Metropolitan-operák, Shakespeare-darabok | Nyári program az Urániában

Posted on 2015. július 1. szerda Szerző:

0


René Fleming (A víg özvegy)

Renée Fleming (A víg özvegy)

Xénia |

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén nyáron is változatos programot kínál az opera- és színházrajongók számára. Júliustól két­hetente a Metropolitan Opera korábbi siker­darabjait vetítik, a nyári színházi válo­gatás­ban pedig a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásai kapnak helyet, amelyeket a közönség műfordítás alapján készült felirattal láthat.

Met

A nyári operaválogatás július 8-án a Traviata vetítésével veszi kezdetét. Natalie Dessay ezzel a darabbal, a tragikus sorsú kurtizán, Violetta szerepében debütált a Metben. Partnerei Matthew Polenzani és Dimitrij Hvorosztovszkij (címképünk). Az újszerű, modern jelmezekkel és díszletekkel színre vitt előadást Willy Decker rendezte.  Július 22-én újra Natalie Dessay énekli a főszerepet, ezúttal Donizetti kétfelvonásos vígoperájában, Az ezred lányában. Partnere a darabban a bel canto koronázatlan királya, Juan Diego Flórez, aki nem rest hosszú utat megtenni – és kilenc magas C-t kiénekelni –, hogy elnyerje kedvese szerelmét.

Az ezred lánya

Natalie Dessay (Az ezred lánya)

A Met nyári válogatásában augusztus 5-én egy hazai vonatkozású darab, Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje képviseli a könnyedebb műfajt, a primadonna napjaink egyik legismertebb szopráncsillaga, Renée Fleming. A sorozat következő előadása az Aida 2009-es Met-produkciója augusztus 19-én, amelyet először láthat az Uránia közönsége. Verdi klasszikus művének címszerepét az olasz operák drámai szoprán szerepeiben sikert sikerre halmozó Violeta Urmana énekli, Radamesként a dél-afrikai születésű drámai tenor, az olasz és német operákban egyaránt kimagasló hangi teljesítményt nyújtó Johan Botha lép színpadra. A nyári válogatást az operatörténet egyik legnépszerűbb darabja, a Carmen zárja szeptember 9-én, az Olivier-díjas Richard Eyre rendezésében. Bizet tragikus sorsú, kacér hősnőjének történetét a kivételes kisugárzású lett mezzoszoprán, Elīna Garanča kelti életre, Don José szerepében Roberto Alagna repertoárjának egyik legsikeresebb alakítását nyújtja.

Az Uránia dátumai eltérnek a videóban láthatóktól!

Shakespeare

A nyári Shakespeare-sorozat a Tévedések vígjátéka reneszánsz kosztümökkel és díszletekkel színre vitt Globe-produkciójának magyarországi bemutatójával kezdődik július 2-án. Az egymásról mit sem tudó ikerpárok harsány bohózati elemekkel, helyzetkomikumokkal és társadalmi feszültségekkel teli kesze-kusza meséje a londoni Globe Színház műsorán végig telt házzal ment, a közönség végeláthatatlan hahotázása mellett.

Tévedések vígjátéka

Tévedések vígjátéka

A válogatás következő darabja július 23-án az Amalfi hercegnő lesz John Webster tollából, a hollywoodi filmcsillaggal, Gemma Artertonnal a címszerepben.

Gemma Arterton (Amalfi hercegnő)

Gemma Arterton (Amalfi hercegnő)

A megözvegyült hercegnő tiltott szerelmének Jakab-korban játszódó, tragikus története – szó szerint – jóval sötétebb tónust üt meg: ez a legelső olyan színmű a felújított Globe Színház történetében, amelyet autentikus módon, teljes egészében gyertyafény mellett adtak elő.

A színházi válogatás A velencei kalmár előadásával zárul augusztus 13-án, a Royal Shakespeare Company produkciójában. A fenn­állásának 54. évfordulóját idén márciusban ün­neplő társulat a reneszánsz költőóriás és dráma­író szülővárosában, Stratford-upon-Avonban műkö­dik és a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon a Globe Színház mellett, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő színházi pro­dukció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench.

Az intézmény 2013-ban kezdte meg a moziközvetítéseket, melyeket az Egyesült Királyság területén kívül elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthat a közönség.

Az egyes előadások részletes szereposztása az Uránia honlapján olvasható.
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.