Már játszott a zenekar minden hangszerén | Szamosi Szabolcs, orgonaművész

Posted on 2015. augusztus 11. kedd Szerző:

0


Los Angelesben

Los Angeles-i fellépésen

Hárságyi Margit* |

A pécsi Szamosi Szabolcs orgonaművész 2013 óta az Országos Filharmónia, hivatalosan a Fil­har­mónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Az eddig megtett útról és mindennek hátteréről kérdeztük az ötletgazdag, kiváló teherbírású művészt, akit a hétköznapokból minden körül­mények között képes kiemelni a zene.

2010 májusától lettem a Dél-Dunántúli Filharmónia igazgatója. Várnagy Attila, az elődöm kért föl néhány évvel a dátumot megelőzően. Nagy megtiszteltetésként éltem át a megkeresését – vázolja fel a kezdeteket Szamosi Szabolcs. – 2013-ig három területen dolgoztunk: Kelet-Magyarországon, Észak- és Dél-Dunántúlon. A minisztériumi döntés után, hogy egyesíteni kell ezeket a területeket, Pécs lett az országos intézmény központja. Koncertszervező iroda vagyunk, rengeteg a fellépőnk, zenekarunk, hiszen mindenkit foglalkoztatunk, aki magas szinten űzi a komolyzenét az országban.

Matematika–ének szakot végzett, ami számomra azt üzeni, hogy a zenészek jók a matematikában is. Igaz ez?
Ez szakpárosítás volt, sokan végezték így akkoriban az egyetemet. A zenész társadalmat ismerve ez nem nagyon jellemző, az érzékenység a művészek között ritkán párosul a racionalitással, a számok elvén közlekedéssel. Ugyanakkor a filharmónia igazgatójaként pont erre a két területre van szükségem. Éreznem kell a művészek gondolatvilágát, és felelős vezetőként racionális döntéseket kell végrehajtanom.

Ön közismert, népszerű orgonaművész, szervező zenei elme, számos egymást követően szerzett szakmai végzettséggel. A teljességre törekvés hajtotta?
Az osztrák oktatási rendszernek is köszönhető, hogy eggyel több diplomám van. Pécsett, Budapesten és Grazban végeztem. Minden iskolám, egyetemem fontos volt. Kezdettől zenei pályát szerettem volna választani, a pannonhalmi érettségi után az első volt a pécsi állomás. A Bazilika orgonistájaként fontossá vált számomra, hogy az egyházzenében még járatosabb legyek. A koronát Graz tette fel, ahol lehetőségem volt olyan végzettséget is megszerezni, amelyet akkor Magyarországon még nem lehetett.

Orgona & hegedű (Pécs)

Orgona & hegedű (Pécs)

A szülei indították el, mert észrevették, hogy jó hallása van ennek a gyereknek? Ők erőltették a kötelező zongoraórákat?
Már a zenei óvodában is szívesen jártam a délutáni foglalkozásokra. Nem mondhatom, hogy mindig szívesen ültem zongorához gyakorolni, de mindig örömmel játszottam kedvtelésből.

Négy gyerekük hogy áll a zenéhez?
A lányaim 21, 13 és 11 évesek, a kisfiam két esztendős. Mindannyian tanultak zenét, de nem próbáltam rájuk nyomást gyakorolni. A nagylányom fuvolázott, abbahagyta, de szívesen jár komolyzenei koncertre. A második lányom máig zongorázik máig, azonban kedvesebb számára az olvasás, valószínűleg a legtöbb könyvet ő olvasta a családban. A legkisebb lányom hegedül, szeret énekelni is, a fiam nagyon szépen leénekli, amit megtanul.

Felesége, Ábrahám Eszter kosaras volt, a legendás PVSK-ban játszott.
Ő gyerekpszichológus és erős támaszom, hátterem, mert az ő segítségével sikerül ennyire a zenének élnem, s mindenütt úgy teljesítenem, ahogy azt elvárom magamtól. Sokasodtak a feladataim azzal, hogy már nem csupán a saját sikeremért vagyok felelős, hanem az összes fellépő művészért is.

Szamosi Szabolcs, otthonában (Fotó: Dittrich Éva)

Szamosi Szabolcs, otthonában (Fotó: Dittrich Éva)

Sok mindent elindított Pécsett, kezdeményezései országossá is váltak. Melyik ezek közül a kedvenc gyereke?
Büszke vagyok arra, hogy elindulhatott az orgonasorozat a Bazilikában, 1995-ben heti rendszerességgel, különböző fellépőkkel. Grazi tanulmányaim ihlettek, hogy elindítsam a zenekari misesorozatot Pécsett. Szeretném, ha megmaradna, mert így a teljes skála jelen van az egyházzenéből. Sokan szerették, szívesen jöttek ezekre a szentmisékre, hiányolják is, ha elmaradnak. A Filharmónia miatt már nem vagyok a Bazilika orgonistája, de továbbra is vezetem a Mozart kórust, éneklünk a püspöki szentmiséken és más nagy miséken. Idén megújult a Püspöki Palota kertje, ahol – egyévi szünet után – ismét lesznek Püspökvári Zenés Esték. Az addig csak pécsi egyházzenei fesztivált országossá tettük, most már négyévente lesz Pécsett. A négy keresztény egyház jelenik itt meg, idén a bizánci Nyíregyháza központtal, jövőre Pécsett a katolikus, majd Debrecenben a református, s Békéscsaba központtal az evangélikus egyházzenei fesztivált tervezzük. Ezeken minden évben a legkiválóbb együttesek lépnek fel.

Mikor játszott legutóbb orgonán?
Szerencsére otthon bármikor játszhatok – nevet a művész. – A koncerteket csoportosítom, az év egy-egy időszakába több hangversenyt sűrítek, így volt most is, július utolsó hetében, 28-án koncerteztem a Bazilikában, két nappal később Egerben, aztán Balatonlellén és Balatonhoz szintén közeli Enyingen.

Az új utak keresését jelentették a Dés Lászlóval és Sebestyén Mártával közös fellépéseik.
A közönség kedvelte, ha más hangszer is megszólalt az orgona mellett, ezért ma már elmondhatom, hogy a szimfonikus zenekarnak nincs olyan hangszere, amelyiken ne játszottam volna. De ezek nem kerültek reflektorfénybe. Keresgéltem, tovább szerettem volna lépni, így találtam meg Dés Lászlót. Könyvtárban kutakodtam, kottákat nézegettem, rábukkantam a munkásságára. Érdekesnek találtam, megkerestem, ő nyitott volt. Az első közös játékunk után már minden biztossá vált. Néhány év alatt kialakítottuk a programot, amelyet azóta is örömmel játszunk.

Ugyanilyen élmény Sebestyén Márta is. Elsőként próbáltam a népzenével párosítani az orgonát, ezt egy beszélgetésünk során édesanyám javasolta. Most már van olyan zeneszerző, aki kifejezetten számunkra írt darabot. Az orgona párosítása szájharmonikával ugyancsak teljesen extrém, emezt meg egy salzburgi élményem hatására kezdeményeztem.

Ha nagyon fáradt, ha túl sok az impulzus, csak leül, és játszik kicsit magának. Önök, zenészek – azt hiszem –, egyfajta paradicsomban élnek. El tudnak szakadni a mindennapok apró-cseprő gondjaitól, amikor muzsikálnak, vagy csak zenét hallgatnak.
Igen, külön világban élünk. De ez érvényes mindazokra, akikben van érzékenység a zenére. Mi gyakran kritikusan hallgatjuk, ilyenkor előtör bennünk a tudós, a hozzáértő szakember. Olyankor nem annyira a szívünké a főszerep. De a közönség is többféleképpen értékel. Van, aki azt szereti, ha a szív, az érzékenység dominál, mások a mérnöki precizitást keresik az előadásban. Egy biztos, ha valaki igazán meghall egy művet, különös hullámok érik, érzések váltogatják benne egymást.

Pécsett nagy a hangversenyközönség. Ha törik, ha szakad, elmennek a koncertekre. De gondolom, szeretnének becsábítani olyanokat is, akik távolabb állnak a zenétől.
Országosan több mint 250 ezer gyereknek tartunk koncerteket, ez a Filharmónia legfontosabb tevékenysége. Nyilvánvaló célunk, hogy ők felnőtt fejjel szívesen járjanak komolyzenei rendezvényekre. Mellettük szeretnénk megnyerni újabb rétegeket is a felnőtt korosztályban. Erre hivatott többek között a Zeneszüret Fesztivál, mely a bevásárlóközpontokban, közintézményekben, vagy a város egy-egy terén jelenik meg mini koncertekkel. Az egyetemista korosztállyal nem nagyon találjuk a kontaktust, ez a szép feladat még megoldásra vár.

Névjegy

Szamosi Szabolcs 1970-ben született Pécsett, Pannonhalmán végzett középiskolát. Diplomái: Matematika–ének tanári szak (Pécs, JPTE, 1994); egyház-karnagy diploma (OMCE, Budapest, 1996); orgonaművész diploma (Zeneművészeti Egyetem Graz, 2000); egyházzenei egyetemi diploma (Zeneművészeti Egyetem Graz, 2001); orgonatanári diploma (Zeneművészeti Egyetem Graz, 2002). Nős, három lánya és egy fia van.

*Hárságyi Margitnak a pécsiújság.hu számára készített teljes interjúja itt olvasható el