Harmath Artemisz: Esküdj! (részlet)

Posted on 2015. július 10. péntek Szerző:

0


H.Artemisz-Esküdj-bor200Amit a lánybúcsúról
feltétlenül tudni kell
– a menyasszonynak

Feltétlenül tudnod kell, ha még sosem kapuztál föl senkit, és a közösségi telefonbetyárkodás is kimaradt az éle­ted­ből, hogy itt az utolsó alkalom egy csoportos tombolásra.

A következő két fejezet azoknak a menyasszonyoknak nyújt pótolhatatlan segítséget, akiknek nincs „szervező­zseni” a barátnői körében, ugyanakkor nem szeretnének lemaradni egy fergeteges buliról. Lelkigyakorlat ez is, csak másképp. És azoknak a barátnőknek, nőrokonoknak is ajánlom, akik emlékezetessé és méltóvá szeretnék tenni egy menyasszony-barátnőjüknek/rokonuknak ezt a csodálatos életfordulóját.

Most úgy lehetsz együtt a csajokkal, ahogy eddig és ezután soha, és ahogyan pasikkal sohasem sikerülne.

Se szeri, se száma a mátkapár nagy ünnepéről szóló szakirodalomnak. De mi lesz a hoppon maradt barátnőkkel? Rájuk ki gondol, amikor a szó bizonyos értelmében „elveszítik” a bizalmasukat, a legjobb parti-társnőjüket? Miattuk (is) alakult ki a lánybúcsú (bachelorette party) mai formájának új keletű, hol áldásos, hol áldatlan szokása, amely alkalommal még utoljára kiélheti a menyasszony lánysága örömeit barátnői körében, egy igazi csajos összejövetelen – ki-ki a vérmérséklete szerint.

A szokás eredete a férfibúcsú (henparty), csakhogy a lányok sem akartak a történelem sodrában lemaradni, és az emancipáció során ebben is fölzárkóztunk. És valljuk be, a mi kezünkben ez a mulatság is kivirágzott.

Középvad leánybúcsú

Középvad leánybúcsú

Az újabb típusú lánybúcsú szokása Európán belül Angliából terjedt el stag night néven. Skóciában a blackeningsnek becézett mulatság célja, hogy a menyasszonyt alaposan zavarba hozzák: a lányok idétlen jelmezbe burkolózva trappolnak végig a városon. Ausztráliában is hasonlóan kínos pillanatokat szereznek a vőlegénynek, akire úgynevezett mankinit adnak, ami egy szokatlan fazonú és élénk színű fürdőruha.

Az angol legénybúcsú-turisták számos bűnügyi hír szereplőivé váltak az utóbbi években. Rosszmájúak szerint a priuszuk miatt választották Amszterdam és Prága helyett is a fővárosunkat legkedvesebb célpontjuknak 2005 óta. Az EU-csatla­ko­zá­sunk és a fapados járatok értelemszerűen kedveztek az áramlatnak, de a brit fiú­csapatokra specializálódott cégek programkínálata is vonzó. Gondoltál már valaha arra, hogy a kerületedben Magnummal lőj célba? Hogy Hammerrel taxizz és Tra­bant­tal rallizz? Nos, a magyar sztriptízbárok humán erőforrásán kívül (értsd: szépek a magyar lányok!) ilyen nyalánkságok is idevonzzák a külföldi fiúkat.

A legénybúcsú és a lánybúcsú is az átmeneti rítusok közé tartozik, melyekben valamit közhírré teszünk, a közösség pedig segít átlépni egyik státuszunkból a másikba. Ma ez aligha jelent akkora váltást, mint hajdanán. Nagyanyáink valóban számos jogukról és lehetőségükről örökre lemondtak, amikor a pártát fejkendőre cserélték.

*

Visszafogott leánybúcsú

Visszafogott leánybúcsú

Egy nőnek feltétlenül tudni kell, hogy mi mindenre jó a lánybúcsú. A lánybúcsú nem csak arra alkalmas, hogy egy feledhetetlen estét tölts a csajokkal. Új barátságokat köthetsz, közösséget teremthetsz, rokonaiddal mélyítheted a kapcsolatot, és főképpen lazíthatsz egyet a házasság előtt. Ezeknek az előnyöknek később is nagy hasznát veheted. A lánybúcsú arra is kiváló megmozdulás, hogy még egyszer értékeld elmúlt lányságod (ehhez népdalaink végtelen számú ötletet szolgáltatnak, hogyaszongya „Mikor leány voltam, szabad madár voltam”, „Jobb a lyánynak, mint a menyecskének” :-), és fölragyogjon új és ismeretlen szerepekkel teli életed.

Ha szerveztél már te is lánybúcsút, máris fölteheted a lécet a saját búcsúztatódra gondolva. Akár a kockás pléden, akár egy limuzinban tudod leginkább elképzelni magatokat, akár mindezt egyszerre látod magad előtt, hozd ki a legjobbat ebből az eseményből, hogy (1) legyen majd mit mesélni az unokáknak; hogy (2) megerősítsd a barátságotokat a következő, találkozás szempontjából ínséges évekre; és hogy (3) még időben terelgethesd a potenciális búcsúszerveződet a helyes irányba.

Nincs kínosabb, mint egy számodra készített, humortalan és perverz játék áldozataként feszengeni, és még jó képet is vágni hozzá! Ezért amennyiben határozott elképzelésed van a saját lánybúcsúdról, és nem szereted a meglepetéseket, valamint nincs ikertestvéred (aki előbb tudja, mire vágysz, mint te magad), előzd meg a bajt! Rágd a szájába édes barátnődnek, hogy mit ne, s mit igen, de azt aztán feltétlenül.

Tudtad, hogy anno…

  • A lánybúcsú férfibúcsú volt, és a spártai katonák szokásából eredeztethető. A vőlegény barátai a gonosz szellemek elűzésére összegyűltek, edényeket ütögettek egymáshoz éktelen zajt csapva. Később már nem az ártó lelkek távol tartása volt a cél, hanem a házasulandó barát szabad életének elbúcsúztatása egy kis féktelenkedés formájában. Majdnem föltalálták a fröccsöt is (ez végül a magyarokra maradt), mert vizezett bort ittak annak érdekében, hogy ne legyenek másnaposak a menyegző napján. Ugye, mi lányok, azért több fantáziával indulnánk neki egy közös éjszakának?!
  • A bachelor szó, házasság előtt álló férfi értelmében egy 14. századi könyvben szerepelt először, Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című szórakoztató és frivol művében. Kíváncsi vagyok, bírnád-e pirulás nélkül végigolvasni.
  • Európában az angolok és a hollandok tulajdonítják maguknak a legkorábbi férfibúcsút. Az angolok egy 14. századi szokásra hivatkoznak, melyet Bride Ale-nek hívtak, azaz a menyasszony sörének – az ifjú párok úgy gyűjtötték össze saját hozományukat, hogy az esküvő előtt a menyasszony által főzött sört eladták. A vevők együtt ittak, így máris előállt a vidám, spicces násznép.
  • A legénybúcsút Magyarországon (a 19. század közepétől) leggyakrabban kocsmában rendeztek, mert az volt a férfiak közösségi találkahelye. A legény­banda hajdan is mulatozott rendesen: tréfálkoztak, elbúcsúztatták a fiatalságot, az aranyéletet. Az italt a nagylelkű vőlegény fizette a barátainak. Ezzel pár­huza­mosan a leánybanda is találkozott egy lányos háznál: siratónak nevezték az összejövetelt. A kocsmában aztán egyesült a két banda. Miután elhúzták a lány nótáját is, aki féktelenül táncolhatott, a fiatal pár egymással lejtett, így ismer­kedve.
  • Erdélyben még ma is él a ruhahordás szokása, hazánkban ezt ágyvitelnek neve­zik. A menyasszony kelengyéjét a nőrokonok és barátnők általában egy szekér tetején látványosan elrendezik, és így közszemlére téve áthordják az anyós-após házába. Bútorokat, ágyneműt, ingeket, alsószoknyákat, egy borjút, és így tovább. Képzeld csak el az érzést, amikor a Triumph kombinéid és a pitonmintás Gucci harisnyáid a rokonok kíváncsi pillantásainak kereszttüzében átlejtenek a színen.

Egy nőnek, – de most egész komolyan, nézz mélyen a szemembe, kérlek! – a lánybúcsúról feltétlenül tudni kell, hogy vele elérkezett az elválás ideje. Pezsgőt! Kár izgulni, ez egy örömteli búcsú! Valaki asszonnyá lesz, oltár elé vezetik, bekötik a fejét, egyszóval házasodik, férjhez megy. Megváltozik az élethelyzete és a társadalmi státusza is, óhatatlanul. Valaki kihirdeti róla ország-világ előtt, hogy szereti.

Öltsd magadra!

Találkoztál már sötétben világító, pénisz alakú szívószállal? Nem? Pedig ez a fogyasztói társadalom lélekállapota szerinti alapfölszerelés egy könnyű, nyári lánybúcsún. Itt az alkalom. Még bele sem gondoltál, micsoda perspektíva tárul eléd, hiszen bármi lehet pénisz alakú! Úgyis, mint az ivópoharad, a nyakláncod, a harisnyakötőd medálja, a fülbevalód, a fejdíszed. Nem is értem, hogy a lánybúcsús napszemüveg hogyhogy szív alakú… Vállszalag, kitűző, ráadásul mind pink. Ha mindezt fölpakolod magadra a lánybúcsún, legjobb, ha egy egyszerű kis fekete ruhát viselsz, amin érvényesül.

Ám, ha hiszel a sírig tartó házasságban, kétlem, hogy kedvet kaptál volna a műanyag péniszhez, vagy esetleg a Szexi Erotikus Forró Latin Kötényhez (így, csupa nagy­betűvel). Lássuk, neked mi marad! Cilinder, fátyol, gyűrű, legyező, műszempilla, hawaii nyakfüzér. A boltok kínálata alapján az angolszász világból beszivárgó szokásos öltözet szimbolikája pofonegyszerű: a szexre koncentráló, fallikus tárgyakra és a menyasszonyi öltözetet imitáló fehér-pink kiegészítőkre korlátozódik. Fölöltheted tehát majdani esküvői díszeid satnya, műanyag változatait. Vagy viseled inkább a nagyi fiatalkori kartonruháját? Egy falloszfejdísszel? Ha nagyon ráérsz, varrathatnál valami izgit. Krokodiljelmez kicsukva?

Ötletek a helyszínre

Eddig csak kínos pillanatokról és kényszeredetten mosolygó menyasszonyokról hallottál a leánybúcsúk kapcsán? Mi jut eszedbe a következő helyszínekről? Engedd el a fantáziádat, és azután böngészd át a lánybúcsúra szakosodott cégek és vendéglátó helyek ajánlatait az interneten! Nem létezik, hogy valamennyi hidegen hagyjon, és ne érezd az élet lüktetését a neked való tér-program koordinátán!

A teázóban

Itt verbális játékokat és társasjátékokat érdemes játszani, teszteket lehet kitölteni, de maximum a nevetgélésig juttok, a féktelenkedést maga a zöld tea kérné ki magának.

A bárban

Idegeneket bevonó játékokat (petrezselyemárusítás, puszikérés, táncra fölkérés) és bulit láthatsz lelki szemeid előtt. Karaoke, szinkronizálás, koktélozás, no meg a meny­asszony utolsó megkísértése, ami szóba jöhet. Barátnői mélyinterjúra kevéssé nyílik mód a hangerő és a nyüzsgés miatt.

Az utcán

A város(ok) szerelmeseinek, kalandvágyó és bátor menyasszonyoknak ajánlott helys­zín, egyben a legfrekventáltabb is. A váratlanság és a lánybúcsúra nyitott járókelők garantáltak. Csoportképek készülhetnek, road movie-zhattok a buszon, limuzinon. A flash mobok szinte maguktól hajtanak ki az aszfalton; előre fölkért „meglepetés-járó­kelők” csatlakozhatnak a bérházak dzsungeléből előlépve a csapathoz.

A piacon/bevásárlóközpontban

Itt is nyüzsögnek a beépített emberek a zöldséges pult mögött, a vásárlók tömegében könnyű a menyasszonyt zavarba hozni.

H.Artemisz Harmath Artemisz

Harmath Artemisz

A kertben

A meztelen fürdőzéstől a dombon hempergésig, az éjszakai mezítlábas borozástól a biciklizésig sokféle forgatókönyv íródhat. Az alkoholmentes lánybúcsú nem ismert, de egy pikniket is nagyszerűen föl lehet építeni, pláne, hogy már létezik borfutár, aki akár a Szigetre is utánatok szállítja a nedűt. Előnye, hogy az erdőből kirohanó vadkan után már nem kell túl sok irányított programra számítanod.

Illusztrációk: Horváth Ildikó

Harmath Artemisz: Esküdj! Amit egy nőnek feltétlenül tudni kell
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2015