Hullámvasúton | Lackfi János: Három a magyar igazság

Posted on 2015. június 24. szerda Szerző:

0


Lackfi_Haromamagyar-bor200Tóth Zsuzsanna |

Olvasták a Milyenek a magyarok? és a Milyenek még a magyarok? című könyveket? Ha igen, szeretni fogják Lackfi János újabb hajmeresztő történeteit, vagyis a Három a magyar igazság című kötetet. Pedig most kicsit másként, másról beszél. Olyan ez a könyv, mint egy mesegyűjtemény, igaz, modern, mai, min­den napra egy mese gyűjtemény.

A szerző megelőző magyar könyvei után most nép­me­sé­ink igazságát keresi – és/vagy mégsem. Való­jában újabb látleletet kapunk – fricskát és szeretetet, játékot nyelvvel és tradícióval – az em­berekről, akik feltehetően magyarok. Mégiscsak rólunk szól tehát. Van ebben minden – olvasói szem-szájnak ingere; stílusbravúr csokornak is nevezhetnénk, s mindezt könnyen befogadható, pergő történetek formájában tálalva.

Lackfi váltott hangokon ír ebben a könyvben, meg- és felidéz számos elemet irodalmunk kincsestárából. Játszik. Alakot vált. Nézőpontokat. Asszociációként felmerülhet a híres Így írtok ti is, hiszen sokszor beszél más(ok) nyelvén, mégis egyedien. A kis történetek színes lánccá állnak össze. Az érzelmesebb hangulatokból rémálmok zökkentenek ki, és hol fantasztikus, hol abszurd helyzetekbe kerülünk. A folytonosan változó elbeszélő néha nagyon vonzó, máskor épp taszító, majd egészen távoli dolgokról szól, mégis nagyon ismerősen – az életünkről mesél. A könyv hátszövegéből kölcsönvéve a kifejezést, egyfajta rejtélyes hullámvasútra ültet bennünket a szerző, ahol, ha mást nem, azt szédülve is megtapasztaljuk, hogy az élet furcsaságokkal teli.

Ínycsiklandozásként idézhetnék sok mindent, hogy kedvet csináljak a könyv olvasásához, de legjobb talán, ha néhány történetkezdetet emelek ki: „Holtig szeretem Izoldát, hiába mondja, hogy ő nem Izolda, hanem Zsanett, értsem már meg, és szálljak le róla, szeretné a mobiljára felvett Justin Bieberjét hallgatni.” Másutt: „Van ez a helyi menő figura. Hogy hívják, na… Valami digó névvel pöffeszkedik… Nem római császár, nem is velencei kalmár. Naná, majd a pisai ferde torony! Limuzinnal grasszál itt a lakótelepen, selyemingben jár, csöpög a zselé a hajáról, és ha belép a bárba, a vécétől a biliárdteremig mindenkit gyomorszájon üt a parfümje. Ez az, a mantovai herceg!” És egy másik hang: „Mindig el akartam jönni erre a helyre, de féltem megkérni apámat, hogy jöjjön velem. Rosszullét fogott el a gondolatra, hogy az a két hasonló kiállású férfi, aki lettünk, egyre csak ormótlankodik, nem tud majd mit kezdeni egymással ott, az utcasarkon, nem tud megszólalni, hümmög és félrenéz, és idegeiben érzi, amint a csend hatalmas tejkaramella-csíkja puhán nyúlik, nyúlik, és nem szakad el sosem, nedves tapadással húzódik a végtelenbe.”

A József Attila-díjas szerző, a maga 44 évével még jócskán a fiatalok közé tartozik, életének termése azonban már mennyiségre is szép: nyolc verseskötet, két kisregény, egy regény, novellák, számos gyerekkönyv, műfordításkötetek. Sőt: megzenésített versei CD-ről hallgathatók. (Azt hiszem, nem teljes a lista, tessék utánaolvasni.) Legutóbbi elismerései között a Quasimodo- és a Prima Primissima-díj szerepel.

A Három a magyar igazság kötetet P. Szathmáry Istvánnak a szöveg különlegességével vetekedő, egyedi világú rajzai teszik még izgalmasabbá.

* * *  * * *

Lackfi János - Fotó: Bárdos Júlia

Lackfi János (Fotó: Bárdos Júlia)

Lackfi János: Három a magyar igazság. Hajmeresztő történetek
Helikon Kiadó, Budapest, 2014
184 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 963 227 6021

A könyv kiadói fülszövege

A „magyar ember” nagy sikerű kalandjai után most íme, egy csokor rémtörténet. Hol viccesek, hol szomorkásak, de mindig nagyon emberiek, és alighanem Magyarországon kellett meg­tör­tén­niük.

Mit keresnek farkaskutyák egy mentőautóban? Hogyan győzheti le egy vézna kiskölök másfél mázsás tornatanárát? Mennyi fagyállót képes meginni egy igaz magyar betyár? Miért mutogat valaki fotókat a nagyanyjáról? Hogyan leckéztessük meg a főnökünket? Mit keres a bolygó hollandi Hübinger Antal szobafestő lakásán? Hát Rigoletto a panelban? Hol járhat e percben a BKV-hajú lány?

És mi van, ha egy óvatlan pillanatban csak úgy kizuhanunk a semmibe? Kérem, kapcsolják be biztonsági övüket, a hullámvasút nekilódul, és meg sem áll hazáig!