Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook (részlet)

Posted on 2015. augusztus 12. szerda Szerző:

0


Moreno_Szex, drogok-bor200Előszó

Ha a fiatalokkal kapcsolatban az internetről esik szó, csak kapkodjuk a fejünket. Tegnap még a MySpace volt a menő, ma már a Facebook. A chatszobák szinte nyomtalanul eltűntek, helyettük itt a Twitter. Tíz évvel ezelőtt a kamaszok még csak olvasták, ma már ők írják a netes tartalmakat.

Több okból is nehéz megóvni gyermekeinket az online jelenlét veszélyeitől. A technika folyton változik, új és új trendek bukkannak elő a semmiből. Az sem egyértelmű, hogy kinek a feladata megtanítani őket az internet biztonságos használatára. Az iskoláé? A szülőké? Netán az egyéb közösségeké?

Egy biztos: a helyes internetezési szokások kialakításában éppúgy nekünk, felnőtteknek kell segítenünk gyermekeinknek, mint abban, hogyan tanuljanak eredményesen, hogyan szerezzenek barátokat, hogyan kerüljék el a terhességet, vagy hogyan jussanak be a legjobb egyetemre.

Egy átlagos gyerek másodpercenként kényszerül arra, hogy döntést hozzon a monitor előtt. Milyen szöveget posztoljon a Twitteren? Melyik fürdőruhás képét töltse fel a Facebookra? És elárulja-e ország-világ előtt, hogy kivel jött össze a tegnapi bulin? Ki segít ilyenkor a gyerekeknek, hogy okosan döntsenek? Több kutatás – köztük a mienk is – azt bizonyítja, hogy leginkább a szülőknek van erre lehetőségük, ezen a porondon övék a főszerep. Könyvünk nekik kíván segítséget nyújtani, de rajtuk kívül mindenki másnak is, aki gyerekekkel foglalkozik. Mit érdemes tudni elöljáróban a kötetről? Három fontos jellegzetességre hívom fel az olvasók figyelmét, mielőtt elmélyednének a következő fejezetekben.

1. Ügyeltünk a megközelítés módjára

Szülő vagyok, serdülőkkel foglalkozó gyermekorvos, a közösségi média területén szerzett kutatói tapasztalatokkal – a könyv elsődleges szerzőjeként ezek a tapasztalatok adják munkám hátterét. Több mint öt éven át különböző korú kamaszok körében folytattam kutatásokat az online biztonság, a modern technika használata és a közösségi média területén. Írásom egyik célja, hogy a kutatási eredményeket hozzáférhetővé tegyem a laikus szülők számára is. Mivel meggyőződésem, hogy az olvasónak az én véleményem kevés, kutatásaim során beépítettem az érintett korosztály szempontjait is, a fiatalok kutatóként és a kutatások alanyaiként egyaránt részt vettek a munkámban. Kutatócsoportomban, a Közösségi Média és Egészséges Fiatalság Munkacsoportban (SMAHRT) egyetemi hallgatók is dolgoznak, és állandó munkatársaink közül sokan maguk is tinédzserek. Ez adja munkánk hitelét: azoktól kapjuk az elsődleges információkat, akik a közösségi média igazi szakértői – a fiataloktól. Fontosnak éreztem, hogy az ő szempontjaik is megjelenjenek ebben a könyvben, hisz ők azok, akik nap mint nap szembenéznek a közösségi oldalak veszélyeivel. Tapasztalataik, álláspontjuk és szakértelmük felhasználásával testközelből mutatjuk be az olvasónak, hogy mi is valójában a probléma, és hogyan kezelhető. Mivel jól használható könyvet akartunk a szülők kezébe adni, ezért minden egyes fejezetet véleményeztettünk az érintettekkel. Két család vett részt a lektori munkában: a Schuchardt és a Rojecky család.

2. Igyekeztünk a legfrissebb kutatások eredményeit
praktikus köntösben tálalni,
lefordítani a hétköznapok nyelvére

A különböző kutatások eredményei mellett esettanulmányokat is bemutatunk, amelyekben egy-egy fiatal kutató számol be egy vele személyesen megtörtént esetről. Javaslataink nem az én személyes véleményemen alapulnak, hanem a tudomány legfrissebb kutatási eredményein és a serdülők tapasztalatain. Az olvasó saját belátása szerint választhat a lehetőségek közül, hogyan próbálja megvédeni gyermekét az internet veszélyeitől. A könyv három nagyobb egységre tagolódik. Az első három fejezet a biztonságos internethasználat problémáinak általános áttekintésén túl megismertet az internet használatának sajátosságaival a serdülőkor különböző állomásain, illetve bemutatja az általunk ajánlott módszert a biztonságos netezés kialakítására. A második részben, a 4–10. fejezetben részletesen ismertetjük az internetezés veszélyes területeit, korszerű kutatási eredményekre támaszkodva adunk tanácsot azoknak a szülőknek, akik már találkoztak valamelyik problémával, vagy szeretnék elkerülni, hogy találkozzanak vele. Az utolsó három fejezet a jövővel foglalkozik; a szülők és felnőttek megfelelő attitűdjét tárgyalja, amivel egyénileg és csoportosan segíteni tudják, hogy a fiatalokat az internet biztonságos használatára neveljük. Bízunk benne, hogy ez a hármas tagolás megfelelő információval látja el az olvasót ahhoz, hogy a digitális korban született gyermekeit biztonságban felnevelje.

Idejében kell gyerekeinket megtanítanunk a biztonságos internethasználatra, holnap már késő lesz! Tanulmányok sora bizonyítja, hogy még a szokások kialakulása előtt be kell avatkoznunk, ha befolyásolni akarjuk a kiskamaszok netezési szokásait. Ha ezt a lehetőséget elszalasztottuk, a kamaszkor későbbi fázisában, amikor az internethez jutás lehetőségei és csábításai nőnek, már csak új stratégiával tudjuk a hibákat korrigálni, vagy a tanultakat megerősíteni. Ez a könyv mindkettőhöz segítséget ad: örök érvényű módszereket és klasszikus eszközöket kínál, hogy segíthessük gyermekeink biztonságos kalandozását a világhálón.

3. A serdülőkori fejlődés általános törvényszerűségeit
tartottuk szem előtt

A serdülőkor hosszú út, ami tízéves kor körül kezdődik, és huszonöt éves korig tart. A változás különböző állomásain más és más eszközökkel tudjuk segíteni csemetéinket.

Megan A. Moreno

Megan A. Moreno

Arra törekedtünk, hogy mindig egy adott életszakaszhoz tartozó problémán keresztül javasoljunk megoldást, remélve, hogy így a könyv jól használható lesz kiskamasz kortól egészen az egyetemig. További előnye ennek az általános megközelítésnek, hogy akármilyen technológiai fejlődés következzék is be időközben, a könyv tartalma érvényes marad.

Fordította: Zöldi Anna

Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook
Móra Könyvkiadó, Budapest, 2015