésnapján adtak műsort a Vatikánban.

A budapesti előadás alkalmából, az Alekszandrov együttes igazgatója, Leonyid Ivanovics Malev így nyilatkozott: »Budapest Európa legkülönlegesebb gyöngyszeme, az egyik legszebb város, ahol valaha is felléptünk. Legutóbb három és fél éve a Budapest Arénában hihetetlen élmény volt, amikor 10.000 ember énekelte velünk együtt a dalainkat. A török fürdők, a Városliget, a gulyásleves, az omlós fehér kenyér felejthetetlenek. Már alig várjuk, hogy újra Magyarország vendégszeretetét élvezzük.«

Alekszandrov_sajto9-INDAlekszandrov – az Orosz Hadsereg hivatalos ének- és táncegyüttesének műsora
2015. szeptember 5. szombat, 20.00
Budapest, Syma Csarnok (1146 Budapest, Dózsa György út 1.)

Jegyvásárlás: Broadway jegyirodajegy.hu, jegyplaza.hu