Rothadó államgépezet | Jeffrey Archer: Erősebb a kardnál

Posted on 2015. július 18. szombat Szerző:

0


Archer_Erosebb-a-kardnal-bor200Bedő J. István |

Olykor előnyösebb felkészületlennek lenni. Be­val­lom, eddig egyet sem olvastam Jeffrey Archer Clifton-krónikáiból, és meglepve vettem tudomásul, hogy az Erősebb a kardnál című egy regényfolyam ötödik kötete.

A századregény (ahogy a kiadó definiálja) végigszáguld a huszadik századon, és ezalatt a Cliftonok elődeivel, a családfa fő- és mellékágaival mindig történik valami. Meg­nyug­tatott, hogy az Erősebb… az előzmények isme­rete nélkül is kerek egész. Ráadásul olyan korról ír – a hatvanas-hetvenes évekről –, amelyet magam is ismerek, átéltem, később meg sokat olvastam mindarról, amit nem hagytak látni és tudni róla… Itt a helyszín főleg Anglia, de hősei időnként átlendülnek az óceánon, illetve a vasfüggönyön túlra.

Van benne minden, ami ezt a kort jellemezte: bebörtönzött szovjet-orosz író, bezúzott könyv és elrejtett kézirat Sztálinról, KGB; Kelet-Berlin, a Fal, Walter Ulbricht (kelet-német [NDK] pártfőhajjakend, Moszkva bábja) és a feljövőben lévő Honecker (ugyanaz, ha lehet, még ostobább kiadásban). Van Stasi-ügynök tolmács (pedig milyen szép), valamit biztosan kifelejtettem.

És persze nagy gazdasági játszmák: óceánjáró hajó, IRA-merénylet, személyes és társkapcsolati válságok, intrika, nagypolitika kicsiben, egymás keblére borulás. Igazságtalan lennék, ha azt mondanám ki, hogy Archer minden panelt felhasznált, ami egy kalandos történethez kell. Pedig tényleg megtette, de ezt egyáltalán nem kell szégyellni. Mert a kalandregény vagy az, ami, vagy nem kalandregény. A lelkes Archer-rajongók kapásból tudják követni az előző kötetek – még a húszas években kezdődő – történetének fordulatait, de az Erősebb… e tekintetben is profi munka, rövid utalásai világossá teszik azt is, ami a regényidő múltjában esett meg. A sok szálon pörgetett cselekmény természetesen filmszerű (és egyre rövidebb) vágásokkal és jelenetkezeléssel szolgálja olvasóját.

Gieler Gyöngyi fordította szépen és gördülékenyen, de – hadd akadékoskodjam – ennek a könyvnek a fordításához nem elegendő az angol nyelvtudás. Szükséges valamennyire az orosz nyelv (és a körülmények) ismerete is. Babakov feleségét az orosz KGB-tiszt csakis helyesen Jelena Babakovának mondhatta (a nőnemet jelző szóvégi -a akkor is beleírandó a fordításba, ha az angol nyelvű eredetiben nem volt benne!). Másrészt a konstruált perben Archer szerint esküdtekhez fordul a bíró. Nagyon erős a gyanúm, hogy esküdtbíróság sosem volt a Szovjetunióban. A politikai célú perekbe (= hazugságokba) minél kevesebb embert akartak beavatni. Ha valaki egyáltalán jelen lehetett, akkor azok az egykori népi ülnökökhöz hasonló bábok voltak. A szerző az őt tanácsokkal segítő szakértőknek köszönetet mondott, de alighanem azért rajzolta meg így a kulcsfontosságú pert, mert az efféle jól hat dramaturgiailag a sztoriban. (Bár lehet, hogy ezzel tesztelte az olvasó éberségét.)

A számos szálon futó eseménysorozat az utolsó oldalon kétféle lehetőséget kínál fel. A-verzió: belenyugszunk a közeli hepi- és nem-hepiendekbe. B-verzió: megvárjuk, míg a trilógiának beharangozott, de már így is ötkötetes Clifton-saga fonalait Archer ismét fölteszi szövőszékére, és a hetven-nyolcvanas évekre közelít rá az újabb szövedékben. Addig is kiegészítő hír: a kiadó ismét piacra dobta a korábbi, de már kifogyott négy kötetet.

Ám a történet akkor sem hagyja nyugodni olvasóját, ha leteszi a könyvet. Mert a parlamenti, politikai és üzleti intrikáknak, gazemberségeknek olyan sűrű kivonatát kapjuk Archertől, hogy akaratlanul is vágy ébred bennünk. Hiszen hasonló cipőben érezzük magunkat, nem kell ilyenért a csatornán vagy az óceánon túlra menni.

A politikával összefonódó inkorrektségek, korrupciók és zsarolások idehaza is krónikásra várnak. És mivel Archer ebben az ötödik – elejétől végéig izgalmas és letehetetlen – kötetében a hetvenes évek kormányzati manipulációit írja le, elszomorít a gondolat, hogy további negyven évet kellene még megérnem, ha kíváncsi vagyok a regényes módon feldolgozott jelenre.

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer: Erősebb a kardnál – Clifton-krónika 5.
General Press Kiadó, Budapest, 2015
Terjedelem: 456 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft
ISBN 978 963 643 7527

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A hajnal csöndjében egy maroknyi bátor férfi lopakodik a Buckingham óceánjáró tatja felé. A fedélzet alatti kabinokban több száz ártatlan ember alussza álmát, mit sem sejtve arról, hogy az életük veszélyben van. Hiszen a kis csoport súlyos terhet cipel: megtalálták azt a bombát, amelyet az IRA rejtett el az egyik kabinban, és most rajtuk múlik, hány áldozatról szólnak majd a másnapi hírek…

Mindeközben a szibériai hómezőn zakatoló vonat egy összetört embert, Anatolij Babakovot viszi a Gulagra. Bűne az elme bűne, eszköze pedig egy ártalmatlannak tűnő könyv. Csakhogy a pár száz oldal pusztító titkokat rejt: Babakov ugyanis egy Sztálint és rendszerét leleplező kötet szerzője.

Egyetlen férfi a kapocs egy hajónyi ember és egy nép sorsfordító pillanatában: Harry Clifton. És most bebizonyíthatja, hogy a toll erősebb a kardnál.